Алтернатива, октомври 2018

17.10.2018 г.
Автор: Архангел.бг

Излезе от печат октомврийският (228) брой на „Алтернатива”. Статиите в него, от една страна, дават възможност на читателите да се докоснат до атмосферата на няколко събития, отминали наскоро, като 20-то издание на Седмицата на православната книга, посещението на Негово Светейшество патриарх Неофит във Варненски и Великопреславска епархия и честването на 1125-та годишнина от Преславския събор, Летният младежки лагер. От друга страна, подбраните текстове насочват вниманието ни към важната тема за духовния живот. Имаме ли такъв, или за своя защита предпочитаме цинизма? И ако го имаме, как го живеем – в крайна ревност, забравяща за любовта, или в крайна безинициативност, маркирана като послушание, очаквайки духовният наставник да взема решения за нашия живот… Днес, по думите на академик Владета Йеротич, „е много трудно да кажем какво е болестно състояние, защото сме забравили какво е здраво… всеки човек още с раждането си носи семето на страха в себе си; самият живот започва за него травматично… още с раждането си носи изключително много със себе си... Трябва да се занимаваме със себе си, но не в егоистичния смисъл на думата, а да проучваме нашето извънредно сложно битие”... Но за да поправяме себе си и да се променяме, вървейки по пътя, който ни е дал Бог чрез Христос, е нужно нещо, което не винаги имаме – доверието в Бога и в Неговата любов.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

В анонс предлагаме редакторската колонка на броя:

Много хора казват, че вярват в Бога, и се стремят да живеят според вярата си. Много от тях вярват, че този Бог е именно Христос, и се опитват да живеят според християнския морал. Но също така много от тях не са нито щастливи, нито спокойни, а живеят в постоянен стрес и животът им е изпълнен с най-различни страхове. Защо се получава така?

В Символа на вярата, който православните християни изповядваме, се казва „Вярвам в един Бог”, а не „Вярвам, че има един Бог”. Именно там е проблемът – между „вярата, че ...” и „вярата в ...” Има съществена разлика. Напълно е възможно човек да вярва, че някой или нещо съществува, и тази вяра все пак да няма никакъв ефект върху него. Можем лесно да го обясним с нашите познанства с хората.

Всеки телефонен указател включва имената на стотици напълно непознати хора, за които човек може да твърди, че съществуват реално, без да ги е виждал лично. Тази вяра в тяхното съществуване не променя нищо за човека, нито нещо в самия човек. Когато обаче става въпрос за нашите най-добри приятели, ние казваме: „вярвам в теб”, и с това ние изразяваме нещо повече от увереност в тяхното съществуване. Казвайки „вярвам в теб”, аз казвам: „държа на теб, доверявам ти се с цялата си вяра, имам пълна надежда в теб”. Това трябва да бъде и с вярата ни.

Бог не е изводът след някаква поредица от разсъждения и умозаключения, Той не е решение на математически проблем. Да се вярва, че има Бог, само защото ни е било „доказано” чрез някакъв теоретичен аргумент, не означава все още, че вярваме в Бога. За да стане това, трябва да погледнем на Бога като на личност, като на добър приятел, който ни обича. Тогава ще можем да се доверим напълно на Божията любов и да възложим своето упование и надеждите си на Него – Някой, Когото познаваме и обичаме.  (Явор Георгиев)

Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива, ноември 2018

06.11.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Бракът като тайнство на Църквата, бракът като тайна в живота на двама души. Ноемврийският брой на „Алтернатива” фокусира вниманието върху темата за брака и семейството и съответно напомня за наближаващия празник Въведение Богородично...

Открива се учебната година в Иконописната школа

02.11.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 3 ноември, събота, в деня на св. Пимен Зографски, от 13.30 ч. се открива учебната година в Школата по иконопис към Духовно-просветния център. В школата курсистите се запознават с технологичните особености и изисквания...

1 ноември с децата от ОУ „Черноризец Храбър”

01.11.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В Деня на народните будители гости в Духовно-просветния център бяха 30 деца (1 - 4 клас) от ОУ „Черноризец Храбър”, Варна. Оказа се, че поводът за тях е двоен, тъй като в този ден те празнуват и патронния празник на своето училище...

Какво се случва в центъра