„Бог, който се яви в плът” – доц. д-р иконом Теодор Стойчев

15.09.2021 г.
Автор: Архангел.бг

На 17.09.2021 г. в двора на Археологическия музей (РИМ-Варна), беше представена книгата „Бог, който се яви в плът. Актуални проблеми на новозаветната христология” на доц. д-р иконом Теодор Стойчев, преподавател по Свещено Писание на Новия Завет в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. Събитието се проведе с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Книгата представи проф. д-р Иван Желев.

Изданието е налично в книжарницата на Духовно-просветния център.

От автора:

Настоящото изложение е резултат от няколкогодишни изследвания, свързани с мястото, което Господ Иисус Христос заема в библейските текстове. Основното намерение на представената монография е да хвърли светлина върху изключително важен проблем от сферата на новозаветното богословие – за божествеността на Спасителя. Във връзка с това фокусът на анализа е върху ключови христологични новозаветни текстове, които обичайно се счита, че доказват божественото достойнство на Господ Иисус. (...) Историко-критичният анализ ще бъде в основата на размислите. Не в смисъл на исторически преглед, лишен от богословско прецизиране и систематизация, а като способ да чуем живия глас на Новия Завет. Поради това ще бъдат привличани доказателства, които остават близки до епохата на текста. Давам си сметка, че тази рамка е трудно определима, защото е сложно да се фиксира генезисът на една идейна традиция. За мене е важно да не напускам очертанията на втори век, когато Църквата започва все повече да борави с езика на философията.

Отзиви за книгата:

Българското библейско богословие се обогати с още един стойностен труд. Авторът доцент иконом доктор Теодор Стойчев продължава да работи по едни от най-интересните, но и нелеки въпроси на Свещеното Писание на Новия Завет. И като православен богослов-библеист успява да даде ценни трактовки на теми, по които у нас малко се пише. В духа на съвременните библеистични традиции авторът се стреми да бъде в течение на най-новите тежнения в новозаветната библеистика, ползва много широка палитра от библеистични трудове, към които се отнася винаги критично и в крайна сметка дава своето обосновано мнение на изграден специалист. Настоящото му изследване, което е плод на дългогодишни проучвания, се занимава с основен за християнската вяра предмет: божествеността на Иисус Христос. Затова доц. Стойчев се спира на важни текстове от Новия Завет, които тълкува задълбочено и умело, за да стигне до заключения, потвърждаващи двехилядолетната вероизповед на Църквата за божественото Достойнство на Господ Иисус Христос. (проф. д-р. Иван Желев)

Темата на представената книга е актуална и включва научно-критично решение на поставените цели и задачи. Това е от значение за направените богословски изводи и изяснения с оглед на божествеността на Господ Иисус Христос. В областта на новозаветните изследвания у нас настоящият труд открива нови насоки в разбиранията върху развоя на христологичните възгледи в Новия Завет, както и рецепцията им по-късно в преданието на Църквата. Трудът дава сериозни основания за нов прочит на известни становища, като доказва несъстоятелността на твърде разпространени днес клишета. (проф. д.б.н. Еми.Трайчев)

Монографията на свещеноиконом доц. д-р Теодор Стойчев ни казва нещо много важно: езикът, чрез който са изразени вярата и разбирането за Христос в Новия Завет, не създава учение (като система); той описва, доколкото границите на езика позволяват, Откровението на Бога в Човешкия син. Бог, Който се открива в плът – Този, Който е, а не какво е Бог, нито как Този, Който идва Отгоре, е човек тук долу. (доц. д-р. Павлин Събев) 

Още по темата
Още от Нови книги

„Притчи” - нова книга на издателство „Православна класика”

12.07.2022 г. | Архангел.бг | Нови книги

Сборникът се издава с благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий и съдържа кратки поучителни притчи, събрали в себе си мъдрост от близки и далечни времена...

Благодатни дарове и благодатни хора

07.07.2022 г. | Архангел.бг | Нови книги

Сборникът е съставен и издаден на гръцки език от манастира „Параклит” („Св. Дух – Утешител”), Оропос – Гърция. На нашия книжен пазар излиза с благословението на Ловчанския митрополит Гавриил в превод на Константин Константинов...

„Прераждането на душата. Православен отговор” - Илия Маринов

29.05.2022 г. | Архангел.бг | Нови книги

Монографията на Илия Маринов е провокирана от една съвременна тенденция на разпространение на източното учение за прераждането. Увлекателно написана и богословски издържана, книгата разглежда това учение в съпоставителен план с християнската вяра във възкресението на мъртвите...

Какво се случва в центъра