Алтернатива, юли 2018

13.07.2018 г.
Автор: Архангел.бг

Юли. Лято. Ваканции, отпуски… Както се пее в една песен – щастливи дни! Но кое ги прави такива? Какво е щастието, към което се стреми всеки (освен може би децата – за тях то е част от самото живеене и откриването на света)? И какво ни пречи да го изпитваме? А редно ли е християнинът да търси щастие – не е ли, някак си, прекалено земен стремеж? В юлския (225) брой на „Алтернатива” предлагаме гледните точки на духовници и психолози по тази тема с надежда, да бъдат от полза на търсещите.

Всички се стремят към щастие, но представата за него е твърде различна при различните хора. Понякога тази представа има утилитарен характер: аз съм щастлив, когато се чувствам добре. А начините за постигане на това „добре” са много. Защо съвременният човек се оказва толкова зависим, в това число и от различни вещества и състояния? Защото днес щастието често се преживява и мисли на някакво, условно казано, хормонално ниво. Отделят се определено количество хормони, които дават на човек чувство за щастие, и той смята, че е щастлив. Но това продължава понякога ден, понякога час, понякога няколко минути… (Игумен Нектарий Морозов – „Щастието е сам Господ”)

Никой не успя да ми даде отговора, който щеше да ми позволи да живея комфортно, без да съм в противоречие със самата себе си… „Прави това, което можеш, и не се самоизяждай!” Но това не ми беше достатъчно! Ами ако се самозалъгвах? Щом св. Мария Египетска е могла да изтърпи всичко, значи и аз би трябвало да мога, а не да се вслушвам в греховния глас! Но чак сега разбрах, че да се сравняваш със светиите, не е нищо друго, освен завишена самооценка на собствените ти духовни способности. Едно е да се стремиш и да се възхищаваш, а съвсем друго – да се хвърляш да отнемеш чуждия кръст само и само за да удовлетвориш собствената си гордост, отказвайки се от своя малък и почти незабележим, но от Бога даден, личен кръст… (Лидия Сидельова – „Страшно ли е да си щастлив”)

А ние сме християни, това е любопитното – че сме Христови, но нямаме радостта, която имат хората от света, макар и онази да е лъжовна. Къде е истината? Кога ще придобием радостта? Кога? След смъртта? Още сега тази радост трябва да присъства в живота ни и да се прояви в нашето семейство, за да усили връзките между нас и с децата ни. Аз вярвам, че християнинът  и християнските съпрузи трябва да имат тази радост и положителна житейска нагласа, да имат кураж в живота, с надежда да гледат напред и да вярват, че нещата ще вървят добре, Бог си знае! (Архимандрит Андрей Конанос – „Христови сме, но имаме ли радост”)

В броя представяме и последния образ, включен в постоянната експозиция „Проглас към Евангелието”, оформена в двора на Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” – св. преподобни Йоан Рилски Чудотворец. Неговото „равноангелно житие” е един друг пример за щастие и мерило за висока духовност – „основа на покаянието, пример на умилението, образ на утешението от духовното съвършенство”, постигнато „в молитви, пост и сълзи” – и неслучайно вече 12 века не спираме да го призоваваме: „отче Йоане, моли Христа Бога за нашите души”.

Може да закупите списанието в книжарницата на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” или в някой от варненските храмове.

Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива, февруари 2019

12.02.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Новият брой на сп. „Алтернатива” е посветен на два юбилея за Варненския и Великопреславски митрополит Йоан – на 23 декември 2018 г. се навършиха 5 години от избирането му за архиерей на нашата епархия, а на 13 февруари той навършва 50 години...

Първи брой на сп. „Алтернатива” за 2019 г.

18.01.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Какво ни пречи да пуснем Бога в живота си и защо смятаме, че това би довело да загуба на личната ни свобода?! И ако всяка нова година си пожелаваме нещо да се промени, да е по-добра от старата, не е ли логично да променим и своята гледна точка, и пътя, по който сме вървели досега?

Какво мислят младите. Ораторски форум - 2018 (2)

31.12.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Отглас от втория финал на Младежкия ораторски форум (с видеозапис на четири от речите). Финал и на проектите за тази година в Духовно-просветния център. С пожелание за нови срещи с младите хора през 2019-та.

Какво се случва в центъра