Алтернатива, ноември 2018

06.11.2018 г.
Автор: Архангел.бг

Ноемврийският брой (229) на „Алтернатива” фокусира вниманието върху темата за брака и семейството и съответно напомня за наближаващия празник Въведение Богородично. Подбраните статии в броя задават и отговарят на много въпроси, свързани с тази тема. Бракът като тайнство на Църквата, бракът като тайна в живота на двама души. Знаем ли какво правим, когато решим да създадем семейство? Знаем ли защо се женим? Знаем ли какво търсим един от друг? Защо сме неспособни да се открием за другия? Бракът е връзка за двама и тогава идва въпросът: как да намерим човек за брак и къде ще го намерим този човек? Може би ще намерим отговор, ако се запитаме доколко ние самите сме такива, като човека, когото търсим.

Предлагаме откъс от текста на Сисанийски митрополит Павел и молим за извинение, че в броя е посочен друг автор на статията, грешката е допусната поради неточност в сайта-източник:

Когато веднъж двама млади дойдоха да ми кажат, че се женят, ги попитах доколко са готови да умрат? Навярно се сепнаха, сред тази атмосфера, сред радостта да говорим за смъртта. Но тъкмо бракът, реалният брак, е една смърт. Какво означава да си готов да умреш? Означава да си способен да обикнеш – защото любовта е възкресение след смъртта. Какво умира? Егоизмът на човека... Доколко сме готови да приемем другия? Доколко сме готови да се разпнем ние, за да живее другият?

Бракът е връзка за двама, нека помним това. Любовта в брака е единствената любов, която предполага взаимно отношение. Това засяга и двамата, но и всеки поотделно. Всеки от двамата трябва да живее радостта на брака, да приема присъствието на другия в живота си. Не е достатъчно да имаме половината и да търсим другата половина от другия, а всеки от нас трябва да е възпълнен.

Защо сме неспособни да се открием за другия?

Реалното откриване на живота на един човек е откриването за Бога. Бог е екзистенциално събитие в живота на човека. Когато това събитие отсъства, човекът е увреден, и усещаме тази увреденост в живота си. Затварянето в нашето его, отказът да приемем, че съществува друго извън от нас, само и само за да спасим себе си, е микроб, който заразява целия ни живот.
Из: „Как да намерим нашия човек за брак?” - Сисанийски митрополит Павел

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Открива се учебната година в Иконописната школа

02.11.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 3 ноември, събота, в деня на св. Пимен Зографски, от 13.30 ч. се открива учебната година в Школата по иконопис към Духовно-просветния център. В школата курсистите се запознават с технологичните особености и изисквания...

1 ноември с децата от ОУ „Черноризец Храбър”

01.11.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В Деня на народните будители гости в Духовно-просветния център бяха 30 деца (1 - 4 клас) от ОУ „Черноризец Храбър”, Варна. Оказа се, че поводът за тях е двоен, тъй като в този ден те празнуват и патронния празник на своето училище...

Един разговор в навечерието на празника

27.10.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Един диалог за нашето общество и за нашите ценности. Своите възгледи за вярата, за Бога, за семейството, за смисъла на живота, за бъдещето и младите ще споделят участниците в диалога - Калин Руменов и Благой Бойчев...

Какво се случва в центъра