Алтернатива - януари, 2023

15.01.2023 г.
Автор: Архангел.бг

Излезе от печат първият брой (278) на „Алтернатива” за 2023 г. След две години, настъпили по време на пандемия, сега придобиваме нов опит – как да празнуваме Рождество Христово и Нова година по време на война... Ако и сега не е време за равносметка, то кога?! ... Какво си пожелава човек на Нова година в такова време? Новата реалност като че ли ни лиши от дългосрочни планове. А и всички пожелания за щастие, любов, здраве, успехи, като че ли леко отстъпиха встрани, а на преден план излезе едно важно условие за тяхното сбъдване – нуждата от мир. Дълго време приемахме мира за даденост (поне у нас и близките нам страни), а ангелският поздрав на Рождество: „Слава във висините Богу и на земята мир, и между човеците благоволение”, ни звучеше по-скоро като вдъхновяващ призив за празнично настроение. Но ето че сега започваме да разбираме истинския му смисъл. И в тази действителност, в която за мнозина житейските радости са помрачени, се учим да придобиваме опит в друга форма на радостта – духовната. Тази основна тема следва и януарският брой на „Алтернатива”, на нея са посветени няколко от статиите в изданието. Откриваме я в Рождественското послание на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, откъс от което може да прочетете в колонката на броя (Вж. целия текст Тук):

Христос преди всичко ни дарува мир на човека с Бога, със съвестта – мир, изпълнен с любов. Този, който носи в себе си истинска християнска настроеност, той знае какво значи мир. Нашата основна задача днес е да задълбочим и усилим молитвата си за мир в света. Своя мир Господ е дал на всяка душа, която търси този мир и която е покорна на Бога. Достатъчно е за човека да встъпи в добрия път на християнския живот, и веднага пълен мир ще се възцари в неговата душа.
В съвременното богословие се използва понятие, предаващо смисъла на следването след Христос като абсолютен императив в живота на християнина – христоцентричност. Днес се ражда Бог Слово, Който трябва да стане център на нашия живот. Ако ние вярно и пламенно служим на Христа Спасителя и се ръководим от Неговите думи, ако вървим по този път, който Сам Той ни посочва, като казва: „Аз съм Пътят и Истината и Животът” (Йоан 14: 6), ако търсим Царството Небесно вътре в самите себе си (Лука 17: 21), то ние ще можем, заедно с мъдреците и пастирите, действително да се преизпълним с Божествена радост и мъдрост. 
Честито Рождество Христово! 
Благодатна, мирна, по-успешна и здрава 2023 година! Амин.

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

В януарския брой може да прочетете текстове на св. Максим Изповедник, св. Йоан Златоуст, Неврокопския митрополит Натанаил, епископ Калистос Уеър, архимандрит Ефрем Панаусис, архимандрит Емилиян, йеромонах Дамаскин Христенсен, протопрезвитер Александър Шмеман, протойерей Ясен Шинев, протойерей Павел Аделхайм, свещеник Сергий Круглов.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още от Коментар

Библейски мотиви в богослужението в първите дни на Страстната седмица

10.04.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

Над кои теми Църквата ни предлага да се замислим в богослужението през първите дни на Страстната седмица? Време за размисъл, но и за отговор на един важен въпрос: как се променям аз, знаейки, че за мене е дал живота Си Христос?

Алтернатива - февруари, 2023

10.02.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

Темата на броя – Благодатният дар на синовството – конкретно насочва вниманието ни към наближаващата неделя на блудния син. Тя, както и отминалите вече недели на Закхей и на митаря и фарисея, ни подготвят за наближаващата света Четиридесетница...

Празнични икони. Рождество Христово (+Видео)

24.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

В първия епизод от поредицата е представена иконографията на Рождество Христово. Какво ни разказва тази празнична икона? Какво е изписано върху нея и умеем ли правилно да „прочетем” написаното?

Какво се случва в центъра