Архангеловден - 2021

09.11.2021 г.
Автор: Архангел.бг

Делничен или почивен 8 ноември винаги е празничен на ул. „27 юли” № 9 в центъра на Варна. Тук през 1865 г. в сградата на българското училище е уреден храм „Св. Архангел Михаил” – първата българска църква в града през епохата на Възраждането – и българите отново започват да се служат на Бога на роден език. Не знаем дали е имало конкретен повод, да изберат за патрон на своя храм архистратиг Михаил, предводителя на безплътните ангелски сили, но може да предположим, че са търсили в негово лице силен пример за отстояване на правдата и вярата в Бога.

Въпреки пандемичната обстановка и тази година храмовият празник изпълни с радост сърцата на вярващите. На 7 ноември беше отслужена празнична вечерня с петохлебие и акатист на св. Архангел Михаил, а в самия ден Божествената света литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. С него служиха иконом Василий Шаган, иконом Ясен Керчев, йерей Венцислав Георгиев и дякон Яньо Петранов. Певците от хора за източно църковно пеене под ръководството на Мартин Димитров и клиросните певци от катедралния храм „Успение Богородично” Тодор Тодоров и Александър Александров добавиха подобаваща красота и тържественост на богослужението. Празничното настроение бе допълнено и от пострижението на двама нови четци, певци и свещоносци на Църквата – Красен и Дамян. (Снимки - в Галерията) Със своята проповед митрополит Йоан окуражи вярващите в трудното ни ежедневие в продължаващата пандемия:

Обични в Господа братя и сестри, честни отци, днес е Архангеловден. (...)*

Триипостасният Бог е проявил Своята творческа сила преди всичко в сътворението на ангелския свят. Ако нещо имаме като знание, то е основано на Свещеното Писание и свещените текстове на светата ни Църква, където виждаме всъщност, четейки църковната догматика, че от нищо Той е сътворил тези духовни същества, като ги обдарил със Своята духовна благост с живот и духовно-нравствени качества... Ангел означава „вестител, глашатай” и всъщност това е изявяването на Божията воля в света, възвестяването на правдата, и практически, по думите на ап. Павел, ангелите са „духове служебни, провождани на ония, които ще наследят спасение” (ср. Евр. 1:14). Словото Божие ни свидетелства за много чудеса, в които е участвал ангелският свят...

Но какво чуваме в днешно време? „Вярващ съм, но не съм набожен”, „Вярващ съм, но църкви и свещи – не!”, „Вярващ съм, но чак пък в ангели да вярвам...”. Чували сме различни интерпретации, но защо се случва това? Защото човек, дори да е много интелектуално развит, за да се развие духовно, той трябва да има време, да отвори страниците на словото Божие, да види и да си обясни, че още в старозаветното общество Ангелите влязоха в този свят, в човешкия свят, именно със своята мисия. Затова човек, изобразявайки ги, както св. Архангел Михаил, той си ги представя като войни или ликове на млади хора с крила, и тези изображения съществуват от векове...

Но как идва вярата? Идва – казва св. апостол Павел – от слушана, а слушането - от слово Божие (ср. Рим. 10:17). Следователно този кръг, тази духовна връзка ни дава основание да се вгледаме и да разберем, че св. архистратиг Михаил има място в словото Божие, и виждаме, че той помага на човека особено когато се явяват въоръжени конфликти… В исторически план виждаме, че молението на отделни хора към св. архистратиг Михаил е било много силно, самите воини, реалните воини с това призвание, са чувствали необходимостта да се молят на архистратиг Михаил... Родната ни полиция също отбелязва този ден. А ние трябва да си спомним за всички жертви, които загинаха (а те са твърде много, все едно сме на война) в транспортни произшествия. В този ден имаме пълното основание да се помолим за душите на тези човеци…

Един гръцки архиерей, наш съвременник, каза веднъж за едно момче, което загина в катастрофа (с тези мотори, твърде мощни и силни, които погубиха твърде много хора), и за което той се грижеше: „Не можах да го възпитам и да му кажа да не се движи със скорост, която е по-висока от тази, с която Ангелът пазител може да ни защити”. Колкото и да звучи особено, по човешки казано, ние вярваме, че в светото Кръщение получаваме такъв Ангел пазител. Но нашата борба не е против плът и кръв, а против поднебесните духове на злобата, затова не трябва да участваме в безплодните дела на тъмнината… А това значи така да живеем и да устройваме живота си, съгласно Божиите заповеди, и да имаме такава вяра, че да можем да преодоляваме своите грехове и немощи именно чрез нашето човешко старание и молитвената помощ на духовно-ангелския свят…

Ние трябва да разберем, че в нашия живот тази неведома сила Божия се проявява чрез ангелите… В този живот, макар и „смътно като през огледало” (вж. 1Кор. 13:12), ние усещаме и вражеската сила, и духовно-благодатната сила, която е по-силна. Затова в момент на терзание, в момент на болест, в момент на немощ и в момент на сериозни изпитания молитвата към св. Архангел Михаил е толкова важна и същностна… С ясното разбиране, че дяволът е силен, но ние сме тези, които допускаме да действа той в нашия живот, и ние сме тези, които можем с Божията благодатна помощ да възпрем, по мярката на своята молитва и старателност, тази вражеска сила, за да не пречи на духовното ни развитие.

Затова, когато споделям тези мисли с вас, казваме, че ние винаги осъзнаваме, че тези духове са служебни, които са проводени на ония, които се спасяват (ср. Евр. 1:14). Те са в помощ на човека. И човекът… Тук прозвуча този стих: „Понизил си го малко нещо спроти Ангелите; със слава и чест си го увенчал…” (Евр. 2:7) – тоест човекът има огромно значение в сътворението. Много скъп дар е животът, който Господ дава на човека. И човекът има невероятната възможност (за разлика от ангелите), чрез светото тайнство Свещенство, да държи Тялото Христово… За невъцърковения човек е трудно да осъзнае всичко това, то някак си преминава през човешкото съзнание, звучи някак си несериозно за някои до ден-днешен, когато говорим за духовно-ангелския свят. Но това е действителността – дали вярваме, или не вярваме – Книгата на книгите ни свидетелства. Тоест спасението на човека е важно и пътят, по който ще го достигнем, също е важен. Затова няма малки неща в Църквата – всичко има своето място, своето дълбоко значение.

Затова и молитвата ни към св. Архангел Михаил нека бъде за изгонване на това вредоносно поветрие на вируса, който смути множество човешки души. Много хора днес си задават същностни въпроси, за които няма еднозначен отговор… Това е едно изпитание за целия свят и ако кажем, че то не съществува, е огромна грешка. Ако го подценим, също е огромна грешка. Но тъй като нямаше еднозначен отговор по някои въпроси и въпросите не са равни на отговорите, по отношение било на ваксини, било на лечение, то много се смутиха и много хора изпитаха дълбок страх. Затова и Светият Синод реши, че трябва да се споменават тези молитви, докато престане това вредоносно поветрие.

Църквата не взе официално отношение, защото това е сериозен медицински въпрос. Ние можем да кажем, че в антропологически смисъл трябва да се съобразим със свободната воля на човека, това е безспорно, а кой как ще постъпи, трябва да го направи по вътрешна съвест и убеденост и спокойствие, но и с носене на отговорност. Така че нито тези, които са ваксинирани, да упрекват тези, които не са, нито пък тези, които не са, да упрекват онези, които са. Въпреки че трябва да ви кажа, че разумно би било хората, които имат огромен риск, за да запазят живота си, да се вслушат в лекарския съвет, да имат повече доверие на лекарите… Но не може от нас да се очаква, ние да бъдем знаме за призив към едно и към друго. Така смятам, съвсем скромно, без да изразявам общо църковно мнение, всеки би следвало да приеме и реши този въпрос за себе си, така че да бъде полезен  и за себе си, и за своите ближни… Всеки трябва да прецени този въпрос по съвест… Трябва да се преодолее това. А то ще се преодолее както с нашите духовни средства, така и с ползването на медицината…

Така че нека нашата молитва да е за здраве, духовно утвърждаване и изцеление на всички болни, тежко лежащи в болници, с думите на св. Софроний Сахаров: „Когато дишаш, си спомни за онези, които се задъхват”... Бог да ви помага, св. Архангел Михаил, духовно-ангелския свят! Вярата крепи човека, а неверието може да го разсипе много бързо.
Честит Архангеловден! Амин.
* (Цялата проповед чуйте ТУК)

След богослужението празникът продължи на двора. Иконом Ясен Керчев отслужи панихида на гроба на първия свещеник, служил в храма – протойерей Константин Дъновски, и в памет на всички варненските възрожденците, които са дали някога и сили, и средства, за да има българско училище, читалище и храм в нашия град, където празнуваме и днес. Пред събралите се хора отец Ясен каза:

Нека си спомним думите на св. апостол Павел: „Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие” (Евр. 13:7). Всеки един от нас трябва да го прави. Ето, отец Константин е един от тези възрожденци в този град, трудили се да ги има този храм и това училище, за да може всеки да слуша словото на родния си език. Чест е за нас да отслужим неговата панихида, а и за всички други, участвали в това дело – свещениците след него в поколенията. Всеки от нас знае, познава и помни тези, които са го въвели във вярата, които са му проповядвали и които са го наставлявали. Чест е за нас да ги помним. Дай Боже, и за тях, и за нас, които ще си отидем по реда си, на всеобщото възкресение да чуем наистина думите на Христос: „Влез в радостта на господаря си, добри и верни рабе! ” (вж. Мат. 25:14-30) Бог да ги прости! Вечна и блажена да бъде паметта им!

След това свещеник Алексей Атанасов отслужи празничен водосвет и всеки от вярващите имаше възможност да отнесе и на своите близки в дома си.

Благодарим на всички, които помогнаха за подготовката и провеждането на празника за прослава на Бога и на св. Архангел Михаил!

Снимки от празника - в ГАЛЕРИЯТА

Още по темата
Още от Събития

Кръгла маса „Образователна интеграция чрез обучението по Религия-Православие”

26.05.2022 г. | Архангел.бг | Събития

В кръглата маса се включиха учители от Варна и региона, които преподават Религия-Православие в класове с различен етнически състав или на деца със специални образователни потребности, и споделиха добри практики от своята работа...

Празник на аязмото и параклиса „Св. св. Константин и Елена”

20.05.2022 г. | Архангел.бг | Събития

На 21 май е празникът на аязмото и параклиса „Св. св. Константин и Елена” и на кв. „Владислав Варненчик” във Варна. Историята на празника на квартала пази спомена за чудо...

Православните храмове на Варна – малки документални форми

12.05.2022 г. | Архангел.бг | Събития

Представяне на проекта „Православните храмове на Варна – малки документални форми”. Организатор на събитието – школата „Православни християнски традиции и ценности” с ръководител Владимир Николов към ЦПЛР – Общински детски комплекс, Варна...

Какво се случва в центъра