Алтернатива, ноември 2018

06.11.2018 г.
Автор: Архангел.бг

Ноемврийският брой (229) на „Алтернатива” фокусира вниманието върху темата за брака и семейството и съответно напомня за наближаващия празник Въведение Богородично. Подбраните статии в броя задават и отговарят на много въпроси, свързани с тази тема. Бракът като тайнство на Църквата, бракът като тайна в живота на двама души. Знаем ли какво правим, когато решим да създадем семейство? Знаем ли защо се женим? Знаем ли какво търсим един от друг? Защо сме неспособни да се открием за другия? Бракът е връзка за двама и тогава идва въпросът: как да намерим човек за брак и къде ще го намерим този човек? Може би ще намерим отговор, ако се запитаме доколко ние самите сме такива, като човека, когото търсим.

Предлагаме откъс от текста на Сисанийски митрополит Павел и молим за извинение, че в броя е посочен друг автор на статията, грешката е допусната поради неточност в сайта-източник:

Когато веднъж двама млади дойдоха да ми кажат, че се женят, ги попитах доколко са готови да умрат? Навярно се сепнаха, сред тази атмосфера, сред радостта да говорим за смъртта. Но тъкмо бракът, реалният брак, е една смърт. Какво означава да си готов да умреш? Означава да си способен да обикнеш – защото любовта е възкресение след смъртта. Какво умира? Егоизмът на човека... Доколко сме готови да приемем другия? Доколко сме готови да се разпнем ние, за да живее другият?

Бракът е връзка за двама, нека помним това. Любовта в брака е единствената любов, която предполага взаимно отношение. Това засяга и двамата, но и всеки поотделно. Всеки от двамата трябва да живее радостта на брака, да приема присъствието на другия в живота си. Не е достатъчно да имаме половината и да търсим другата половина от другия, а всеки от нас трябва да е възпълнен.

Защо сме неспособни да се открием за другия?

Реалното откриване на живота на един човек е откриването за Бога. Бог е екзистенциално събитие в живота на човека. Когато това събитие отсъства, човекът е увреден, и усещаме тази увреденост в живота си. Затварянето в нашето его, отказът да приемем, че съществува друго извън от нас, само и само за да спасим себе си, е микроб, който заразява целия ни живот.
Из: „Как да намерим нашия човек за брак?” - Сисанийски митрополит Павел

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Среща на учителите по религия и християнски ценности във Варна

24.06.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Във Варна се организира среща на учителите по СИП – Религия, преподавателите в школите „Православни християнски ценности и традиции” към ЦПРЛ – ОДК Варна и учителите в неделните училища...

Анкета за Седмицата на православната книга, Варна 2019

19.06.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Очакваме вашите отговори до 30.06.2019 г. Със своето мнение и предложения, вие ще помогнете на организаторите да разработят насоките за следващите издания на форума. Предварително ви благодарим за отделеното време!...

Летни уроци в Първото българско училище на Варна

12.06.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

От началото на юни започнаха летните посещения в Духовно-просветния център. По традиция това са сборни детски групи от летните занимални в града. По време на посещението за около два часа децата неусетно се потапят в атмосферата на Възраждането...

Какво се случва в центъра