Духовно просветен център

Будителски слова - 2019

26.10.2019 г.
Автор: Архангел.бг

Младежкият фестивал „Будителски слова” се открива на 28 октомври в „Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” – Варна. Започнал през 2015 г., той по традиция се организира в навечерието на Деня на народните будители и представлява поредица от срещи със съвременни български труженици на духа и словото. Темите на срещите са посветени на българския език и история, и всичко онова, което наричаме българска култура. Целта на срещите е учениците да се запознаят със съвременни личности – писатели, артисти, журналисти, историци и духовници, и да поставят пред тях въпросите, които ги вълнуват. Защото Будителството и Възраждането не са само исторически явления от миналото, а представляват същността на българската история и култура и днес.

Програма:

28 октомври, 11.00 ч.  
Духовно просветен център „Св. Архангел Михаил”

Беседа-урок на Борислав Аврамов върху изложбата „Българската писменост: Св. Софроний Врачански – житие и слово” – с ученици от ЧУ „Малкият принц”

29 октомври, 11. 30 ч.
Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“

„Народната култура” – среща-урок с народната певица Галина Дурмушлийска

Галина Дурмушлийска е една от най-известните български народни певци и една от най-обичаните добруджански певици. Родена е през 1959 г. в с. Ведрина. От 1977 г. започва да пее в ансамбъла за народни песни и танци „Добруджа“ и впоследствие става негов солист. По-късно започва самостоятелна кариера у нас и на международната сцена. Създава няколко музикални групи от холандци, изпълняващи български фолклор. През 2007 г. е удостоена със званието Почетен гражданин на град Добрич. (bg.wikipedia.org)

29 октомври, 18 ч.
Духовно просветен център „Св. Архангел Михаил”

Среща-урок с писателя Мариан Желев

Мариан Желев е български писател. Роден е в Добрич през 1974 г. Завършва вечерно училище в града. Бил е пещерняк, хижар. От 1999 г. живее във Варна. Член е на Съюза на българските писатели и на клуба на младия писател към СБП. Автор е на романите: „Свлачище” (1998), „Малката действителност” (1999), „Сбогом, България!” (2003), „Катастрофа” (2006), „Жив” (2010). (bg.wikipedia.org)

Седмицата ще завърши с двудневно поклонническо пътуване до Бачковския манастир, в което ще вземат участие 35 деца и младежи и в личен опит ще задълбочат своите познания за православната вяра и българската християнска история и култура.

Събитието се осъществява с благословението на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан и съдействието на Дирекция „Образование и младежки дейности” на Община Врана.

Още по темата
Още от Събития

Стълб на Православието и духовен фар по пътя на истината

17.01.2020 г. | ставрофорен иконом Дончо Александров | Събития

Св. Атанасий е искал винаги да има единство, но за съжаление тогава имало много ереси и проблеми. Нека ние, като негови следовници, да пребъдваме в единството, в Христовата вяра и в Христовия мир... Проповед в навечерието на празника.

За поста и приложението му в нашия живот

11.12.2019 г. | Архангел.бг | Събития

Дискусия с иконом Василий Шаган и свещеник Илия Попов на тема: „Кое е по-блажно: октопод или попара със сирене?” И както се досещате, предстоящият разговор е за поста и как можем да го приложим в своя живот...

Храмов празник на Морски храм „Св. Николай Чудотворец”

05.12.2019 г. | Архангел.бг | Събития

Заповядайте на празника на храм „Св. Николай Чудотворец”. Да го отбележим с празнична вечерня и акатист към светителя на 5 декември, а в самия ден да споделим радостта си в Архиерейската света Литургия. (програма)

Какво се случва в центъра

Рождество Христово

Рождество Христово