Първият жител на Рилската пустиня

18.10.2014 г.
Автор: Архангел.бг

На 19 октомври Църквата празнува св. Йоан Рилски, когото още приживе наричали не просто жител на непрестъпната Рила планина, а небесен жител.

За живота след смъртта, Иван Дуйчев в книгата си „Рилският светец” цитира думите от молитвата на св. Кирил: „Не бях, и бях, и съм във вековете”.  

Според  древното житие, когато настъпил последният час и св. Йоан Рилски се сбогувал със своите „чедца”, той простичко им казал: „ След моята смърт не страдайте безутешно, защото няма да ви оставя, но ще пребивавам невидимо с вас”.

А ние ще приведем и избрана малка част от Завета на светеца, обърната към злободневието на днешния ден: „ Не търсете първенство и началства, но помнете Оногова, Който е казал: „Онзи, който иска да бъде по-голям всред вас, нека бъде слуга на всички”. Избирайте си наставници и си поставяйте началници, които Бог ви покаже, сиреч мъже, засвидетелствани от всички в духовните деяния и превъзхождащи всички по разум и духовно разсъждение и годни да пасат добре и богоугодно повереното им стадо по ливадите на благочестието и на животворните заповеди Христови. За тези подобава да се иска потвърждение повече от Бога, отколкото от своето си мнение.”

Още по темата
Още от Събития

Архангеловден - 2021

09.11.2021 г. | Архангел.бг | Събития

Не знаем , дали е имало конкретен повод, българите във Варна да изберат за патрон на своя храм архистратиг Михаил, предводителя на безплътните ангелски сили, но може да предположим, че са търсили в негово лице силен пример за отстояване на правдата и вярата в Бога.

Храмов празник на храм „Св. Архангел Михаил” Варна

05.11.2021 г. | Архангел.бг | Събития

8 ноември - храмов празник на първата българска църква във Варна - „Св. Архангел Михаил”, открита през 1865 г. в сградата на българското училище в града...

„Православието в Добруджа” - първи национален фотоконкурс

04.10.2021 г. | Архангел.бг | Събития

Фотоконкурсът има за цел да представи разнообразието и красотата на Православието в цяла Добруджа, както и да увеличи познанието за Православието като цяло, живота и делото на свещениците, монасите и миряните в енориите в Добруджанския край. Краен срок - 8 декември

Какво се случва в центъра