Духовно просветен център

Алтернатива - октомври, 2020

06.10.2020 г.
Автор: Архангел.бг

Излезе от печат октомврийският брой (252) на „Алтернатива”. Подборът на статиите в него ни карат да се замислим за духовния път, по който вървим – доближава ли ни той до Бога? Ако това се случва, би трябвало да има видими подобрения в нашия живот – все пак се доближаваме да Извора на живота, любовта и радостта. Забелязваме ли това у хората около нас – прилив на енергия, любов към другите, радост от общуването с тях? Да, вярно е, не можем да го открием в общество, в което Бог няма Своето място. Но дори да не е в обществото като цяло – има ли го поне в общността на Църквата?... Или ходим на служби в храма и това ни дава спокойствие и сигурност, че сме свършили всичко по устройването на нашия живот? Но тогава защо не чувстваме радост и споделеност с другите? Какво не ни достига?

„Ние искаме ли да чуем истината за себе си? И натъжаваме ли се, когато я чуем? Ходим ли на църква, за да утвърждаваме себе си и да бъдем възнаградени за своето окопаване и сигурност, или отиваме, за да счупим оковите и да се открием за Бога и човеците?... Когато нашето очакване е очакване на Бога, тогава се осъществява процесът на нашето избавление, на нашата свобода, на нашата връзка с Него... Можем ли да имаме някаква друга възможност за живот и връзка извън него? И когато имаме само своето аз, можем ли да се свържем с друг човек? Възможно ли е? Само свързвайки се с Този, Който е живот, Който е общение, Който е Христос, можем да се свържем с който и да е друг човек.
Нашата религиозност не означава себедостатъчност, обезопасяване, увереност в нашето аз.... Може ли да си нравствен и да нямаш Бога? Без съмнение. Това е нашето себеоправдание.... Истински нравствен е човекът, който вкусва Божията любов и споделя своето съществуване с другите.”
(Из „Искаме ли да чуем истината за себе си?” – архимандрит Варнава Янку)

В броя четете текстове на: Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Лимасолски митрополит Атанасий, митрополит Антоний Сурожки, авва Доротей, архимандрит Варнава Янку, игумен Трифон, отец Георги Калчу, протoйерей Ясен Шинев, протойерей Владимир Дойчев, Стойка Димова.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - септември, 2020

05.09.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Празниците на Църквата ни помагат не само да се докоснем до вечността на Божието царство, но обръщат погледа ни и към нашия живот. Надяваме се, че статиите в новия брой ще бъдат добър повод за размисъл в началото на Църковната нова година...

Животът като отговорност - трети модул в „Съпричастност”

28.08.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Третият модул на „Съпричастност” започва. В сряда, 2 септември, от 18:30 ч. е първата среща на тема: „Отговорност и безотговорност в нашия живот”. Водещ: иконом Василий Шаган. Мястото е известно – в двора на Духовно-просветния център, ул. „27 юли” № 9.

Олицетворение на чистотата

14.08.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Образа на Пресвета Богородица – нейната външна красота и изключителна вътрешна чистота и кротост – ще се опитат да наподобят участниците в интензивния курс по иконопис за деца....

Какво се случва в центъра