Издания на Руенския манастир в книжарница „Благослов”

05.04.2019 г.
Автор: Архангел.бг

В книжарница „Благослов” в Духовно-просветния център получихме отново първата книжка от поредицата „Жития на българските светии в образи” – „Животът на св. Йоан Рилски”, издание на Руенския манастир „Св. Йоан Рилски”, с. Скрино. Фактът, че това е трето издание на книжката, достатъчно ясно говори за нейните достойнства.

Преди да започне разказът, децата виждат изписан тропара на св. Йоан Рилски и дори да не разбират все още какъв е този старинен текст, с всяка страница ще се убеждават, че наистина животът на Рилският чудотворец е бил основа на покаянието, пример за умиление, образец на утешението и духовното съвършенство. Текстът на житието е адаптиран от Йорданка Делчева, а красивите илюстрации са на Дария Наумец. Изображенията привличат вниманието с ярките си цветове и подпомагат децата в разбирането на текста. Книжката е с едър шрифт, което я прави подходяща и за по-малки читатели. Под линия в края на всяка страница има пояснения към непознати думи в текста. Последните страници дават възможност на децата сами да изпишат тропара на свети Йоан Рилски и да оцветят иконата му.

Други издания на Руенския манастир, които може да намерите в книжарницата на Духовно-просветния център:

Детски молитвеник” – кратки молитви и красиви илюстрации, 16 страници, които всяко дете с желание ще чете и ще възраства в своя личен молитвен опит.

„Кратък Воскресник (Осмогласник)” на Манасий Поп Тодоров и свещ. Войн Илиев под редакцията на Андрей Касабов. Псалтикийният Воскресник съдържа кратки разяснения за музикалните знаци и гамите в източното църковно пеене, 40 методически упражнения и указания за разучаване на осемте гласа въз основа на няколко основни кратки богослужебни песнопения.

„Обширен псалтикиен Воскресник. Осмогласник. Утренни възкресни стихири” – фототипно издание на Обширния Възкресник, съставен от Т. Икономов, издаден през 1872 г. в Цариград.

„Приятен Псалтир” –  сборникът съдържа 25 нотирани псалми на свети цар Давид, преведени от нотния текст на книгата „ΨΑΛΤΗΡΙΟΝ ΤΕΡΠΝΟΝ” ( Приятен Псалтир ), издание на Светогорския манастир „Симонопетра”, 1991 г. Автор - Аргир Малчев.

„За календарната реформа” на архимандрит Методий Жерев – беседи и проповеди на автора, произнесени в храм „Св. Николай Чудотворец” в София през 1968 г., в опит да изясни „недоразумението, което довежда ревнителите на „стария стил”до самоотделяне”.

От поредицата „Съвременно православно богословие” все още имаме по няколко бройки от „Сигурност в невидимото - пръвооснови на християнското учение” от архимандрит Пласид (Дезей) и „Кратка православна светоотеческа догматика” от отец Йоан Романидис.

Още по темата
Още от Нови книги

„Надгробен плач” – песнопения на Опело Христово

16.04.2019 г. | Архангел.бг | Нови книги

В книжарница „Благослов” може да закупите „Надгробен плач – песнопения на Опело Христово” (Варна, 2016). Изданието съдържа трите похвални погребални песни, които се пеят на Велики Петък, посветени на страданията и смъртта Христови...

Варненска и Великопреславска епархия. История и настояще

29.03.2019 г. | Архангел.бг | Нови книги

В книжарница „Благослов” вече може да закупите юбилейното издание на Варненска и Великопреславска св. митрополия „Варненска и Великопреславска епархия. История и настояще”, което излезе от печат в началото на 2019 г.

„Опит за построяване на изповед” - архимандрит Йоан Крестянкин

23.03.2019 г. | Архангел.бг | Нови книги

В книжарница „Благослов” получихме книгата на архимандрит Йоан Крестянкин „Опит за построяване на изповед” (изд. „Елеон”, 2017) - ценен помощник за всички православни християни, които имат нужда от духовно ръководство при самоподготовката си за изповед...

Какво се случва в центъра