Съпричастност - въпроси и отговориВъпрос:

Здравейте отче! На фона на останалите въпроси, които чета, този е "технически" и може би глупав, но се притеснявам да го задам очи в очи на свещеник. Знам, че през пост е забранено съпружеското общуване, но как стоят нещата извън поста, през една "стандартна" седмица, в кои дни е разрешено и в кои не? И ако наруша тази забрана по настояване на съпруга ми(тъй като трябва да му се подчиня), това мой грях ли е и трябва ли да го изповядвам?

Отговор:

Здравейте.

 Съпружеското ложе е чисто, когато взаимоотношенията в него са доверителни, чисти и от любов. Затова усъвършенствайте своите личностни отношения със съпруга Ви и си подредете спалните отношения свободно, без страх, с уважение, вярност и любов един към друг. Законническият подход, който понякога използваме, страхувайки се от каноните на църквата по този въпрос, може да ви съсипе отношенията. Това се случва най-вече поради различната нагласа, вяра и духовна зрялост на съпрузите. Да се стигне до съгласие по този въпрос не е много лесно и затова е необходимо да се извърви съвместен път.

Ще е много полезно, ако по пътя се ръководите от християнската традиция и опит, от православното учение за брака и отношенията в него. Тук може да видите материали в сайта archangel.bg.

Препоръчвам Ви да размишлявате върху думите на св. Апостол Павел, например, в неговото първо послание до Коринтяни (7:3-4): „ Мъжът да отдава на жената дължимата любов; също и жената – на мъжа. Жената не е господарка на тялото си, а мъжът; също и мъжът не е господар на тялото си, а жената.” Прочетете и стих 5 от същата глава.

Относно Вашия конкретен въпрос за дните през седмицата, след това, което казах, мога да Ви препоръчам да се въздържате поне през постните дни. Но ще бъде добре този въпрос да го изясните в лична среща.

Бъдете внимателни и разсъдителни. Стремете се към чистотата в своите отношения и осмислете брака си като цялостно единство, в което да царува чистата любов, за да не се срамувате да го покажете на Бога.

Бог да благослови Вашето семейство!

О.В.

О. Василий Шаган