Духовно просветен център

Детски писма до Бога

10.07.2020 г.
Автор: Архангел.бг

Вече и в книжарница „Благослов” може да откриете „Детските писма до Бога” на издателство „Омофор”.

Тази малка книжка се появява в далечната 1966 г. в Америка и бързо се превръща в международен бестселър, претърпял десетки издания и преведен на всички световни езици. Неин автор e известният илюстратор и карикатурист Стюърт Хампъл (1926-2010) в сътрудничество с редактора Ерик Маршал.

Какво се случва, когато детето реши да изпрати писмо на Създателя? Провокациите, удоволствието от сблъсъка с неподправената искреност, неочакваният хумор и понякога удивителната яснота на мисълта – всичко това можете да намерите в тази малка книжка, съдържаща въпроси, кратки молитви, съмнения, молби за дребни услуги, възхищения – и всичко това, недокоснато от цинизма на възрастния, но извиращо от чистото любопитство и усещането за чудото на съществуването.

Със сигурност тази книжка ще провокира усмивки у нас, възрастните, но и ще ни даде важна храна за размисъл – дали наистина сме готови убедително да отговорим на въпросите за вярата и Бога, извиращи от детското сърце… (omophor.com)

Преводач на българското издание е Пламен Сивов, художник на илюстрациите – Анелия Пашова. Вижте представянето на книжката ТУК. А ето и няколко откъса:

Загадки и дилеми и други недоумения:

„Скъпи Боже, ти така ли искаше да изглежда жирафът, или стана по погрешка?” Нора

„Скъпи Боже, какво значи, че си ревнив Бог? Нали си имаш всичко?” Ники

Искрени пожелания, предложения и оплаквания:

„Скъпи Боже, благодаря за братчето, но аз си исках кученце.” Боряна

„Моля те да сложиш някакъв празник между Коледа и Великден. Сега там няма нищо.” Дари

„Скъпи Боже, моля те да изпратиш Иван Георгиев на друг лагер тази година.” Мартин

Одобрителни забележки, уверения и благодарности:

„Скъпи Боже, аз мисля, че телбодът е най-голямото ти изобретение.” Огнян

„Скъпи Боже, сигурно е трудно да обичаш всички хора на света. В нашето семейство сме 4 души и никога не успявам.” Борис

„Скъпи Боже, аз мисля, че никой не може да бъде по-добър Бог от тебе. Само да кажа, че го написах не само защото си Бог.” Виктория Петрова

 
 
 
Още от Нови книги

Църковни календари за 2021 г.

12.09.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

Календарите са настолен и стенен и са издадени от Поклонническо-просветния център „Св. Йоан Рилски” към Софийска света митрополия - многолистови, с красиви фотографии и с богата полезна информация...

Светецът от затворите. Записки за живота на Валериу Гафенку

05.09.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

Героят на тази книга е сред хилядите изповедници на православната вяра, пострадали или загинали в комунистическите затвори в Румъния. Включени са всички известни досега, както и нови свидетелства за живота му...

Иконата в съвременния свят

04.08.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

Сборник текстове, посветени на църковната иконописна традиция, от съвременни богослови и изследователи на изкуството. Книгата търси отговор на въпроса защо иконата заема толкова важно място в църковното съзнание на вярващия човек.

Какво се случва в центъра