Обида и прошка. Да предоставиш всичко на върховния Съдия

10.03.2016 г.
Автор: Петко Петков

На 7-ми март в Духовно-просветния център "Св. Архангел Михаил" беше Четвъртата среща по проект "СЪпричастност", темата този път "Обида и прошка". След събитието о. Василий Шаган отговаря на въпроси на радио "Фокус", цитирани от сайта " Vlastta.com".

 

„Фокус”: Имаше ли интерес от страна на миряните към тази среща?

Отец Василий Шаган: Към тези срещи винаги има голям интерес и се провеждат при пълна зала, защото присъстват двама психолози, богослов и свещеник, които изказват своите тези по определената тема и след това отговаряме на въпроси.

„Фокус”: На каква тема бяха въпросите? Какво най-много безпокои хората?

Отец Василий Шаган: Безпокои ги това какво е прошка, какво означава да простиш на някого. Защото самата прошка не е юридически акт, това е творчески акт, при който има цял процес. Не може човек така да прости от раз, както би простил, например, съдията в съда. Трябва човек да превъзмогне вътрешна обида или неприязън. Тези вътрешни преживявания вълнуват най-много хората. По какъв начин? Дали трябва задължително да прощаваме, по колко пъти да прощаваме, има ли някаква наказателна позиция от страна на хората. Дори когато искаме да накажем някого, не му прощаваме и се държим постоянно обидени в очакване той да се разкае. И разбира се, въпросът за покаянието се засегна много сериозно, какво представлява то.

„Фокус”: От гледна точка на Църквата и на Православната вяра какво е прошката? Трябва ли да се прощава и по какъв начин?

Отец Василий Шаган: От гледна точка на Църквата и на Православната вяра, които най-вече засягат тези въпроси и затова и преди Великия пост има такава неделя, да простиш, означава да престанеш да размишляваш за човешките немощи, които възникват по един или по друг начин, като неприязън или пречки между хората за тяхното общуване - и да предоставяш всичко на Христос. Човек не може да прости, защото винаги иска нещо да му се случи: да му върнат дивиденти или да бъде оправдан по някакъв начин. Затова много често ние се заплитаме, ставайки съдници на някои случаи. Предоставяйки всичко на Христос и прощавайки преди това, придобиваш един вътрешен мир, в който ти не си притеснен от това, че някой те е засегнал, обидил или, да кажем, че ти дължи някакви средства. В такъв случай Църквата препоръчва да простиш, да предоставиш всичко на върховния съдия, на Господ, отколкото да се занимаваш и да се вълнуваш постоянно от този проблем, който те изяжда и те лишава от доброто разположение на вътрешния дух.


Източник: http://www.focus-radio.net/

Заглавие Архангел.бг

Още от Интервю

Трите дни преди Пасха. 2 част

26.04.2019 г. | протойерей Димитрий Юревич. Виталий Каплан | Интервю

Въпроси и отговори за събитията през Страстната седмица, за разпятието, погребението и Възкресението на Христос...

Трите дни преди Пасха. 1 част

25.04.2019 г. | протойерей Димитрий Юревич, Виталий Каплан | Интервю

Въпроси и отговори за събитията през Страстната седмица, за разпятието, погребението и Възкресението на Христос...

Музика, която пречиства (2)

26.01.2019 г. | Светлана Луганска, Игор Зироевич | Интервю

Богослужебните текстове, особено на големите празници – те излъчват мистичната атмосфера на живите отношения между Бога и човека. Пеенето е молитва, отношение, които нямат край във вечността. Всеки път, когато пееш, е различно. Живи отношения!

Какво се случва в центъра