Елици во Христа крестистеся, во Христа облекостеся!

26.10.2023 г.
Автор: Архангел.бг

На 25 октомври, малко преди вечернята за празника на св. Димитър Солунски Чудотворец, Бог ни „дари велика радост”, както се пее в тропара на светеца. Петър – едно от момчетата в младежката група на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил”, прие свето Кръщение. През 2022 г. той започна да посещава младежките дейности в центъра и след поклонническото пътуване до Рилския манастир той пожела да стане едно от Христовите деца. С помощта на своя кръстник, Борислав Аврамов, той повече от година се подготвяше за това важно събитие – прочете книгите „Нашата вяра” и „Нашата любов”, посещаваше беседите за православната вяра и други дейности в Духовно-просветния център.

Тайнството беше извършено в баптистерия на храм „Св. цар Борис Покръстител” в кв. Аспарухово от четирима свещеници – отец Ясен Керчев, отец Василий Шаган, отец Георги Стоименов и отец Венцислав Георгиев. Свидетели на Кръщението на Петър бяха майка му и малката му сестричка, приятелите му от младежката група и псалт Мартин Димитров, под чието ръководство Петър вече изучава основите на източното църковно пеене. А на следващия ден – на Димитровден, Петър прие за първи път свето Причастие.

По молитвите на св. апостол Петър и на св. Димитър Мироточиви, Бог да укрепва Своя раб Петър по пътя към царството Божие!
Снимки – в ГАЛЕРИЯТА.

Още от Коментар

Посрещане на иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница” в храма „Св. Архангел Михаил” - Варна (СНИМКИ)

02.05.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

На 1 май в храм „Св. Архангел Михаил” - Варна, беше посрещната иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница” – копие на чудотворната икона в манастира Дохиар на Атон.

Библейски мотиви в богослужението в първите дни на Страстната седмица

29.04.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

Над кои теми Църквата ни предлага да се замислим в богослужението през първите дни на Страстната седмица? Време за размисъл, но и за отговор на един важен въпрос: как се променям аз, знаейки, че за мене е дал живота Си Христос?

Алтернатива - април, 2024

05.04.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

В навечерието на Неделя Кръстопоклонна в броя са включени статии, които помагат да осмислим своя път през Великия пост и да разберем защо именно на Кръста е посветена Третата седмица от него...

Какво се случва в центъра

Вход Господен в Йерусалим

Предпразници на Възкресението