Алтернатива, октомври 2018

17.10.2018 г.
Автор: Архангел.бг

Излезе от печат октомврийският (228) брой на „Алтернатива”. Статиите в него, от една страна, дават възможност на читателите да се докоснат до атмосферата на няколко събития, отминали наскоро, като 20-то издание на Седмицата на православната книга, посещението на Негово Светейшество патриарх Неофит във Варненски и Великопреславска епархия и честването на 1125-та годишнина от Преславския събор, Летният младежки лагер. От друга страна, подбраните текстове насочват вниманието ни към важната тема за духовния живот. Имаме ли такъв, или за своя защита предпочитаме цинизма? И ако го имаме, как го живеем – в крайна ревност, забравяща за любовта, или в крайна безинициативност, маркирана като послушание, очаквайки духовният наставник да взема решения за нашия живот… Днес, по думите на академик Владета Йеротич, „е много трудно да кажем какво е болестно състояние, защото сме забравили какво е здраво… всеки човек още с раждането си носи семето на страха в себе си; самият живот започва за него травматично… още с раждането си носи изключително много със себе си... Трябва да се занимаваме със себе си, но не в егоистичния смисъл на думата, а да проучваме нашето извънредно сложно битие”... Но за да поправяме себе си и да се променяме, вървейки по пътя, който ни е дал Бог чрез Христос, е нужно нещо, което не винаги имаме – доверието в Бога и в Неговата любов.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

В анонс предлагаме редакторската колонка на броя:

Много хора казват, че вярват в Бога, и се стремят да живеят според вярата си. Много от тях вярват, че този Бог е именно Христос, и се опитват да живеят според християнския морал. Но също така много от тях не са нито щастливи, нито спокойни, а живеят в постоянен стрес и животът им е изпълнен с най-различни страхове. Защо се получава така?

В Символа на вярата, който православните християни изповядваме, се казва „Вярвам в един Бог”, а не „Вярвам, че има един Бог”. Именно там е проблемът – между „вярата, че ...” и „вярата в ...” Има съществена разлика. Напълно е възможно човек да вярва, че някой или нещо съществува, и тази вяра все пак да няма никакъв ефект върху него. Можем лесно да го обясним с нашите познанства с хората.

Всеки телефонен указател включва имената на стотици напълно непознати хора, за които човек може да твърди, че съществуват реално, без да ги е виждал лично. Тази вяра в тяхното съществуване не променя нищо за човека, нито нещо в самия човек. Когато обаче става въпрос за нашите най-добри приятели, ние казваме: „вярвам в теб”, и с това ние изразяваме нещо повече от увереност в тяхното съществуване. Казвайки „вярвам в теб”, аз казвам: „държа на теб, доверявам ти се с цялата си вяра, имам пълна надежда в теб”. Това трябва да бъде и с вярата ни.

Бог не е изводът след някаква поредица от разсъждения и умозаключения, Той не е решение на математически проблем. Да се вярва, че има Бог, само защото ни е било „доказано” чрез някакъв теоретичен аргумент, не означава все още, че вярваме в Бога. За да стане това, трябва да погледнем на Бога като на личност, като на добър приятел, който ни обича. Тогава ще можем да се доверим напълно на Божията любов и да възложим своето упование и надеждите си на Него – Някой, Когото познаваме и обичаме.  (Явор Георгиев)

Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива, юли 2019

09.07.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат юлският (237) брой на „Алтернатива”. Християнството като път и темата за вечността не са нови теми в списанието, но сега те са изведени като тема на броя...

Финал в лятното издание на Младежкия ораторски форум - 2019

03.07.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Общата тема за всички тази година беше „Можем ли да бъдем милосърдни?” - вълнуват ли се младите от този въпрос и как разбират милосърдието? Тема, насочена към реалността, в която живеем, проверяваща способността ни за съпричастност към хората край нас...

Ето ни, Господи, нас и децата, които ни даде!

02.07.2019 г. | Анета Павлова | Какво се случва в центъра

Вълнуващ разказ за поклонническо пътуване до Троянския манастир на енорийската детска школа „Кандилце” към храм „Св. Николай Чудотворец” и храм „Св. Архангел Михаил” Варна...

Какво се случва в центъра