Алтернатива, ноември 2018

06.11.2018 г.
Автор: Архангел.бг

Ноемврийският брой (229) на „Алтернатива” фокусира вниманието върху темата за брака и семейството и съответно напомня за наближаващия празник Въведение Богородично. Подбраните статии в броя задават и отговарят на много въпроси, свързани с тази тема. Бракът като тайнство на Църквата, бракът като тайна в живота на двама души. Знаем ли какво правим, когато решим да създадем семейство? Знаем ли защо се женим? Знаем ли какво търсим един от друг? Защо сме неспособни да се открием за другия? Бракът е връзка за двама и тогава идва въпросът: как да намерим човек за брак и къде ще го намерим този човек? Може би ще намерим отговор, ако се запитаме доколко ние самите сме такива, като човека, когото търсим.

Предлагаме откъс от текста на Сисанийски митрополит Павел и молим за извинение, че в броя е посочен друг автор на статията, грешката е допусната поради неточност в сайта-източник:

Когато веднъж двама млади дойдоха да ми кажат, че се женят, ги попитах доколко са готови да умрат? Навярно се сепнаха, сред тази атмосфера, сред радостта да говорим за смъртта. Но тъкмо бракът, реалният брак, е една смърт. Какво означава да си готов да умреш? Означава да си способен да обикнеш – защото любовта е възкресение след смъртта. Какво умира? Егоизмът на човека... Доколко сме готови да приемем другия? Доколко сме готови да се разпнем ние, за да живее другият?

Бракът е връзка за двама, нека помним това. Любовта в брака е единствената любов, която предполага взаимно отношение. Това засяга и двамата, но и всеки поотделно. Всеки от двамата трябва да живее радостта на брака, да приема присъствието на другия в живота си. Не е достатъчно да имаме половината и да търсим другата половина от другия, а всеки от нас трябва да е възпълнен.

Защо сме неспособни да се открием за другия?

Реалното откриване на живота на един човек е откриването за Бога. Бог е екзистенциално събитие в живота на човека. Когато това събитие отсъства, човекът е увреден, и усещаме тази увреденост в живота си. Затварянето в нашето его, отказът да приемем, че съществува друго извън от нас, само и само за да спасим себе си, е микроб, който заразява целия ни живот.
Из: „Как да намерим нашия човек за брак?” - Сисанийски митрополит Павел

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива, март 2019

13.03.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат третият брой на „Алтернатива” за 2019 г. Темата на броя – Благовещението е диалог – отвежда както към очаквания празник на Пресвета Богородица, така и към същността на започналия пост...

Открит урок по история в навечерието на празника

01.03.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В навечерието на 3 март с открит урок, посветен на Освобождението на България, в Духовно-просветния център гостуваха ученици (от 9 и 11 кл.) и учители от ПГ по електротехника. Тук, където споменът за епохата на Възраждането е по-осезаем...

Алтернатива, февруари 2019

12.02.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Новият брой на сп. „Алтернатива” е посветен на два юбилея за Варненския и Великопреславски митрополит Йоан – на 23 декември 2018 г. се навършиха 5 години от избирането му за архиерей на нашата епархия, а на 13 февруари той навършва 50 години...

Какво се случва в центъра