Грижа за страдащата душа

31.10.2020 г.
Автор: Архангел.бг

В книжарницата на Духовно-просветния център получихме книгата на доц. д-р Иво Янев - „Грижа за страдащата душа. Пастирски грижи за хората с психични заболявания и душевни разстройства”. Авторът е преподавател по Пастирско богословие и Пастирска психология и психотерапия в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. В предговора към изданието той казва:

„Грижата на Църквата към човека винаги е била насочена към всички негови аспекти – душевни и телесни. Заради целостта на тези две части, когато боледува една от тях, страда цялото същество. Св. отци на Църквата са съзнавали тази цялост и в своите творения са описвали до най-големи подробности съставните части на тялото и на душата, проблемите, които се появяват през живота на човека и начините, по които тази цялост може да се възстанови. За съжалени, поради различни причини, тези „златни“ указания на църковните отци са забравени от съвременната медицина, психология и психиатрия, и се помнят и ползват само от пастирите на Църквата, които продължават да опознават, анализират и лекуват страдащата човешка душа.
Целта на това съчинение е именно да припомни тази „отеческа съкровищница“, както на духовниците и на богословите, така и на специалистите по психично здраве – психиатри, психолози и психотерапевти, за да могат да я използват в своето духовно, медицинско и терапевтично служение за човека.”

Според автора, е необходимо да бъдат поставени ясни граници, както и да бъдат посочени пресечните точки между светската психология, психиатрия и психотерапия, от една страна, и пастирската психология, от друга. Първата има за цел чрез фармацевтични и терапевтични средства, да освободи напрежението в душата на човека да, втората – да възсъедини целостта на душата, като върне нейния взор към Всеподателя Бога, каквато е ясната цел на християнския живот. За да извършва нормално и ползотворно своята дейност, особено що се отнася до психичните заболявания, духовникът е длъжен да познава тези болестни състояния и да е запознат с възможните средства и методи за тяхното лечение. Важно е също така, когато вижда, че енориашът му има нужда от специална грижа, своевременно да го насочи към специалист, и обратно – специалистите да не се опитват да решават религиозните проблеми на болния, а за тяхното решаване да го изпращат при свещенослужител. (Още за книгата вж. ТУК)

Още от Нови книги

Свети Пимен Зографски, скритият равноапостол

02.11.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

В навечерието на празника на св. Пимен Зографски (3 ноември) в книжарница „Благослов” получихме детска книжка, разказваща неговото житие. През тази година се изпълват четиристотин години от неговото успение...

Кратък наръчник за катехизическа беседа при поклонничество

23.10.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

Книгата е едно полезно богословско пособие, което би могло да се използва за предварителната подготовка при всяко поклонническо начинание на енории, училища, младежки общности...

Преподобни Яков Цаликис. Кратки истории, поучения, свидетелства

20.10.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

Кратки истории от живота на св. Яков, негови наставления към клирици, монаси и миряни, както и свидетелства на негови духовни чеда за общуването им с преподобния и за чудесни събития след неговото успение.

Какво се случва в центъра