Духовно просветен център

Енорийска задружност в навечерието на Възкресение Христово

14.04.2020 г.
www.saint-andrew.net
Автор: Архангел.бг

На Велики вторник си припомняме наставленията на Господ Иисус Христос как да извършваме милостиня. Той дава за пример бедната вдовица, която отделила от прехраната си две лепти и ги дарила за храма. Чуваме и разказа за десетте девици, пет от които не се погрижили да имат масло за светилниците си в очакване на Божествения Жених. Тълкувайки притчата, св. Йоан Златоуст казва: „маслото е милостинята или всичките ни добри дела”. Той ни напомня, че трябва „да бодърстваме и да не униваме”, да живеем винаги във връзка с Господа, да бъдем винаги духовно готови да посрещнем Спасителя. Нека в дните около Христовото Възкресение се погрижим да напълним с елей и нашите светилници.

В настоящата ситуация на извънредно положение нашата инициатива Енорийска задружност не може да се случи, както друг път, но може да откликнем на поканата на отец Василий, председател на църковното настоятелство на храм „Св. Николай Чудотворец” Варна, който предлага следното:

„Скъпи приятели, като вярвам, че заедно с Вас сме Църква, ИСКАМ ДА ВИ ПОКАНЯ НА ЦЪРКВА. До Великден останаха броени дни и аз обявявам нашата предпразнична енорийска задружност. Този път предлагам да е малко по различна: Ще се опитаме да приготвим празнични пакети за нашите братя и сестри от енорията, които са в нужда. Всеки от нас може да се включи с продукти, парични средства или някаква доброволна работа. Може заедно с децата си да приготвите и някакви празнични честитки с пожелания, може да са с мисионерска насоченост - те по преценка на свещеника може да се подаряватна хората, които ще посетят нашия храм по празниците.
Църквата сме ние, събрани в името на Христос. Той да ни води!”

Да дарим радост за Великден!

Още по темата
Още от Милосърдие

Милосърдието се възпитава

11.03.2020 г. | Архангел.бг | Милосърдие

Днес децата наистина навсякъде могат да видят всичко... В такъв случай е важно да възпитаме у тях вкус към истински стойностното, за да се научат да застават на негова страна...

Енорийска задружност за Рождество Христово

13.12.2019 г. | Архангел.бг | Милосърдие

Църковното настоятелство и братството на храмовете „Св. Николай Чудотворец“ и „Св. Архангел Михаил”, Варна, започва сбиране на хранителни продукти и средства за рождественските пакети за нуждаещи се.

Можем ли да бъдем милосърдни? Какво мислят младите?

09.12.2019 г. | Архангел.бг | Милосърдие

Можем ли да бъдем милосърдни? Доколко младите хора се вълнуват от този въпрос и как разбират милосърдието? Вижте сами в откъсите от речите в лятното издание на Младежкия ораторски форум. Финалът на втора възрастова група е на 10 декември от 14 ч. Заповядайте!...

Какво се случва в центъра

Моята история

"Господи, аз бях до тук!"

Любов и брак

Женските избори