Какво мислят младите. Летен младежки форум - 2017 (2)

17.09.2017 г.
Автор: Архангел.бг

„За да бъде щастлив този земен живот, първо мъдри да бъдем” - така са мислели хората още по времето на Софокъл.  А как мислят младите днес? Споделяме техните мисли за любовта и вярата, а който търси, ще открие в тях и надежда.

Какво бих променил в съвременния свят, ако имах власт? Какво бих казал на съвременните момчета или момичета? Какво бих казал на Бога? Какво бих попитал Бога? – това бяха темите, по които предложихме на младежите, да споделят своята позиция по вълнуващите ги въпроси, мнението си за живота на младите хора днес, важното и интересното според тях. Така още преди да започне Летният младежки форум в СОК „Камчия” започна диалогът ни с тях, децата на нашето време. Повярвайте, струва си да прочетете какво мислят младите.

Какво бих казал(а) на съвременните момчета?

Има много неща, които момчетата в днешно време не знаят и не могат да разберат... Бих искала да им кажа, колко е важно да изградят семейство. Това е може би нещото, от което един човек се нуждае най-много. Нужни са хора, които да обичаш вечно и те да изпитват същото към теб, хора, на които винаги можеш да разчиташ, хора, които никога няма да те наранят нарочно. Разбира се, има и хора, които не искат да имат жена, деца и като цяло семейство, и това е нормално. Но тези, които искат семейство, трябва да са наясно с ценностите в едно семейство. На първо място в една връзка и едно семейство е доверието. Мъжът трябва да има доверие на жена си и обратното. Изневярата и предателството са едни от най-ужасните неща, които можеш да сториш на някого, и много често е непростимо. Всеки човек сам решава за себе си какво да прости и какво не.  Едно семейство може да е щастливо, може и да е нещастно. Щастливите семейства си приличат, а нещастните са нещастни по своему. Важното за един мъж е да се научи да пази своето семейство.
Ю., 16 г., Варна

Бих искал да попитам нещо днешните момчета. Задавал съм този въпрос на много свои познати, но никой досега не ми е дал смислен отговор. Момчета, какво точно ви дава пушенето??? Смятате го за красиво или мислите, че е модерно? Изобщо не е така… Първо, за да си купувате цигарите, харчите огромна сума пари, а второ, вие сами подкопавате здравето си!!! Същото важи и за алкохола, и реално, проблемите с него са много по-сериозни. Алкохолът е главната причина за разрушаването на много семейства. Заради пияни шофьори се случват повечето катастрофи по пътищата. Заради него също така се стига до много непланирани забременявания. За наркотиците въобще ще замълча. Това е проблем на цялото човечество и с него трябва да се бори целият свят… А що се отнася до отношенията с момичетата, то никога не търсете своята половинка в нощните клубове или в някакви барове. Търсете своето момиче в прилични места. Само че днес всичко се прави точно наобратно – младежите се срещат по клубовете и в избора се водят от страстите си, след което могат да направят такива глупости, че когато станат по-зрели, много ще съжаляват за това.
Л., 18 г., с. Копчак, Молдова

За съжаление и момчетата, и момичетата днес малко мислят за бъдещето. Водят се от девиза „Да не съм по-назад от другите” – щом всички пият, пушат и се забавляват, значи и аз не бива да изоставам, защото сега така е „модерно”. Никой не се замисля, че ще трябва да създава семейство – казва си, че има време, но то бързо и безпощадно изтича… Бих искал да им кажа да се държат достойно и да помнят, че скромността и верността никога не излизат от мода!
С., 16 г., Копчак, Молдова

Какво бих казал(а) на съвременните момичета?

Честно казано, омръзнало ми е да виждам момичета, а понякога и момчета, които губят себе си, за да се впишат. Започват да излизат с хора, които не харесват, да лицемерничат или да пушат и вземат наркотици, защото ги е страх, че ще останат сами. Това е опасна игра, която не завършва добре.
А., 16 г., Варна

Всъщност, не бих казала нищо на съвременните момичета, защото с нищо няма да им повлияе казаното – не можеш да накараш някой да се промени, ако той самият не иска. Но ако трябваше да кажа нещо, бих им казала да спрат да са толкова фалшиви, да престанат да живеят в своите измислени светове и да се осъзнаят малко. Дори бих им казала за Господ, въпреки че ще ме погледнат накриво и ще си помислят: „Тая мръднала ли е ?!”. Бих се опитала да им обясня колко приятни емоции и хора те заобикалят, когато се приближаваш до Бога. Бих предложила да посещават църквата понякога и да пробват да се изповядат. Също така бих ги посъветвала да не бъдат толкова самонадеяни, арогантни, високомерни, лицемерни, двулични и да не се мислят за нещо повече от другите младежи. Бих им казала и да не осъждат и обиждат другите, защото самата аз го правя понякога и знам, че не е правилно. Също бих казала, да се отнасят с уважение към по-възрастните (родители, учители). Бих ги посъветвала и да си купуват дрехи с повече плат и да не разчитат толкова на младостта и красотата си, защото те са само временни. Бих им казала да спрат да трупат вещи и да се погрижат малко за душата си.
З., 16 г., Варна

За съжаление външният вид и поведението на повечето от съвременните момичета са неприемливи. В днешно време момичетата от ранна възраст започват да се обличат с по-предизвикателно облекло, да се татуират, да се гримират… Проблемът при тези момичета е, че са си изградили грешна представа за красота. Красотата не се определя само от начина, по който изглеждаш, ами и от начина, по който се държиш с околните… Това, което бих казала на съвременните момичета е, че няма нужда да се правят на такива, каквито не са – не си струва , защото хората ще харесват това, което всъщност не са, вместо тях самите.
М., 14 г., Варна

В съвременното общество всеки си създава имидж, който кара останалите да се интересуват от него. Замисляли ли сте се каква част от тази маска представлява истинския човек – този, с недостатъците, съмненията и страховете? Когато дълго време човек се е криел зад образа, който си е създал, той постепенно губи себе си. Мисля че използваме маските, защото ни е страх от мнението на обществото за това, какви сме, какво правим, с кого и какво говорим или изобщо кои сме. От моя гледна точка ние, момичетата, много рядко сме сто процента себе си без да мислим за хорските мнения. Всяка една от нас има ясна представа как иска да изглежда в очите на останалите и, стремейки се към този идеал, пренебрегваме личното си мнение с цел да се харесаме на всички.
А., 14 г., Варна

Бих им казала: бъдете себе си, макар и да не сте най-харесваните във вашето обкръжение. Индивидуалността краси човека… Най-важното в живота е да разбереш кой си, да си намериш мястото, да знаеш какво искаш и да не изневеряваш на себе си… А ако имате много свободно време – научете се да готвите.
М., 17 г., с. Копчак, Молдова

Почти всяко момиче днес изглежда неестествено. Момичета, защо променяте външния си вид, онази неподправена красота, която Бог ви е дал? Вие ще ми отговорите, че днес никой не цени истинските и скромните, но аз ще ви кажа, че не сте прави. Да, днешните момчета между маргаритките и розите биха избрали РОЗА, но нека не забравяме, че при запознаване впечатлява красотата, а за живота е важен самият човек. Затова бъдете естествени и верни на себе си.
Н., 18 г., с. Копчак, Молдова

Съвременните момичета дори не подозират колко ценни може да бъдат простотата на душата и скромността. Много от тях мислят, че простотата сега не е на мода, но според мен това е много по-достойно, отколкото да си прекалено модерна и да не следиш за поведението си. На пръв поглед на нас ни се струва, че съветите и поученията на нашите родители са остарели за нашето време и те нищо не разбират, но не е така. Моята майка често ми напомня, че ако бързам да направя всичко сега, то по-нататък ще изгубя интерес към живота, както се случва с мнозина… Бог никога и за никъде не закъснява, при Него всичко се случва навреме. Така и ние трябва да сме търпеливи. Искам да кажа на всяко момиче, че трябва да пазим всичко това, което имаме сега, и да не бързаме да правим глупави грешки.
Х., 14 г., с. Копчак, Молдова

Какво бих казал(а) на Бога?

Само този, който изпитва болка може да се помоли искрено и със силна вяра. Мисля, че най-важното нещо, за да се осъществи молитвата, е безнадеждността. Когато престанеш да се надяваш на ума си, на красотата си, на способностите си, на правата си, когато се „отчаеш” от всички тези неща, тогава молитвата започва да се извършва.
П., 17 г., България 

Мисля, че на повечето от нас, рано или късно, им е идвал на ум този въпрос, всеки е имал свой откровен монолог с Бога. Аз дълго време не се решавах да си го задам, защото, честно казано, не зная какво бих Му казала, по-точно не зная с какво да започна. Аз съм Му безкрайно благодарна за своя живот, за това, какъвто е, до най- малките детайли. Смятам, че съм много щастлива, защото Бог ми е дал всичко. И много се срамувам от себе си, че не ценя всичко това, а постоянно искам нещо повече, и вместо да благодаря, аз често роптая. Казвам, че ще се променя, но нищо не променям. Греша, и по-често искам да се променят обстоятелствата, като не осъзнавам, че Господ ми изпраща тези трудности, за да се променя аз, и да разбера, че ми е нужно да се науча на смирение.
С., 16 г., с. Копчак, Молдова

Какво бих попитал(а) Бога?        

Аз изпитвам голям интерес към биологията, затова ми е много любопитно как Бог е успял да сътвори толкова  съвършени неща. Когато погледна Неговите творения, сърцето ми се изпълва с радост, сякаш някой ме гледа и ми казва: „Спокойно, всичко ще е наред”. Искам да знам как творенията, смесица между всички знайни и незнайни науки, са били сътворени?
П., 14 г., Варна

Има много въпроси, които вълнуват всеки човек. Но каквото и да правим, Бог винаги ще прояви към нас милосърдие. Винаги можем да поговорим и да се посъветваме с Него, да Го попитаме за това, което ни интересува, и да Му благодарим за всичко, което ни е дал. И аз искам да благодаря на Бога за живота, който ми е дал, за помощта Му, когато определям целите си и решавам съдбата си.
Н, 17 г., с. Копчак, Молдова

Към галерията.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Неделното училище на поклонение в Рилския манастир

21.09.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Още едно поклонническо пътуване тръгва от Духовно-просветния център утре. Децата от неделното училище „Кандилце” набелязват своя първи поклоннически път. А той има за цел сърцето на българската духовност – Рилската света обител...

Младежко поклонническо пътуване до Света Гора

18.09.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Младежите ще имат възможност да се поклонят в българския манастир „Св. вмчк. Георги Зограф”, в Хилендар, Ватопед, „Св. Пантелеймон”, Великата Лавра и в столицата Карея. Ще се запознаят с монашеската традиция там, ще се поклонят на светините...

Алтернатива, септември 2018

06.09.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат септемврийският брой на „Алтернатива”. Той е посветен на предстоящата Седмица на православната книга. За двадесети път (от 10 до 14 септември ) във Варна ще се срещнат писатели, преводачи и книгоиздатели на православна литература...

Какво се случва в центъра