Алтернатива - октомври, 2023

04.10.2023 г.
Автор: Архангел.бг

Излезе от печат октомврийският брой (287) на сп. „Алтернатива”. Темата на броя насочва към размисъл, какво е светостта. Много често, прекланяйки се пред светиите, ние не си даваме сметка, че всеки един от тези мъже и жени преди всичко са били като нас – родени, възпитани от родителите си и в един момент чули призива на Бога. И тъкмо последвалият отговор от тяхна страна ги е отвел при светостта и Единствено Светия. Много от тези мъже и жени са просияли и по нашата земя. Няма територия, запазена за светостта, или друга, недостъпна за нея. По всяко време и на всяко място Бог може да почука на човешкото сърце, и от отговора ни зависи какъв път след това ще извървим – дали ще ни доближава до Бога и светостта, или душите ни ще помръкват от липсата на Бога в тях?

Автори в новия брой са: Митрополит на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Лимасолският митрополит Атанасий, отец Спиридон Скутис, протойерей Дмитрий Смирнов, протойерей Александър Абрамов, иконом Василий Шаган, проф. Георгиос Мандзаридис, доц. д-р Венцислав Каравълчев, Тито Колиандер. В броя продължава и поредицата, посветена на Символа на нашата вяра, от книгата „Нашата вяра” на архимандрит Серафим Алексиев.

В анонс – редакторската колонка на броя:

„Господи, Ти си нам прибежище от рода в род” (Пс. 89:1). 
Спокойно може да наречем месец октомври – месец на българските светии. Като започнем още от началото на месеца, когато честваме паметта на преподобния Йоан Кукузел (01.10), ангелогласния, както са го наричали, след това ще почетем и най-известните духовни покровители на българския народ – св. Петка Търновска (14.10) и св. Йоан Рилски (19.10), и ще стигнем до края на месеца, почитайки основателя на единствения действащ до днес скален манастир у нас – преп. Димитър Бесарбовски (27.10). През този месец почитаме още и просиялия прпмчк Игнатий Старозагорски, Св. Козма Зографски, св. 26 прпмчци Зографски, св. вмчца Злата Мъгленска, св. Иларион, еп. Мъгленски, преп. Теофана (царица Теодора) и др.  
На всяка светата Литургия ние чуваме възгласа: „Светинята е за светиите”, след което отговаряме: „Един е Свят, Един Господ Иисус Христос, за слава на Бога Отца”. Защото напълно разбираме, че нашият Господ Иисус Христос е единствен наш Ходатай. Той е предал Себе Си за изкуплението на всички. Но не бива да забравяме, че в лицето на светиите, и особено на Божията Майка, имаме цял сонм молитвени ходатаи пред Него. Св. апостол Петър ни е обещал и след смъртта си да не прекратява грижата си за християните (2Петр. 1:15), а св. апостол Йоан Богослов е засвидетелствал, че светиите възнасят своите молитви пред Агнеца (Откр. 5:8, 8:3-4). От нас зависи по-често да се обръщаме с молитва към тези наши застъпници пред Бога, българските светии, както и да следваме техния пример и дръзновение. „Защото Господ е благ; Неговата милост е вечна, и Неговата истина е в род и род” (Пс. 99:5) 
Явор Георгиев

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още от Коментар

Алтернатива - януари, 2024

02.01.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

Излезе от печат първият брой (290) на сп. „Алтернатива” за 2024 г. Новата година започва с един от големите Господски празници – Кръщение Господне, или по-известен като Богоявление. Това е един добър повод да се замислим и за нашето лично кръщение...

Алтернатива - ноември, 2023

04.11.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

Излезе от печат ноемврийският брой на сп. „Алтернатива”. Празникът Въведение Богородично, честван у нас и като ден на християнското семейство и младеж, задава темата в изданието този месец Има ли място за Христос в семейството днес?

Елици во Христа крестистеся, во Христа облекостеся!

26.10.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

На 25 октомври, малко преди вечернята за празника на св. Димитър Солунски Чудотворец, Бог ни „дари велика радост”, както се пее в тропара на светеца. Петър – едно от момчетата в младежката група на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил”, прие свето Кръщение.

Какво се случва в центъра