Какво ни казват цветята?

26.03.2019 г.
Автор: Архангел.бг

Неделното занимание на децата от енорийската школа „Кандилце” започна в зала, пълна с цветя. Не по-малко изненадващ беше и първият въпрос, над който децата трябваше да помислят: Дали цветята могат да говорят и какво биха ни казали, ако можехме да разбираме техния език?

Някой предположи, че те говорят с уханието си – когато са щастливи, ухаят по-силно. Друг добави, че когато са тъжни, повяхват. Трети се досети, че те говорят за величието на Бога и за обичта Му към нас, като ги е създал толкова красиви, да им се радваме.

Тогава сред цветята се появи една икона. Всички разпознаха Архангел Гавриил и Дева Мария в сцената на Благовещение и стана ясно, че темата днес е предстоящият празник на Пресвета Богородица. Децата си припомниха събитието, което празнуваме в този ден, така важно за всички нас – вестта, че е дошло време да се роди Спасителят на света, че се слага началото на нашето спасение от греха и смъртта. Пречистата Дева става врата за идването на Божия Син в света, а за нас се отваря пътят към Божието царство. Тъкмо затова иконата на този празник във всеки храм ще я видим изобразена върху Царските двери на олтара.

Със своята добродетелност и чистота Божията Майка станала пример за нас, човеците, но особена благодарност и почит в този ден изразяваме към всички наши сестри в Църквата. А децата – към своите майки. И какъв по-добър подарък от един красив букет?! Затова учителите от неделното училище бяха поканили госпожа Милена, която се грижи за празничната украса на храма. Тя показа на децата как трябва да се подберат и подредят цветята, за да се получи красива цветна композиция.

Накрая майките понесоха към къщи своите малки цветни градинки, а всяко цвете в тях нашепваше най-милите думи на обич и признателност.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Среща на учителите по религия и християнски ценности във Варна

24.06.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Във Варна се организира среща на учителите по СИП – Религия, преподавателите в школите „Православни християнски ценности и традиции” към ЦПРЛ – ОДК Варна и учителите в неделните училища...

Анкета за Седмицата на православната книга, Варна 2019

19.06.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Очакваме вашите отговори до 30.06.2019 г. Със своето мнение и предложения, вие ще помогнете на организаторите да разработят насоките за следващите издания на форума. Предварително ви благодарим за отделеното време!...

Летни уроци в Първото българско училище на Варна

12.06.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

От началото на юни започнаха летните посещения в Духовно-просветния център. По традиция това са сборни детски групи от летните занимални в града. По време на посещението за около два часа децата неусетно се потапят в атмосферата на Възраждането...

Какво се случва в центъра