Архангеловден - 2023

09.11.2023 г.
Автор: Архангел.бг

И тази година храмовият празник храм „Св. Архангел Михаил” изпълни с радост сърцата на вярващите във Варна. Въпреки делничния ден, много хора се събраха на празничните служби, за да изразят с молитвено участие почитта си към патрона на храма – архистратиг Михаил, и на светите безплътни ангелски сили.

Празникът започна още на 7 ноември. Празничната вечерня отслужиха иконом Георги Стоименов – предстоятел  на храма, иконом Пламен Коларов, иконом Василий Шаган, протойерей Тодор Тодоров и отец Валентин Панайотов. С вечернята беше отслужено петохлебие, а след това, водени от свещениците, всички присъстващи излязоха на двора и с литийно шествие около храма се отправиха към гроба на протойерей Константин Дъновски, първия свещеник, служил тук. Беше отслужена панихида за възрожденците, дали някога и сили и средства, за да има българско училище, читалище и храм в нашия град, и с християнската вяра са будили паметта за онова, което трябва да пазим като народ. След това вярващите отново се върнаха в храма, където беше отслужен акатист на св. Архангел Михаил и водосвет.

Прославата на Бога и Неговия верен Архистратиг продължи на самия празник на следващия ден. Още за утринята храмът вече се беше изпълнил с вярващи. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан не можа да възглави празничното богослужение – светата Литургия беше отслужена от председателя на храма – иконом Георги Стоименов, в съслужение с иконом Пламен Коларов, иконом Йордан Найденов – секретар на Варненска и Великопреславска света митрополия, и дякон Благой Иванов. Молитвено участваха и иконом Василий Шаган и свещеник Алексей Атанасов.

Празнична тържественост на общото дело през двата дни добавиха красивите песнопения в изпълнение на певците от хора за източно църковно пеене под ръководството на Мартин Димитров. Към тях се присъединиха и младежите от курса по източно църковно пеене към Духовно-просветния център при храма. След богослужението в храма празникът продължи на двора, където за здраве беше благословен празничен рибен оброк.

Благодарим на всички, които дойдоха да се помолим заедно на празничните служби в храма! Благодарим и на всички, които помогнаха с дарение или със служение, за да украсим храма и да посрещнем и нагостим всички, дошли за празника на св. Архангел Михаил!

„Радвай се, Михаиле, велики архистратиже, с всички небесни сили!”

Още снимки – в Галерията

Още по темата
Още от Събития

Андреевски четения - 2018 (+Видео)

30.11.2023 г. | Архангел.бг | Събития

Запис от първото издание на Андреевските четения, провели се в навечерието на празника на светия апостол на 29 ноември 2018 г. в гр. Варна.

Празнична програма за Въведение Богородично

19.11.2023 г. | Архангел.бг | Събития

С богослужения в храма, изложба и беседа ще започне на 20 ноември програмата, посветена на Въведение Богородично, деня на православната християнска младеж и семейството. А в празничния ден след Литургията ще ни гостуват деца и младежи от Варна. (вж. в статията)

Храмов празник на храм „Св. Архангел Михаил” Варна

03.11.2023 г. | Архангел.бг | Събития

8 ноември – празник на храм „Св. Архангел Михаил”, първия български храм във Варна, открит през 1865 г. в сградата на българското училище в града. Празнична програма: 7 ноември 17:00 Вечерня с петохлебие, лития и панихида ....

Какво се случва в центъра