Съпричастност - въпроси и отговориВъпрос:

Христос Воскресе, отец Василий! Използвам този свят поздрав за начало, защото всеки път, когато го изричам се замислям за Великата Жертва, която Бог отреди заради нас, а чрез нея последва Дара на спасението, и си казвам, как е възможно след всичко това да дръзвам да не изпълнявам Волята Му всецяло! Осъзнавам колко сравнително лесно е да обичаш външно, в смисъл да даряваш, да помагаш, да се въздържаш от критика и раздразнение (това не винаги се получава, разбира се), но колко трудно е да бъдеш в мир с Него, а чрез Него в хармония с хората въобще, дори със самия себе си. Бих искала да се науча на този Мир, който да успявам да го запазвам непрестанно, дори до края на дните си. Посъветвайте ме, Отче, как се постига този Мир, който всъщност, както осъзнавам е самата искрена и чиста Любов. Бог да Ви благослови, отец Василий и да Ви дава сили във всичко, което правите! Доротея

Отговор:

Воистину Воскресе Христос, уважаема Доротея!

Когато Христос се появяваше сред своите ученици, Той най-често ги поздравяваше с поздрава: „Мир вам!”, но също казваше: „Моя мир ви давам.” Това винаги ме е водило към мисълта, че явно Божият мир не е нашият мир или нашата представа за мир не е същата, която има Бог. Много често ние си представяме мира като умиротвореност, спокойствие, време без война и т. н., но това ли е Божият мир? Всъщност такъв ли мир ни пожелава Христос? А какво означава мир с Бога, това, за което Вие питате?

Както виждате, въпросът за мира може да ни накара да помислим за своите лични копнежи относно това, какъв мир търся аз. Бих Ви препоръчал да разсъждавате върху думите на апостол Павел от посланието Му към Римляни (14:17), той казва:: „Царството Божие не е ястие и питие, а правда и мир, и радост в Светаго Духа.”

За да имаме мир и радост, необходимо е да познаем Божията правда, която не е наша правда, и да заживеем според правдата.

Пожелавам Ви, Доротея, да е голяма Вашата надежда, в която да се укрепите във вярата и в любовта.

О.В.
 

О. Василий Шаган