Алтернатива - юли, 2022

06.07.2022 г.
Автор: Архангел.бг

Излезе от печат юлският брой (273) на „Алтернатива”. Темата на броя ни поставя въпрос, който е актуален не само за новоначалните, търсещи тепърва духовни посоки, но и за всеки, осъзнаващ себе си като част от Църквата Христова. Какво търсим в Църквата – идеология или спасение и живот вечен; среща с Христос и Неговото Евангелие или правила, които да спазваме, за да контролираме по-добре себе си и другите; стремеж за усъвършенстване и очистване на нашата душа от греха, или успокоение, че сме на „правилната страна”, и само трябва да я пазим от външни влияния и промени? Въпроси, на който като че ли знаем отговора, но продължаваме и до днес да се отклоняваме в друга посока, където вероятността от подмяна на църковния живот е доста голяма.

В анонс – редакторската колонка на броя:

Живеем в забързан и стресиращ свят. Това е даденост, която не можем да променим. Можем обаче да променим нашето отношение към този факт. От нас зависи, дали ще допуснем този външен стрес да повлияе на нашата душа. Това е възможно, ако осъзнаем и се откажем от някои грешно налагани стереотипи за живот. Един от тях е, че постоянно трябва да се доказваме пред другите. Това определено ни кара да изпитваме безпокойство. Концентрираме се върху мненията и исканията на околните. Така лека-полека започваме да живеем за другите и да позволяваме да ни диктуват живота. И ако не се спрем навреме, ставаме зависими. Оказва се, че неусетно сме прекрачили границата на нормалната емпатия и готовност да послужим на брата си, стигайки до това, да загубим своя собствен мир. И всичко е заради безсмисления порив за доказване пред другите.
Да, в света се налага, често да се конкурираме за какво ли не. Но трябва да разграничим градивната част – това, което ни кара да растем и да се развиваме, от негативната част – която ни съсипва психиката и духовния мир. Ако обаче отново разчитаме само на себе си – колкото и усилия да полагаме, те ще са напразни или най-малкото временни, докато не се обърнем с молитва към Христос, Който ни предлага Своята помощ: „Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава” (Йоан 14:27). 
 
Явор Георгиев

В броя четете текстове на: Лимасолския митрополит Атанасий, Мекогейския митрополит Николай, Навпактския митрополит Йеротей (Влахос), архимандрит Йоан Крестянкин, архимандрит Павел Пападопулос, протойерей Ясен Шинев, отец Харалампос Пападопулос, свещеник Владимир Долгих, Андрей Конанос.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове. Поради увеличените разходи за печат, които наложи печатницата, цената на един брой вече е 0,70 лв.

Още от Какво се случва в центъра

Завърши младежкият музикален лагер „Небесни деца”

16.09.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Целта беше младежите да надградят усвоеното от въведителния курс по източно църковно пеене и да го приложат на практика. Това се случи по време на Празничната литургия на Рождество Богородично в храма в Каварна...

Алтернатива - септември, 2023

10.09.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Темата на броя съвсем ясно е свързана с наближаващия Господски празник – Въздвижение на Светият Кръст Господен. Не може да отминем този Кръст, ако твърдим, че вярваме в Спасителя - Христос. Защото чрез Неговата жертва стана възможно нашето изцеление...

СЪПРИЧАСТНОСТ - 2023

02.09.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Започва новото издание на „Съпричастност”, съвместен проект на църковното настоятелство на храм „Св. Николай Чудотворец” - Варна, и Духовно-просветен дентър „Св. Архангел Михаил”. През 2023 г. се обръщаме към една голяма тема – Взаимоотношенията деца - родители...

Какво се случва в центъра