Духовно просветен център

Споделяне на добри практики в преподаването на Религия-Православие

13.02.2020 г.
Добра практика от работата на енорийската детска школа Кандилце (архив, arhangel.bg)
Автор: Архангел.бг

Конкурс за добри практики в преподаването на Религия-Православие в рамките на Националната конференция на тема „Хуманизъм и вяра”- областен кръг.

В събота в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” във Варна ще се проведе първият (областен) етап  от Националната конференция „Хуманизъм и вяра”. Тя се организира от Министерството на образованието и науката съвместно със Синдиката на българските учители и има конкурсен характер. Областното представяне във Варна се провежда с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Пряк организатор и водещ на събитието ще бъде г-жа Румяна Лазарова, старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия в РУО-Варна.

В първия кръг ще се представят учители и ръководители на групи, в които се изучава православно християнство под някаква форма в детските градини или в училищата на областта, в школи към ЦПЛР-ОДК Варна, както и учители в енорийските центрове и църковни училища. Задачата е те да споделят добри практики от своята работа в областта на духовността и нравственото възпитание на децата и учениците. Според регламента, изпратен от организаторите, участниците ще бъдат разпределени в няколко групи: детска градина, начален етап, прогимназиален етап, гимназиален етап. Регионално управление на образованието ще определи жури с участието на представители на РУО-Варна и на Варненска и Великопреславска св. митрополия, което ще оцени представените добри практики и ще номинира по една практика от група.

През март ще се проведе вторият етап на конференцията, на който във Варна ще се явят отличените добри практики на учители от региона. Най-добрите от тях ще участват във финалния етап в София през месец април.

Според организаторите, целта на Националната конференция е да се разпространят добрите практики в духовното и нравствено възпитание, за да достигнат до всички, които искат да се занимават в тази област. Хубаво е обаче да се помисли и как те да стигнат до родителите, от които зависи записването на децата в групите за изучаване на християнски ценности и традиции. Защото, докато това обучение е в раздела на избираемите предмети, ефективността му по-скоро остава в сферата на добрите пожелания.

Още по темата
Още от Събития

Програма на богослуженията през първата седмица на Великия пост в храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна

27.02.2020 г. | Архангел.бг | Събития

През първата седмица на Великия пост Църквата благославя да се чете Великият покаен канон на св. Андрей Критски. В сряда от 18.00 ч. - съборно богослужение, възглавено от Негово Високопреосвещенство Митрополит Йоан. Програма на богослуженията, както следва...

Св. Атанасий - стълб на Православието и духовен фар по пътя на истината

17.01.2020 г. | ставрофорен иконом Дончо Александров | Събития

Св. Атанасий е искал винаги да има единство, но за съжаление тогава имало много ереси и проблеми. Нека ние, като негови следовници, да пребъдваме в единството, в Христовата вяра и в Христовия мир... Проповед в навечерието на празника.

За поста и приложението му в нашия живот

11.12.2019 г. | Архангел.бг | Събития

Дискусия с иконом Василий Шаган и свещеник Илия Попов на тема: „Кое е по-блажно: октопод или попара със сирене?” И както се досещате, предстоящият разговор е за поста и как можем да го приложим в своя живот...

Какво се случва в центъра

Семейство и възпитание

Защо ни е нужен баща? (ВИДЕО)