„Истинските избори” - Фредерика Матюз-Грийн

14.10.2022 г.
Автор: Архангел.бг

В книжарница „Благослов” е налична новата книга на издателство „Омофор” – „Истинските избори” от Фредерика Матюз-Грийн. Подзаглавията ясно насочват към тематиката на текста – Да се вслушаме в жените и Алтернативи на аборта. Книгата е писана през 90-те години, досега са превеждани и публикувани на български откъси от нея, но сега излиза целият текст. Преводът от английски език е на Персиана Пастухова-Личева. Редактори на изданието – проф. Димитър Попмаринов и Ралица Кръстева.

От издателите: „...макар да е написана в началото на деветдесетте, тя звучи изненадващо актуално за България днес. По някакъв начин дори изпреварва събитията: групите за подкрепа на жените, психологическата помощ, предоставяна на жените с проблемна и нежелана бременност и такива, преживели аборт, организациите, които изследват проблема и се занимават със здравна просвета, доброволческите организации за помощ на самотни майки и т.н. при нас все още са непознати. Българската жена има за първи и единствен отговор на своята безизходица правото на аборт. (...) Надяваме се, че това издание не само ще помогне на жените, изправени пред избор, за по-задълбочено осмисляне на тяхната ситуация и възможни решения, но и ще привлече вниманието на цялото общество към тази тежка, сложна и важна тема, в чиято основа стои човешкият живот.

От редактора: „Защо?” и „Как?” са най-важните въпроси в книгата, която разгръщате. Защо жени с различна етническа принадлежност, възраст, образование и социално положение се изправят пред аборта като единствено възможен начин да преодолеят нежелана или проблемна бременност. И – преди всичко – как може да им се помогне. (...) Ключовата дума в тези страници е обич. Не благоразположение, не състрадание, а обич. Обич, която не заклеймява различната позиция, но и не третира жените като жертви. Обич, която е действена, не съзерцателна, основана и потвърдена от дълбоко и топло разбиране, и способна на постоянство.”

От автора: „Нямам универсално решение на всички проблеми, разглеждани в тази книга. Мнението ми е просто предположение, все още неизпитано. Предлагам го като начало на разговор. Нека отхвърлим категориите, които ни правят врагове. Нека излезем от безизходното положение, което твърде дълго парализираше прогреса. Нека заедно да намерим начини да дадем на жените Истинските избори.”

Фредерика Матюз-Грийн е знаково име в съвременната американска литература и публицистика. Тя е автор на 10 книги и повече от 700 статии, посветени на различни общественозначими проблеми. Особено популярни са текстовете ѝ, свързани с православната вяра и начин на живот. Нейни статии публикуват издания като The WashingtonPost, Christianity Today и The Wall Street Journal. Фредерика Матюз-Грийн има магистърска степен по богословие от Духовната семинария във Вирджиния (1977) и почетна докторска степен по литература от King University (2019). В младостта си тя е горещ привърженик и активист на феминисткото движение в Америка и участва в борбата за узаконяване на аборта. Години по-късно последиците от успеха и вълната от аборти, която залива американското общество, я карат да преосмисли своите позиции и да изследва по-дълбоко този феномен. Тя продължава да бъде застъпник за правата на жените, но на страната на живота. Била е вицепрезидент на Feminists for Life of America и член на управителния комитет на Common Ground Network for Life and Choice – организация, която чрез диалог обединява привържениците и противниците на аборта. Приема Православието през 1993 г. (pravoslavie.bg)

Още за книгата - ТУК

Още по темата
Още от Нови книги

„Притчи” - нова книга на издателство „Православна класика”

12.07.2022 г. | Архангел.бг | Нови книги

Сборникът се издава с благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий и съдържа кратки поучителни притчи, събрали в себе си мъдрост от близки и далечни времена...

Благодатни дарове и благодатни хора

07.07.2022 г. | Архангел.бг | Нови книги

Сборникът е съставен и издаден на гръцки език от манастира „Параклит” („Св. Дух – Утешител”), Оропос – Гърция. На нашия книжен пазар излиза с благословението на Ловчанския митрополит Гавриил в превод на Константин Константинов...

„Прераждането на душата. Православен отговор” - Илия Маринов

29.05.2022 г. | Архангел.бг | Нови книги

Монографията на Илия Маринов е провокирана от една съвременна тенденция на разпространение на източното учение за прераждането. Увлекателно написана и богословски издържана, книгата разглежда това учение в съпоставителен план с християнската вяра във възкресението на мъртвите...

Какво се случва в центъра