Духовно просветен център

Първият жител на Рилската пустиня

17.10.2014 г.
Автор: Архангел.бг

На 19 октомври Църквата празнува св. Йоан Рилски, когото още приживе наричали не просто жител на непрестъпната Рила планина, а небесен жител.

За живота след смъртта, Иван Дуйчев в книгата си „Рилският светец” цитира думите от молитвата на св. Кирил: „Не бях, и бях, и съм във вековете”.  

Според  древното житие, когато настъпил последният час и св. Йоан Рилски се сбогувал със своите „чедца”, той простичко им казал: „ След моята смърт не страдайте безутешно, защото няма да ви оставя, но ще пребивавам невидимо с вас”.

А ние ще приведем и избрана малка част от Завета на светеца, обърната към злободневието на днешния ден: „ Не търсете първенство и началства, но помнете Оногова, Който е казал: „Онзи, който иска да бъде по-голям всред вас, нека бъде слуга на всички”. Избирайте си наставници и си поставяйте началници, които Бог ви покаже, сиреч мъже, засвидетелствани от всички в духовните деяния и превъзхождащи всички по разум и духовно разсъждение и годни да пасат добре и богоугодно повереното им стадо по ливадите на благочестието и на животворните заповеди Христови. За тези подобава да се иска потвърждение повече от Бога, отколкото от своето си мнение.”

Още по темата
Още от Събития

Социалната изолация – въпроси и отговори

21.10.2020 г. | Архангел.бг | Събития

Беседа по програмата „Подкрепа на семейството” с участието на доц. Бойчо Бойчев, философ, Милена Петрова, психолог, презвитера Ивелина Стоева, учител. Срещата ще се проведе на 23 октомври и ще бъде излъчвана в реално време във Фейсбук...

Нощ на литературата - 2020 във Варна

04.10.2020 г. | Архангел.бг | Събития

На 7 октомври Духовно-просветният център ще бъде едно от пространствата в Нощта на литературата във Варна. На ул. „27 юли“ № 9 ще бъде разположено Читателско гнездо на Северна Македония. Избраният откъс е от романа „Излязох” на отец Пимен, Митрополит на Европейската епархия на МПЦ.

Енорийската детска школа отново отваря врати

02.10.2020 г. | Архангел.бг | Събития

На 4 октомври в 11 ч. се открива учебната година в Енорийската детска школа „Кандилце” при храм „Св. Николай Чудотворец” и храм „Св. Архангел Михаил” във Варна. Ще започнем с молитва и кратък открит урок...

Какво се случва в центъра