Духовно просветен център

Има ли християнство без Църква? (ВИДЕО)

08.02.2020 г.
При Извора. Бачковски манастир, 2019 (архив, arhangel.bg)
Автор: иконом Василий Шаган

Запис от лекцията на иконом Василий Шаган в „Архангелова сряда” на тема: „Бог ми е в душата” или християнство без Църква и отговор на въпросите, зададени от публиката в залата – 18 декември 2019 г., Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” Варна.

Енорийските срещи „Архангелова сряда” през м. декември насочиха вниманието ни към спасителното дело на нашия Господ, приел смирено да се роди като човек, за да ни освободи от плена на смъртта. Но какво се случи в света след това? Промени ли се с нещо човекът? Промени ли той с нещо своя живот, поразен от греха? Следвайки призива на Бога, върви ли той към своето спасение? И влизайки в храма, ставаме ли част от Неговата Църква?

Иконом Василий Шаган: Представете си, че много обичате музика, че сте прекрасен музикант, прекрасен цигулар, но винаги сами по себе си, със своята музика, вдъхновени от Бога, носейки този дар в себе си, но никога заедно, никога с оркестъра, никога в тази симфония… Вашата музика и дарове, Вие като музикант няма да имате тази пълнота, в която да се почувствате цялостни в тази велика хармония на музиката, която звучи, когато я свири един оркестър, в който участват толкова много музиканти в това число и диригентът.

Така за Църквата знаем, че тя е тяло Христово, на което Христос е глава, а всички ние сме членове. И като членове единият може да е ръка, другият да е сърце, а третият да е малкият пръст. И всички членове както на нашето тяло, така и в тялото Христово са значими за неговата пълнота и за неговата цялост. Главата на това тяло е Христос, Който отдаде Себе си за това единение… Да върне човека в изгубения рай.

А когато човек казва: Аз Го нося в сърцето си, нямам нужда от посредник между мен и Бог, - то не отхвърля ли той всъщност Христос като най-главен посредник между Бога и човека?

Гледайте в youtube-канала Архангел.бг Варна:

Още от Нашата вяра

Благодарението като аскетически метод

07.04.2020 г. | архимандрит Захариас (Захару) | Нашата вяра

Човекът няма нищо свое, а всичко е получил от Бога. Цялото свое битие той има „назаем” от Бога и само когато Му благодари за това, което вече е получил, той оправдава своето битие. Така благодарението на Бога става начин на съществуване...

Дяволът и неговите козни (4 ч.)

30.03.2020 г. | Митрополит Йеротей Влахос | Нашата вяра

На 30 март честваме паметта на св. преп. Йоан Синаит, наричан още Лествичник по името на книгата му „Лествица“ (Стълба), в която описва своя духовен опит в постигането на християнските добродетели, чрез които душата постепенно възхожда към Бога.

Благовещение Богородично

25.03.2020 г. | Митрополит Йеротей Влахос | Нашата вяра

Богородица заема изключително и важно място в Църквата именно защото е лицето, което бе очаквано от толкова човешки поколения и което даде на Словото Божие човешка природа... Вестта за въплъщението на Словото на Бога е най-голямата новина в човешката история.

Какво се случва в центъра