Духовно просветен център

Иконописна школа

15.09.2019 г.

 

Школата по иконопис е създадена през 2000 година от иконографа Диян Димитров  с благословията на Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. По идея на о. Василий Шаган и о. Антон тя е настанена в малка пристройка в двора на храм "Успение на св.Богородица - стария" и работи там до 2005 година. Оттогава до днес е част от Духовно-просветния център "Св. Архангел Михаил".
През тези години десетки любители на православната икона са се обучавали в Школата.
Целта на нашата школа е да развива и популяризира православното изкуство, да привлича обществения интерес към Православието и красотата на православната иконопис.
В школата по иконопис се изучава мястото и значението на православната икона в богослужението и в живота на православния християнин.               
Школата запознава с технологичните особености и изисквания, принципите на изграждане, основи, грундове,четки, лакове, живописна техника,технология на позлатяване, канонични изисквания, символика и композиция в православната иконопис. Работи се въз основа на подбрани образци от древното и съвременно православно изкуство.     
От създаването й до днес, вече 20 години, преподаватели в школата са Диян Димитров   и Илка Колева-Димитрова.

Православната икона е част от богословието, тя има своето място в храма, в литургията, в молитвата, в дома, в духовния  живот на всеки православен християнин. Иконата е вход към духовния свят, тя ни помага да се съсредоточим в молитвата си и да насочим мислите си към Бога.
Именно за това е важно как изглежда тя, нарисувана ли е умело, съдържа ли необходимата символика, отговаря ли изображението на каноните на Православната църква.
Православната иконопис  се развива и усъвършенства още от времето на Христос до наши дни. Много известни майстори са оставили своя принос в обогатяването и развитието на християнското изкуство. Благодарение на техните творби, християните знаят как  е изглеждал Иисус Христос, Света Богородица, апостолите  Петър и Павел, св. Николай Чудотворец и т.н. Известни са имената на Михаил Панселим , Теофан Критски, Теофан Грек, Андрей Рубльов и много други. Съвременните  иконописци се учат от тях и се стараят да постигнат поне част от тяхното майсторство.
Привлечени от красотата , одухотвореността  и  богатия смисъл на православната  иконопис,  много християни изпитват желание да се занимават с това изкуство, да рисуват  и пресъздават светите образи, на които преди само са се възхищавали. Тук се появява и нуждата от школа, място, където под ръководството на професионални иконописци, желаещите да се научат на това.

Още по темата: "Иконопис" - 1 и 2 част - док.филм на Mu-vi.tv

Диян Димитров - художник, иконописец, учител по изобразително изкуство;

1989 - завършил Средно специално художествено училище за приложни изкуства в Трявна  –„Дърворезба и вътрешна архитектура”.

1997 - завършил специалност "Иконография", Православен Богословски факултет - магистър, ВТУ "Св.св.Кирил и Методий;
Работи в областта на църковните изкуства – икони, иконостаси, стенописи, художествени мозайки, църковна утвар; работи също в областта на художествения портрет.

Илка Колева-Димитрова - художник, иконописец, учител по изобразително изкуство;

1997 - завършила СОУ "Любен Каравелов" Варна с усилено изучаване на изобразително изкуство, специалнос "Графика";

2002 - завършила ШУ "Епископ Константин Преславски" - магистър, "Педагогика на изобразителното изкуство", специалност "Графика";

2009 - магистратура "Иконография - иконопис", ШУ "Епископ Константин Преславски";

Работи в областта на църковните изкуства - икони, иконостаси, стенописи, художествени мозайки, църковна утвар;

Откриване на новата учебна година!

Първо занятие - събота, 9.11.2019 г. ,13,30 ч., учебна зала,
храм "Св. Архангел Михаил"

За информация и записване:
Диян Димитров - 0886 432 779
Илка Колева-Димитрова - 0886 432 778

 

Още от Дейности на центъра

Социална дейност

Трапеза за бедни Разказ на отговорник  в Трапеза за бедни История В средата на месец февруари 2012 година,  по идея на един от енориашите и с благословията на свещеника, основахме Трапеза за хора в нужда към храм "Св. Архангел Михаил". В началото всичко беше скромно - една по-голяма тенджера,...

Духовно-просветна дейност

Беседи за православната вяра Беседите се провеждат в четвъртък от 18.00 часа с водещ Борислав Аврамов и имат за цел да помагат на търсещите хора да осмислят вярата си. Представляват въведение в основните понятия на православната вяра и следват православния празничен календар. Посещават ги хора, които се подготвят за кръщение,...

Културна дейност

Седмицата на православната книга е  международен форум за православна книжнина и култура, който се организира ежегодно от Варненска и Великопреславска св. митрополия. В него вземат участие гости от целия православен свят. Началото е поставено през 1998 година. Досега в рамките на Седмицата са представени стотици книги, списания и...

Какво се случва в центъра