Бинарен урок на школите „Православни християнски ценности и традиции” към ЦПЛР-ОДК, Варна

18.05.2023 г.
Автор: Архангел.бг

На 17 май в голямата зала на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” се проведе бинарен урок на две школи „Православни християнски ценности и традиции” към Центъра за подкрепа и личностно развиние - Общински детски комплекс, гр. Варна, с ръководители Владимир Николов и Илка Колева - Димитрова. В урока се включиха ученици от НУ „Васил Левски” и ЧОУ „Монтесори” и техните учители. Гост на събитието беше г-жа Монка Николова, директор на ЦПЛР-ОДК, Варна.

Владимир Николов прожектира пред децата два документални филма, посветени на варненските храмове и. Филмите разказват историята на един от най-старите храмове – „Св. Параскева Римлянка”, и на най-новия – „Св. Прокопий Варненски”. Представя се устройството на православния храм и какво се случва в него, защо го наричат Божи дом и други важни подробности, с които могат да се запознаят търсещите отговор на тези въпроси. Двата филма могат да бъдат гледани и в официалния Ютуб канал на ЦПЛР. Те са част от по-голяма поредица, реализирана от екип на ОДК: Емилиян Ялъмов – оператор и режисьор по монтажа, Делян Шишков – монтаж, организатор – Владимир Николов.

Илка Колева-Димитрова, ръководител на школата по иконопис, запозна децата с материалите, които се използват в иконописта, както и с правилата и нормите за изписването на иконите. Урокът беше доста нагледен, учениците имаха възможност да видят и пипнат материалите и четките, които използват иконописците – особен интерес предизвикаха фините златни листчета, с които се покриват ореолите на изобразяваните светци. Г-жа Колева обвърза своята беседа с отминалия наскоро ден на светите братя Кирил и Методий – 11 май, и предстоящия Ден на славянската писменост и българската просвета и култура – 24 май. Всички деца получиха лист с тяхната икона и се запознаха със спецификата на изобразяване на всеки от двамата светии. Така беше направен извод за строгите правила в иконописта, за да бъде готовата икона наистина според каноните на Църквата.

Занятието завърши с практическа част – посещение в храма на първия етаж, където учениците можаха да видят на живо както информацията, получена от двата филма, така и красиви образци на възрожденската иконопис. Научиха кои са задължителните образи, които се изобразяват на иконостаса и къде обикновено се изобразява храмовият светец – в случая свети Архангел Михаил.

За „домашно” децата получиха задача да оцветят образите на светите Солунски братя, като използват знанията, получени в урока, и да разкажат на своите близки какво са научили за Божия дом.

Още от Какво се случва в центъра

Ораторски форум „Св. Климент Охридски” - есен, 2023

23.11.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Преславският събор и значението му за българската история беше темата на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски” през 2023 г. На финалния кръг на есенното издание се явиха общо 31 участници от двете възрастови групи...

Алтернатива - ноември, 2023

04.11.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат ноемврийският брой на сп. „Алтернатива”. Празникът Въведение Богородично, честван у нас и като ден на християнското семейство и младеж, задава темата в изданието този месец Има ли място за Христос в семейството днес?

Детската школа „Кандилце” открива учебната година

13.10.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 15 октомври започват заниманията на енорийската детска школа „Кандилце”. След Литургията в залата на втория етаж на храм „Св. Архангел Михаил” ще бъде представена програмата до края на календарната година и ще се проведе първото занимание с децата (възраст 10-14 г.)...

Какво се случва в центъра