Съпричастност - въпроси и отговориВъпрос:

Брат ми има проблем с наркотиците. Къде да потърся помощ, защото той започва да извършва престъпления. Не желае да разговаря с родителите ни по тази тема и приятелите му са от тази среда. Опитвал съм да направя среща с психолог, но той отказва.

Отговор:

 

Здравейте Димитър,

 

 

Въпросът за зависимостта е много обширен. Важно е да се знае, че тя поразява човек на 4 нива - биологично, психично, социално и духовно или, казано от гледна точка на вярата, засяга човек на всички нива на личността (телесно, душевно и духовно) и взаимоотношенията му с другите. На телесно ниво зависимостта се изразява с увеличена нужда на организма от дадено вещество (или поведение), тъй като, най-общо казано, е нарушено функционирането на центъра на удоволствие. За да има лечение на това ниво, първото и най-важно нещо е спирането на употребата на ВСЯКАКВИ психо-активни вещества (защото, например, един зависим от алкохол може да започне да употребява сънотворни, чието действие върху организма е същото или пък зависим от хероин да започне да употребява алкохол и т.н.).  На душевно ниво човек трябва да преразгледа нагласите си за света, автоматичните мисли, които се появяват, да се научи да наблюдава, разпознава и анализира чувствата си и да намери нови начини за справяне с тези от тях, които сметне за проблемни. Тъй като зависимостта често разрушава социалните контакти на човек (или поради душевни проблеми той никога не е бил в състояние да създаде стойностни такива), трябва да се работи и върху възстановяването/създаването на тези връзки. Зависимият много често не развива духовността си и дори и да твърди, че вярва в Бог, то тази вяра е изкривена - често я използва като начин да контролира другите и света чрез Бог и изпитва само страх, но не и любов към Бог. Когато се търси място за лечение, е много важно в това място да се предлага помощ във всички тези аспекти. За някои зависими по-добрият вариант е влизане в център (т.нар. резидентни програми) - от една страна, са защитени от средата, която често ги стимулира да продължат зависимото си поведение, от друга, имат непрекъсната психологическа, лекарска и духовна подкрепа по време на абстинентния сидром, който в зависимост от веществото, продължава различно време. За други зависими, които са достатъчно мотивирани да спрат употребата, може да е достатъчно да посещават групи за зависими. Често посещението само при психолог не е достатъчно. По отношение на центровете мога да Ви препоръчам два, които знам, че отговарят на гореописаните характеристики: ПЦДОН - в Аспарухово и Международната психотерапевтична организация “Свобода”. Много полезни биха могли да са и 12-стъпковите групи на Анонимни Алкохолици и Анонимни Наркозависими.

 

 

Това, че имате тази информация, не означава, че брат Ви с радост ще се съгласи да посети някое от местата, които му посочите. Една от основните характеристики на зависимостта е отричането. Всеки зависим отрича проблема си, докато не се натрупат прекалено много негативи от него. И дори когато губи много неща, завесата на отричането се вдига за малко и отново пада. Близките могат да помогнат много на зависимия да осъзнае проблема си като спрат да упражняват поведенията, подкрепящи зависимостта. Такива поведения могат да бъдат даването на пари, плащането на заеми и много други и от най-различно естество. Тези поведения се откриват трудно, а още по-трудно е да бъдат спрени, защото близките са изпълнени със страх, вина или съжаление спрямо зависимия. На практика близките развиват т. нар. съзависимост. Темата е доста дълга, но е изключително важна - ако близките успеят да се справят със съзависимостта си, шансовете на зависимия да поеме по пътя на възстановяването се увеличават многократно. Също така има разработена методика, наречена “Интервенция”, която се организира от специалист и целта й е да мотивира зависимия да потърси лечение. Може би е добре да проведем среща на живо: утре (5.12.2015) от 10:00 до 16:00 ще има безплатен семинар на тема “Съзависимост” на адрес бул.”Княз Борис I” No. 80; можете да следите в сайта ни (arhangel.bg) за следващите срещи с публиката и да дойдете; друг вариант, който Ви препоръчвам горещо е да потърсите групите за взаимопомощ за близки и роднини на зависими Ал-Анон; можете да поискате и телефона ми от редакцията, за да се свържете с мен.

 

Милена Петрова