Представяне на изданието „Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” - история и настояще”

14.07.2022 г.
Автор: Архангел.бг

В последния ден от учебната година в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, гр. Варна, пред учители, преподаващи Религия-Православие в часовете по СИП, беше представено новото издание на Духовно-просветния център с описание на дейностите, по които се работи тук. Инициатор на срещата беше г-жа Румяна Лазарова, старши експерт по Обществени науки и гражданско образование и религия в РУО-Варна.

Книжката „Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” - история и настояще” беше издадена през 2020 година, а поводът беше 160-та годишнина от откриването на Първото българско училище във Варна и от създаването на Първата българска варненска община през 1860 година. Изданието проследява историята на Първото Българско училище и Първата българска църква във Варна през Възраждането и всички съвременни дейности, които се случват в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” от 2002 година до днес. Чрез информационни текстове и богат снимков материал се илюстрира многопосочната културна, образователна и социална работа която се извършва вече 20 години на това историческо за гр. Варна място.

Пред събралите се учители всяка една от тези дейности беше представена от г-н Борислав Аврамов, сътрудник на центъра, отговарящ за работата с младежите към Варненска и Великопреславска света митрополия. Той разказа за началото на тези дейности, поставено през 2002 г. от блаженопочиналия Митрополит Кирил, а също и за дългия път, изминат до днес, и за натрупания опит през годините, за да се стигне до сегашното състояние на нещата и всички проекти, по които се работи днес с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и със съдействието на Община Варна.

Много от събралите се учители за първи път се запознаваха с дейностите на Духовно-просветния център, затова им беше подробно обяснено как могат техни ученици да участват в тях, какви форми на сътрудничество са възможни между центъра и училището, на какви теми са подготвени беседи и презентации, които могат да бъдат посетени в центъра или да гостуват на място в техните часове в училище. (Вж. Още) В същото време по стените на залата можеха да разгледат изложбата „Пътят към Екзархията”, изпълнена в рамките на проекта „Българската писменост” и посветена на 150-та годишнина от създаването на Българската Екзархия. (вж. Още)

В края на срещата всеки получи по един екземпляр от представената книга, а на двора гостите разгледаха постоянната изложба „Проглас към Евангелието”, представяща образите на първите български светии, с които започва историята на християнството в България и историята на Българската църква. Тази своеобразна галерия също е резултат от работата по проекта „Българската писменост” и днес е едно от привлекателните открити културни пространства във Варна, където се случват както голяма част от дейностите на Духовно-просветния център, така и много общоградски събития. (вж. Още)

Още от Какво се случва в центъра

Отново по стъпките на Рилския Чудотворец

11.08.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Завърши младежкото поклонническо пътуване до Рилския манастир, организирано от Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан....

Мастър клас по иконопис за деца: „Образът на Архангел Михаил”

29.07.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Започва набиране на участници за третия Мастър клас по иконопис за деца. Желаещите трябва да са на възраст от 11 до 18 г. с изразени творчески умения, повишен интерес към изобразителното изкуство и към тематиката на курса...

С децата от Сдружение „Милосърдие за теб”

15.07.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Надяваме се, че наученото в Духовно-просветния център е обогатило както познанията им за историята на града, в който живеят, така и духовния им кръгозор и възможностите за личен избор в житейските ситуации, които им предстоят...

Какво се случва в центъра