В търсене на душата на фотографията. Мастър клас „Родът и семейството”

25.10.2023 г.
Автор: Архангел.бг

На 21 октомври в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” започна работа майсторски клас по фотография за младежи. Групата е от 12 души и под ръководството на своя преподавател – Мария Тодорова – за един месец ще работят по темата „Родът и семейството”. (вж. Още)

Според православната традиция към всяко начинание пристъпваме с молитва, за да бъде то благословено и подкрепено от Бога. Така и сега – молитва прочете отец Георги, предстоятел на храма, а също и самите младежи пристъпиха към заниманията с молитва преди учене. С кратко въведение ръководителят на майсторския клас – Мария Тодорова, представи темата и защо тя е важна за всеки човек. В семейството човек научава всичко нужно за живота си занапред, получава и всички важни духовни ценности, предавани през поколения в неговия род, които той също ще продължи да предава на своите наследници. Ето защо е важно от малки да се научим как да се свързваме и да общуваме с хората, да проявяваме внимание и разбиране към тях. Разбира си, от полза ще бъдат и уменията да запечатаме в образи важните моменти от семейната история така, че след време да развълнуват и поколенията след нас.

Пристъпвайки към темата на първия урок – „Фотография. Фотоапарат”, всеки от участниците се представи и сподели какво за него е фотографията и защо се е записал на този мастър клас. Повечето от тях вече са участвали в предишни курсове по проекта „Вярата на фокус” и целта им е да усъвършенстват своите умения в това изкуство. Но това, както и самите те споделиха, не зависи само от техническата подготовка и познанията на фотографа, а и от неговия опит, отношение към хората и живота край нас. Затова е добре в ученето да следваме добри примери, за да бъдат и нашите постижения на добро ниво.

Такъв добър пример представи Мария Тодорова пред младежите, като им показа снимки на един съвременен млад фотограф, който според нея, снима именно заради „душата” на всяка фотография – Денис Бучел. Роден в Кишинев през 1979 г., израства в Молдова в годините на прехода, известно време живее в Израел и накрая се установява в България. За себе си казва, че не е фотограф, а човек, който се взира в днешния ден и запечатва неговия аромат, неговите звуци, настроения. Той никога не остава безразличен съм това, което снима, винаги се интересува от живота, на лицата, които улавя. Фотографията за него е лек за тежките детски спомени, които не могат да бъдат изтрити от душата му. Така той преоткрива и себе си и казва, че най-ценно е, че докато снима, се чувства щастлив, а щастието предава и на хората около себе си. (вж. Още)

След това в мултимедийна презентация беше представена кратка история на фотокамерите, като, разбира се, основно вниманието беше насочено към съвременните дигитални фотоапарати и как правилно да се работи с тях, за да се постигнат желаните резултати. А за да не остане всичко само на теория, младежите проведоха и първото практическо занимание в двора на храм „Св. Архангел Михаил”. Постиженията им прилагаме в галерията към статията, която ще продължим да запълваме до края на майсторския клас.

След месец придобитите умения и постигнатите фотографски успехи ще бъде показани във финалната изложба на майсторския клас, която ще открием на 21 ноември – Деня на християнското семейство и младеж.

Още по темата
Още от Коментар

Съвършени християни: Законът на единството (+видео)

25.05.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

Беседа с гл. ас. д-р Смилен Марков, преподавател по християнска философия във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Записът е от 24 април 2024 г. в храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна.

Алтернатива - май, 2024

04.05.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

Настъпва Празникът на празниците и отвсякъде чуваме поздрава „Христос воскресе”, а в отговор – „Воистина воскресе”. Но дали чуваме Самия Христос? В новия брой на „Алтернатива” са включени текстове и за спасителното за нас делото на Божия Син, и за възможността да живеем с Него...

Посрещане на иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница” в храма „Св. Архангел Михаил” - Варна (СНИМКИ)

02.05.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

На 1 май в храм „Св. Архангел Михаил” - Варна, беше посрещната иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница” – копие на чудотворната икона в манастира Дохиар на Атон.

Какво се случва в центъра