Архангеловден - 2023

09.11.2023 г.
Автор: Архангел.бг

И тази година храмовият празник храм „Св. Архангел Михаил” изпълни с радост сърцата на вярващите във Варна. Въпреки делничния ден, много хора се събраха на празничните служби, за да изразят с молитвено участие почитта си към патрона на храма – архистратиг Михаил, и на светите безплътни ангелски сили.

Празникът започна още на 7 ноември. Празничната вечерня отслужиха иконом Георги Стоименов – предстоятел  на храма, иконом Пламен Коларов, иконом Василий Шаган, протойерей Тодор Тодоров и отец Валентин Панайотов. С вечернята беше отслужено петохлебие, а след това, водени от свещениците, всички присъстващи излязоха на двора и с литийно шествие около храма се отправиха към гроба на протойерей Константин Дъновски, първия свещеник, служил тук. Беше отслужена панихида за възрожденците, дали някога и сили и средства, за да има българско училище, читалище и храм в нашия град, и с християнската вяра са будили паметта за онова, което трябва да пазим като народ. След това вярващите отново се върнаха в храма, където беше отслужен акатист на св. Архангел Михаил и водосвет.

Прославата на Бога и Неговия верен Архистратиг продължи на самия празник на следващия ден. Още за утринята храмът вече се беше изпълнил с вярващи. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан не можа да възглави празничното богослужение – светата Литургия беше отслужена от председателя на храма – иконом Георги Стоименов, в съслужение с иконом Пламен Коларов, иконом Йордан Найденов – секретар на Варненска и Великопреславска света митрополия, и дякон Благой Иванов. Молитвено участваха и иконом Василий Шаган и свещеник Алексей Атанасов.

Празнична тържественост на общото дело през двата дни добавиха красивите песнопения в изпълнение на певците от хора за източно църковно пеене под ръководството на Мартин Димитров. Към тях се присъединиха и младежите от курса по източно църковно пеене към Духовно-просветния център при храма. След богослужението в храма празникът продължи на двора, където за здраве беше благословен празничен рибен оброк.

Благодарим на всички, които дойдоха да се помолим заедно на празничните служби в храма! Благодарим и на всички, които помогнаха с дарение или със служение, за да украсим храма и да посрещнем и нагостим всички, дошли за празника на св. Архангел Михаил!

„Радвай се, Михаиле, велики архистратиже, с всички небесни сили!”

Още снимки – в Галерията

Още по темата
Още от Събития

Годишна изложба на Школата по иконопис към ОДК-Варна

01.06.2024 г. | Архангел.бг | Събития

На 3 юни ат 18:00 ч. в стъкления павилион на Радио Варна ще бъде открита годишната изложба на възпитаниците на Школа „Православни християнски ценности и традиции – иконопис” при ЦПЛР-Общински детски комплекс, гр. Варна...

Диалози за историята, свободата и вярата

28.05.2024 г. | Архангел.бг | Събития

Започва нова поредица срещи на тема: Диалози за историята, свободата и вярата. На 30 май 2024 година от 18:00 ч. в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” ще бъде показан документалният филм „Свобода... по особено жесток начин”, разказващ за живота на Свобода Бъчварова...

Велика Събота. Смъртта на самата смърт

04.05.2024 г. | Архим. Андреас Конанос | Събития

Тази гробница е празна, никога празната гробница няма такава ценност, каквато има Божият гроб! Никога съкровищницата не е толкова ценна, когато е изпразнена от своето съкровище, колкото Божият гроб...

Какво се случва в центъра