Духовно просветен център

Да вярваш като апостол

30.06.2020 г.
Автор: иконом Василий Шаган

Проповед на иконом Василий Шаган в деня на светите апостоли Петър и Павел –29 юни 2020 г., храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна.

Честит празник, братя и сестри!

Като празнуваме паметта на първовърховните апостоли Петър и Павел, хубаво е да си направим едно кратко напомняне за това, че ако не бяха апостолите, и това, те с вяра и вдъхновение, вдъхновение от Светия Дух, да проповядват Евангелието на Христос по целия свят, сигурно трудно щеше да се разпространи делото Христово. Да, и макар да знаем, че това е промисъл Божий – по този начин да стане и чрез тези хора – ако не беше техният отговор на поканата, която Христос отправи към тях, ако нямаше това последование от тяхна страна, във всичко след Христос и за Христос, ако нямаха дръзновението, след Неговата кончина да тръгнат и да проповядват словото Божие, подлагани на големи изпитания, гонения, мъчения… до смърт. И тяхната кончина е може би най-ярко свидетелство за тяхното дело.

Но днес в Евангелието се чете нещо много важно. Толкова важно, че не може да има вяра без него. А то е, когато Христос се изправя пред Своите ученици и, забележете, ги пита: „За кого Ме смятат хората?”, и след като те Му отговарят, ги пита: „А вие за кого Ме смятате?”… Този въпрос е отправен днес, две хиляди години по-късно, към всеки, който по някакъв начин е чул за Христос, особено към християните, тези, които са се кръстили в Негово име. Да, към нас е отправен въпросът! Ние за кого смятаме Христос? (…)

„Ти си Христос, Синът на Живия Бог” – отговаря апостол Петър, и тези думи, братя и сестри, може би щяха да минат между другото, ако не беше отговорът на Христос: „Блажен си ти, Симоне, син Ионин, защото не плът и кръв ти откри това, а Моят Отец, Който е на небесата”. С това Христос иска да каже, че е трудно, човек да проумее тази велика тайна на Божието благоволение и на Божието снизхождение за нашето спасение. Тази велика тайна на Божия промисъл по какъв начин трябва да бъде спасен човекът. (…)

Вярата, братя и сестри, е велика съкровена тайна. Тя не идва просто от знание. Но освен знание е необходимо да отговориш на Божия призив, който е отправен към всеки един човек. Като леко, но велико всъщност докосване, с което Той докосва сърцата и излива в тях Своята благодат, Своята велика тайна. Затова Той на всеки един от нас я е открил и всеки един от нас е превел по Своя начин по Своите неизповедими пътища. Затова трудно можем да отговорим как точно стигнахме до Църквата. (…)

Това, което изповядва апостол Петър, е основа на вярата и основа на живота, … твърда скала, на която ще се изгради Църквата Божия. На тази вяра, че Христос е Син Божий, Помазаник, Пратеник, Спасител, нашият Спасител… Тази вяра, братя и сестри, е ключът към рая, към който всеки един се е устремил. (…)
Текстът е със съкращения, цялата проповед чуйте в прикачения видеофайл:

Още по темата
Още от Проповеди

Боже, глад е!

02.08.2020 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

В нашия практичен свят ние сме толкова практични, че за хляба си се трудим много повече, отколкото за душата си, Но ето тези хора са тръгнали след Христос в очакване на нещо много повече от хляба. Словото Божие е това, което винаги е било водещо за човека ...

Те Го потърсили и Той ги нахранил

02.08.2020 г. | свeщеник Алексей Атанасов | Проповеди

Евангелистите не дават подробности как точно се е случило това чудо, но това, което е искал да покаже там Господ, е Божието всемогъщество... И когато ние започваме да се храним, и го правим с молитва, тази храна вече не е просто храна – тя става благословена от самия Създател. (2017)

Да бъдем свидетели

20.07.2020 г. | протойерей Михаил Манев | Проповеди

Оказва се, че за да светим в този свят, не се изисква от нас да бъдем насилници, да бъдем взискателни към хората... Да свидетелстваш, означава да живееш с Христа, да бъде нашият живот изпълнен с радост и дръзновение в дома ни, в работата ни. Ето там трябва да свидетелстваме.

Какво се случва в центъра

Моята история

"Господи, аз бях до тук!"

Любов и брак

Женските избори