Духовно просветен център

Има ли християнство без Църква? (ВИДЕО)

08.02.2020 г.
При Извора. Бачковски манастир, 2019 (архив, arhangel.bg)
Автор: иконом Василий Шаган

Запис от лекцията на иконом Василий Шаган в „Архангелова сряда” на тема: „Бог ми е в душата” или християнство без Църква и отговор на въпросите, зададени от публиката в залата – 18 декември 2019 г., Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” Варна.

Енорийските срещи „Архангелова сряда” през м. декември насочиха вниманието ни към спасителното дело на нашия Господ, приел смирено да се роди като човек, за да ни освободи от плена на смъртта. Но какво се случи в света след това? Промени ли се с нещо човекът? Промени ли той с нещо своя живот, поразен от греха? Следвайки призива на Бога, върви ли той към своето спасение? И влизайки в храма, ставаме ли част от Неговата Църква?

Иконом Василий Шаган: Представете си, че много обичате музика, че сте прекрасен музикант, прекрасен цигулар, но винаги сами по себе си, със своята музика, вдъхновени от Бога, носейки този дар в себе си, но никога заедно, никога с оркестъра, никога в тази симфония… Вашата музика и дарове, Вие като музикант няма да имате тази пълнота, в която да се почувствате цялостни в тази велика хармония на музиката, която звучи, когато я свири един оркестър, в който участват толкова много музиканти в това число и диригентът.

Така за Църквата знаем, че тя е тяло Христово, на което Христос е глава, а всички ние сме членове. И като членове единият може да е ръка, другият да е сърце, а третият да е малкият пръст. И всички членове както на нашето тяло, така и в тялото Христово са значими за неговата пълнота и за неговата цялост. Главата на това тяло е Христос, Който отдаде Себе си за това единение… Да върне човека в изгубения рай.

А когато човек казва: Аз Го нося в сърцето си, нямам нужда от посредник между мен и Бог, - то не отхвърля ли той всъщност Христос като най-главен посредник между Бога и човека?

Гледайте в youtube-канала Архангел.бг Варна:

Още от Нашата вяра

Рождество Христово - 2

25.12.2019 г. | Навпактски Митрополит Йеротей (Влахос) | Нашата вяра

В Христа се различават две раждания. Едното е предвечно, от Бога Отца, и е над всяка причина, време и природа. Другото е станало заради нас от Пресветата Дева Мария. То било „носене във времето“, но „носене свръх всяко време“, защото Христос бил заченат от Пресветия Дух...

Рождество Христово - 1

25.12.2019 г. | Навпактски Митрополит Йеротей (Влахос) | Нашата вяра

Св. Йоан Златоуст нарича Раждането на Иисус Христос „по плът“ митрополия на всички празници. Без Рождество нямаше да има Възкресение, а без Възкресението нямаше да се изпълни целта на божественото въплъщение...

Обръщането на св. апостол Павел

29.06.2019 г. | Отец Патрик Хенри Риърдън | Нашата вяра

В опита на своето обръщане св. апостол Павел приел и семето на цялото си последващо учение за Църквата, която той после определя като стълб и крепило на истината. Ап. Павел не познава никакво неинституционално християнство. Той не познавал друг Христос, освен Христос на Църквата...

Какво се случва в центъра

Семейство и възпитание

Защо ни е нужен баща? (ВИДЕО)