Да се подготвим за деня на православната християнска младеж и семейството

14.11.2021 г.
Автор: Архангел.бг

Наближава 21 ноември, когато Църквата отново ще празнува Въведението на Пресвета Богородица в храма - деня, в който Иоаким и Анна спазили обета си пред Бога и завели в Йерусалимския храм тригодишната си единствена дъщеря – Дева Мария, за да живее там и да бъде възпитавана. Решение, което днес ние трудно разбираме, но което направило възможно да се случи Божието дело за нашето спасение.

Преди почти сто години (през 1929 г.) по решение на Светия Синод на Българската православна църква у нас този празник започва да се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж. Идеята е била, този ден да бъде за общение с Христа и Църквата Му. Той бил неучебен и започвал със св. Литургия, на която учениците се причастявали… Разбира се, до идването на новата власт.

Днес празникът отново започна да се завръща в училище, но предимно като празник на семейството. Само че без въвеждането на децата и младежите в храма празникът не е същият… Затова в навечерието на Въведение Богородично предлагаме да посветим предстоящата седмица на подготовка за празника, за да може в самия ден да влезем подобаващо в храма, като въведем и нашите деца.

Целта на предстоящите дни в Духовно-просветния център е да запознаем младите хора с най-важното, което се случва в храма – светата Божествена литургия. За много от тях срещата с живота на Църквата не се е състояла по пътя на семейната традиция, а дори и да има такава традиция, тя е по-скоро ритуална и не достига до същината на светотайнствения живот на Църквата. Други са водени от малки в храма, но като подрастващи се отдалечават, донякъде по същата причина – не разбират същината на случващото се там.

Сериалът „Литургия, който предлагаме да гледаме заедно, разказва за същността на православната Литургия, а увлекателният подход и интересните художествени средства, използвани в него, ще помогнат на съвременните млади християни да тръгнат към неделната Литургия с друга нагласа. Филмът е сниман през 2009 г. в най-красивите сръбски манастири и храмове. Сценарист и продуцент е епископ Йован (Пурич), режисьор – отец Ненад Илич, оператор – Драган Ракичевич. През 2020 г. с разрешение на авторите беше преведен на български език (със субтитри), за да се използва с просветна цел и у нас. (вж. ТУК)

Освен филма програмата за седмицата включва и беседа за празника – на нашия сътрудник  Борислав Аврамов, и младежко пътуване до манастира „Св. Пантелеймон” в „Патлейна с участие в празничната света Литургия на Въведение Богородично. Разбира се, след богослужението ще разгледаме археологическите старини в околностите на Велики Преслав и музея, за да си припомним величието на България, когато избира за свой път Православието.

Поканата е конкретно към младите хора, но това не означава, че не може да откликнат и техните родители.

15.11 (понеделник)

17.30  Литургията – документален филм, 1 част

17.11 (сряда)

17.30  Литургията – документален филм, 2 част

18.11 (четвъртък)

17.30  Беседа за Въведение Богородично – Борислав Аврамов

19.11 (петък)

17.30  Литургията – документален филм, 3 част

21.11 (неделя)  Въведение Богородично

09.30  Св. Литургия в манастира „Св. Пантелеймон” – Патлейна, Велики Преслав 
11.30  Разглеждане на археологическите парк и музея на Велики Преслав

Записването на младежите за пътуването ще стане през седмицата по време на останалите събития.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Младежко пътуване до Патлейна и Велики Преслав

24.09.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 1 октомври Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” - Варна организира младежко пътуване до манастира „Св. Пантелеймон” в Патлейна и гр. Велики Преслав. Подробности за участие и записване - в статията...

Алтернатива – септември, 2022

22.09.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В септемврийският брой на „Алтернатива” продължава темата за духовния живот, как да живее християнина и как да служи. Спомняме си и за новпреставилия се отец Илия Попов, на 29 август се изпълниха 40 дни от неговата кончина...

Да изпишеш Архангел

01.09.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Да изпишеш образа на Архангел Михаил, спазвайки всички канони и техники в иконографията, и то за 10 дни – възможно ли е? С тази амбициозна задачи се заеха участниците в Третия мастър клас по иконопис за деца, тази година посветен на образа на св. Архангел Михаил...

Какво се случва в центъра