Духовно просветен център

Споделяне на добри практики в преподаването на Религия-Православие

13.02.2020 г.
Добра практика от работата на енорийската детска школа Кандилце (архив, arhangel.bg)
Автор: Архангел.бг

Конкурс за добри практики в преподаването на Религия-Православие в рамките на Националната конференция на тема „Хуманизъм и вяра”- областен кръг.

В събота в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” във Варна ще се проведе първият (областен) етап  от Националната конференция „Хуманизъм и вяра”. Тя се организира от Министерството на образованието и науката съвместно със Синдиката на българските учители и има конкурсен характер. Областното представяне във Варна се провежда с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Пряк организатор и водещ на събитието ще бъде г-жа Румяна Лазарова, старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия в РУО-Варна.

В първия кръг ще се представят учители и ръководители на групи, в които се изучава православно християнство под някаква форма в детските градини или в училищата на областта, в школи към ЦПЛР-ОДК Варна, както и учители в енорийските центрове и църковни училища. Задачата е те да споделят добри практики от своята работа в областта на духовността и нравственото възпитание на децата и учениците. Според регламента, изпратен от организаторите, участниците ще бъдат разпределени в няколко групи: детска градина, начален етап, прогимназиален етап, гимназиален етап. Регионално управление на образованието ще определи жури с участието на представители на РУО-Варна и на Варненска и Великопреславска св. митрополия, което ще оцени представените добри практики и ще номинира по една практика от група.

През март ще се проведе вторият етап на конференцията, на който във Варна ще се явят отличените добри практики на учители от региона. Най-добрите от тях ще участват във финалния етап в София през месец април.

Според организаторите, целта на Националната конференция е да се разпространят добрите практики в духовното и нравствено възпитание, за да достигнат до всички, които искат да се занимават в тази област. Хубаво е обаче да се помисли и как те да стигнат до родителите, от които зависи записването на децата в групите за изучаване на християнски ценности и традиции. Защото, докато това обучение е в раздела на избираемите предмети, ефективността му по-скоро остава в сферата на добрите пожелания.

Още по темата
Още от Събития

Светлината на празника

24.05.2020 г. | отец Владимир Дойчев | Събития

Единственият начин нашият празник да има смисъл… Какво говоря? Нашето съществуване да има смисъл, е то да бъде подчинено на срещата с Христос. На разговора с Него. Именно затова са важни светите Кирил и Методий, защото разговорът с Христос без тях би бил много труден.

Велика Събота. Смъртта на самата смърт

18.04.2020 г. | Архим. Андреас Конанос | Събития

Тази гробница е празна, никога празната гробница няма такава ценност, каквато има Божият гроб! Никога съкровищницата не е толкова ценна, когато е изпразнена от своето съкровище, колкото Божият гроб...

Вечерята на Царството

16.04.2020 г. | протойерей Димитрий Дудко | Събития

На Твоята Тайна Вечеря, за участник ме приеми днес, Сине Божий. Защото няма да издам на враговете Ти тайната, нито целувка ще Ти дам като Иуда…

Какво се случва в центъра

Моята история

"Господи, аз бях до тук!"

Любов и брак

Женските избори