Да вярваш като апостол

29.06.2022 г.
Св. апостоли Петър и Павел, съвременна икона (фрагмент) - източник: twitter.com
Автор: иконом Василий Шаган

Проповед на иконом Василий Шаган в деня на светите апостоли Петър и Павел –29 юни 2020 г., храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна.

Честит празник, братя и сестри!

Като празнуваме паметта на първовърховните апостоли Петър и Павел, хубаво е да си направим едно кратко напомняне за това, че ако не бяха апостолите, и това, те с вяра и вдъхновение, вдъхновение от Светия Дух, да проповядват Евангелието на Христос по целия свят, сигурно трудно щеше да се разпространи делото Христово. Да, и макар да знаем, че това е промисъл Божий – по този начин да стане и чрез тези хора – ако не беше техният отговор на поканата, която Христос отправи към тях, ако нямаше това последование от тяхна страна, във всичко след Христос и за Христос, ако нямаха дръзновението, след Неговата кончина да тръгнат и да проповядват словото Божие, подлагани на големи изпитания, гонения, мъчения… до смърт. И тяхната кончина е може би най-ярко свидетелство за тяхното дело.

Но днес в Евангелието се чете нещо много важно. Толкова важно, че не може да има вяра без него. А то е, когато Христос се изправя пред Своите ученици и, забележете, ги пита: „За кого Ме смятат хората?”, и след като те Му отговарят, ги пита: „А вие за кого Ме смятате?”… Този въпрос е отправен днес, две хиляди години по-късно, към всеки, който по някакъв начин е чул за Христос, особено към християните, тези, които са се кръстили в Негово име. Да, към нас е отправен въпросът! Ние за кого смятаме Христос? (…)

„Ти си Христос, Синът на Живия Бог” – отговаря апостол Петър, и тези думи, братя и сестри, може би щяха да минат между другото, ако не беше отговорът на Христос: „Блажен си ти, Симоне, син Ионин, защото не плът и кръв ти откри това, а Моят Отец, Който е на небесата”. С това Христос иска да каже, че е трудно, човек да проумее тази велика тайна на Божието благоволение и на Божието снизхождение за нашето спасение. Тази велика тайна на Божия промисъл по какъв начин трябва да бъде спасен човекът. (…)

Вярата, братя и сестри, е велика съкровена тайна. Тя не идва просто от знание. Но освен знание е необходимо да отговориш на Божия призив, който е отправен към всеки един човек. Като леко, но велико всъщност докосване, с което Той докосва сърцата и излива в тях Своята благодат, Своята велика тайна. Затова Той на всеки един от нас я е открил и всеки един от нас е превел по Своя начин по Своите неизповедими пътища. Затова трудно можем да отговорим как точно стигнахме до Църквата. (…)

Това, което изповядва апостол Петър, е основа на вярата и основа на живота, … твърда скала, на която ще се изгради Църквата Божия. На тази вяра, че Христос е Син Божий, Помазаник, Пратеник, Спасител, нашият Спасител… Тази вяра, братя и сестри, е ключът към рая, към който всеки един се е устремил. (…)
Текстът е със съкращения, цялата проповед чуйте в прикачения видеофайл:

Още по темата
Още от Проповеди

Граждани на небето

06.08.2022 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Преображението на Господа е най-радостното нещо, което може да ни се случи днес. Днес ние осъзнаваме, че Христос е Този, който държи цялата вселена, като Творец, като Господар, като Този, Който всичко притежава, като Вседържител...

Човешкото достойнство

24.07.2022 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Да простиш на някого, това не е просто да изразиш милост или да се смириш пред този, който е съгрешил пред тебе. Така и ние можем… Да простиш на някого греховете, означава да му дадеш възможност той да се изправи, като си готов да му подадеш ръка...

Вярвания или вяра?

20.07.2022 г. | свещеник Алексей Атанасов | Проповеди

На хората им е много по-лесно, ако има един „видим“ бог, някакъв идол или нещо друго. Те много по-лесно възприемат суеверията. Но когато човек търси задълбочено, разбира, че всички тези външни неща са една голяма лъжа...

Какво се случва в центъра