Финал на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски” – 2021

17.12.2021 г.
Автор: Архангел.бг

През тази седмица приключи последният от проектите в Духовно-просветния център за 2021 г. На 14 декември се проведе финалът на есенното издание на Младежкия ораторски форум. Уви, поради дългия период на дистанционно обучение на учениците и все още продължаващата противоепидемична обстановка и подготовката, и училищните кръгове, и самият финал протекоха онлайн. Въпреки трудностите, създадени от обстоятелствата, в това издание се включиха ученици от почти всички водещи варненски гимназии – Първа ЕГ, Четвърта ЕГ „Ф.Ж. Кюри”, СУХНИ „Константин Преславски, ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров” и Школата по гражданско образование „Европейски мост” към ЦПЛР-ОДК, Варна, която имаше участници и от МГ „Д-р Петър Берон” и ГПЧЕ „Йоан Екзарх” във Варна – общо 20 младежи от първа възрастова група.

При подготовката и провеждането на училищните кръгове учениците и учителите следваха познатия регламент – всеки от ораторите беше подготвил две речи – една на свободна тема, а другата – по темата, зададена от Духовно-просветния център: „Светът на читалището и на българската книга” (за да отбележим 165-та годишнина от създаването на първото българско читалище). За финалния кръг трябваше да изпратят една от своите речи и повечето от младежите се представиха с втората реч – по тема, която ги вълнува и смятат, че е важно да я споделят и с другите. Получените видеоклипове бяха изгледани и оценени (на 14 декември) от жури в състав: иконом Василий Шаган, ръководител на Духовно-просветния център; доц. Бойчо Бойчев, философ, преподавател във ВСУ „Черноризец Храбър” и Румяна Рашкова, сътрудник на Духовно-просветния център.

Свободната тема винаги е предполагала изобилие и разнообразие от посоки, привлекли интересите и вниманието на младите оратори, но тази година не беше точно така. Реалността, в която живеем вече втора година, по своему беше намерила отражение и съответна интерпретация на ораторския форум. Общото мнение на журито беше усещане за негативизъм, несъгласие, критика и желание за промяна на настоящото състояние на нещата. За разлика от миналата година, сега нямаше речи конкретно за изолацията и дистанционното обучение. Този път в изказванията на децата личаха проблемите, с които са се сблъскали в общата криза, в която изпадна обществото ни след въвеждането на противоепидемичните мерки, и разсъжденията им, породени от тях. За особеностите на българската народопсихология и какво точно пречи на българина да поиска да бъде отговорен гражданин на обществото. За обезлюдяването и разрухата на българското село, особено в планината. За пасивността и обезличаването, в които изпадат зависимите от електронните технологии и социалните мрежи. За спорта и изкуството (музика, танци, рисуване и необятния свят на книгите) като възможност за развиване на способностите и дарбите на личността и начин за излизане от психическото претоварване и превенция на агресията. Особено внимание беше отделено на семейните взаимоотношения – насилието, родителството, осиновяването, лъжата. Във всяка реч имаше момент, в който ораторът вижда нуждата от някаква промяна, но в три от речите това беше основната тема – как да променим света около нас, кога се случват промените, какви са условията за това и колко важно е личното участие в общата промяна.

Определено конкуренцията беше голяма, затова и при оценяването на речите се оказа, че разликите са минимални. Затова и всяко от призовите места беше поделено между двама оратори. Така във финала на есенното издание на форума се получи следното класиране:
Първо място – Янита Костадинова от СУХНИ „Константин Преславски” и Симеон Иванов от ШГО „Европейски мост”;
Второ място – Даниел Йорданов от ШГО „Европейски мост” и Инна Дякова от СУХНИ „Константин Преславски”;
Трето място – Даяна Илиева от Първа ЕГ и Весела Петрова от Четвърта ЕГ „Ф.Ж. Кюри”.

Поради неприсъствен формат и в тазгодишния ораторски форум нямаше как да бъдат излъчени победители на участниците и на публиката, както е по регламент. Също така за втора година журито установи колко недостатъчно е само да се чуят речите дистанционно. Липсата на възможност да се води диалог между журито и младежите, ощетява и двете страни. Опитът от предишните издания на форума показва, че този компонент оказва съществена роля, за разкриване качествата на ораторите. Но пък се постарахме да компенсираме тази дистанция в следващите два дни, когато младежите дойдоха да получат наградите си за положения труд. Пожелахме им да потърсят пътя към надеждата и да не спират да вървят към това, което ги предизвиква да се развиват като личности, и ги прави действени и променящи се към по-добро. Всеки участник получи книга на християнска тематика, рождественския брой на сп. „Алтернатива” и грамота със знака на Ораторския форум, а заелите призовите места си поделиха наградния фонд. Ще се постараем да публикуваме откъси от речите в отделна статия.

Благодарим и на всички учители, които ни сътрудничиха в организацията на форума, въпреки всички затруднения и ангажименти, и помогнаха на младежите в подготовката за участие:

Ренета Паунова – учител по Български език и литература в ПГ по туризъм
Мария Хаджиева – учител по Български език и литература в ПГ по туризъм
Нела Димова - учител по История и цивилизация в Първа ЕГ
Нели Геновска - учител по История и цивилизация в Четвърта ЕГ „Ф. Ж. Кюри”
Росица Тодорова – учител по Реторика в СУХНИ „Константин Преславски”
Александър Иванов– учител по Философия в СУХНИ „Константин Преславски”
Долорес Коева – Школа по гражданско образование „Европейски мост”, ЦПЛР-ОДК.

Ораторският форум се осъществява с благословението на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан и със съдействието на Дирекция „Образование и младежки дейности” на Община Врана.

Още по темата
Още от Коментар

Рождество Христово -2021

27.12.2021 г. | Архангел.бг | Коментар

С творческо настроение и добри дела извървяхме пътя към храма, за да съпреживеем раждането на нашия Спасител. Дошъл като Младенец в света, Той по своята чистота докрай остана най-близо до младенците в този свят. И неслучайно именно децата се радват най-искрено и от сърце в тези дни...

„По имени твоему, тако и житие твое”

08.12.2021 г. | Архангел.бг | Коментар

От младенческа възраст той победи човешкото естество и целият му живот бе едно изключително вдъхновение – образ на Христос, образ на Христовата любов. Следвайки примера на св. Николай, и ние ще кажем: Христос е нашата надежда и истина, и живот!...

Защо честваме св. Архангел Михаил?

07.11.2021 г. | протойерей Михаил Манев | Коментар

Защо отдаваме такава почит на св. Архангел Михаил? Ако чествахме някой свят човек, е нормално – защото искаме да му подражаваме, да станем като него... Ала защо искаме да бъдем като Архангел Михаил, след като той е Архангел – небесна сила?

Какво се случва в центъра