Съпричастност - въпроси и отговориВъпрос:

Преживях най-голямата загуба в моя живот. Светът ми се срина. Безработен съм и никой не иска да ме назначи на работа. Живея на ръба на оцеляването. Всички се отдръпнаха от мен. Лесно е да се каже, че животът продължава, но как наистина продължава?

Отговор:

Здравейте! Това, за което пишете, е важна тема и съм сигурна, че не Ви е лесно. Със сигурност има хора около Вас, които предлагат решения без да са наясно с истинската ситуация. Ако аз Ви предложа поредното решение сигурно ще вляза в ролята на тези хора, защото истинските, мотивирани решения идват отвътре. Проблемът е, че човек понякога е заплетен в собствения си сценарий и поглед върху нещата. Може би работата със специалист би Ви помогнала да намерите истинските причини за състоянието си и да успеете да излезете от него. А може просто да си отговорите на следните въпроси и да ги обсъдите с доверен приятел, който може да погледне безпристрастно на отговорите Ви:

1. Кой е основният проблем за безработицата ми:

-    моите качества като специалист

-    моите очаквания от работодателите

-    начинът, по който комуникирам с другите

-     отчаянието ми (ако е така трябва да се работи с приемането на тази загуба, за което Църквата и вярата биха могли да помогнат много)

-    нещо друго?

Препоръчвам Ви да се концентрирате върху проблеми, които касаят Вас, а не другите хора, защото можем да променим само себе си. Ако например заложим на: „Всички търсят млади и красиви работници”, това няма да помогне, защото 1. не е във Вашата компетенция (което автоматично може да доведе до отчаяние и отказ от всякаква инициатива) и 2. „Всички” е обобщение, което обикновено има доста изключения, върху които би било полезно човек да се концентрира, и което отново опира до лични компетенции и качества.

2. Какво мога да направя, за да придобия тези качества и компетенции – кой или какво може да ми помогне.

Заслужава си да помислите върху следното – хората често се отдръпват от тези, които се оплакват, а е видимо, че има решение за ситуацията им. Възможно е да греша, но може да има ресурс, информация, която да използвате – от това, което другите казват за Вашата ситуация...

Пожелавам Ви успех!

Милена Петрова