Духовно просветен център

Енорийска задружност в навечерието на Възкресение Христово

14.04.2020 г.
www.saint-andrew.net
Автор: Архангел.бг

На Велики вторник си припомняме наставленията на Господ Иисус Христос как да извършваме милостиня. Той дава за пример бедната вдовица, която отделила от прехраната си две лепти и ги дарила за храма. Чуваме и разказа за десетте девици, пет от които не се погрижили да имат масло за светилниците си в очакване на Божествения Жених. Тълкувайки притчата, св. Йоан Златоуст казва: „маслото е милостинята или всичките ни добри дела”. Той ни напомня, че трябва „да бодърстваме и да не униваме”, да живеем винаги във връзка с Господа, да бъдем винаги духовно готови да посрещнем Спасителя. Нека в дните около Христовото Възкресение се погрижим да напълним с елей и нашите светилници.

В настоящата ситуация на извънредно положение нашата инициатива Енорийска задружност не може да се случи, както друг път, но може да откликнем на поканата на отец Василий, председател на църковното настоятелство на храм „Св. Николай Чудотворец” Варна, който предлага следното:

„Скъпи приятели, като вярвам, че заедно с Вас сме Църква, ИСКАМ ДА ВИ ПОКАНЯ НА ЦЪРКВА. До Великден останаха броени дни и аз обявявам нашата предпразнична енорийска задружност. Този път предлагам да е малко по различна: Ще се опитаме да приготвим празнични пакети за нашите братя и сестри от енорията, които са в нужда. Всеки от нас може да се включи с продукти, парични средства или някаква доброволна работа. Може заедно с децата си да приготвите и някакви празнични честитки с пожелания, може да са с мисионерска насоченост - те по преценка на свещеника може да се подаряватна хората, които ще посетят нашия храм по празниците.
Църквата сме ние, събрани в името на Христос. Той да ни води!”

Да дарим радост за Великден!

Още по темата
Още от Милосърдие

Слово на празника Покров на Пресвета Богородица*

01.10.2020 г. | св. Серафим Софийски Чудотворец | Милосърдие

Пречистата Божия Майка винаги простира Своя молитвен покров над нас. Тя всякога умолява Своя Син, нашия Господ Иисус Христос, да ни избавя от всички беди и напасти и да ни дарува вечно спасение...

Милосърдието се възпитава

11.03.2020 г. | Архангел.бг | Милосърдие

Днес децата наистина навсякъде могат да видят всичко... В такъв случай е важно да възпитаме у тях вкус към истински стойностното, за да се научат да застават на негова страна...

Енорийска задружност за Рождество Христово

13.12.2019 г. | Архангел.бг | Милосърдие

Църковното настоятелство и братството на храмовете „Св. Николай Чудотворец“ и „Св. Архангел Михаил”, Варна, започва сбиране на хранителни продукти и средства за рождественските пакети за нуждаещи се.

Какво се случва в центъра