Духовно просветен център

„Алтернатива” стана на 20 години

15.01.2021 г.
Автор: Архангел.бг

Първият брой за 2021 година е юбилеен за „Алтернатива”. Точно преди 20 години, по случай Рождество Христово и настъпването на милениума, петима младежи от варненските храмове „Св. Цар Борис” и „Св. Николай Чудотворец” издадоха една брошура от 4 страници, насочена към техните връстници. След като дълго търсиха име за изданието, което да е актуално и да привлича интереса на младите хора, се спряха на „Алтернатива”. Светът се беше наводнил с какви ли не учения, търсещи и даващи отговори на жизнено важни въпроси за човека, като основният, разбира се, беше какъв е смисълът на съществуването ни и дали то се ограничава само в този материален свят. Всички учения представяха себе си като алтернативи едно на друго. Основателите на изданието обаче искаха да покажат, че няма много алтернативи, а една-единствена алтернатива, която дава в пълнота отговор за смисъла на човешкия живот, и една-единствена истина за живота в света, и това е личността на Богочовека Иисус Христос, „…и в никого другиго няма спасение; защото под небето няма друго име, на човеци дадено, чрез което трябва да се спасим” (Деян. 4:11-12)

С благословението на приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил издаването на вестник „Алтернатива” продължи през годините. Продължи да задава въпроси, да търси и предлага отговори. Страниците се увеличаваха, а преди 5 години, с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, се промени и обликът му. Днес изданието излиза, като малка книжка от 32 стр. Странното е, а донякъде и тъжно, че 20 години по-късно светът не спира да предлага своите „алтернативи”, а човекът – да се лута, заблуден и отдалечен от единствената. Оказва се, че темите от първите броеве на изданието продължават да са актуални, а това ни наведе на мисълта в юбилейния брой да публикуваме избрани авторски статии, писани специално за „Алтернатива”.

Ето съдържанието накратко:

2000 години от какво и за какво – Борислав Аврамов

Когато човешките права са поставени над правата на Бога – Димитър Митев

Какво е църквата – Венцеслав Георгиев

Прераждането – многовековна заблуда на човечеството – Явор Георгиев

Човешката воля и Христос – Борислав Аврамов

Атомна аналогия – Георги Караджов

Паневритмията – мост към окултно учение – Владислав Митев

Красотата на Православието – Мая Краева

В какво да инвестираме – Марин Маринов

Светлина – Григор Йовов

Да потърсим своите герои – Георги Пенчев

Проблемът на Европа е безбожието – Явор Георгиев

Да обърнем нещата с хастара наопаки – Юлия Христова

Благодарим на всички сътрудници на „Алтернатива” през годините и на читателите, които не спират да търсят всеки следващ брой на изданието!

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още от Какво се случва в центъра

Доставка на православни книги

20.02.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

За да може духовната литература да достигне до повече хора, които се нуждаят от нея, напомняме, че в книжарница „Благослов” има възможност да направите поръчка дистанционно и да получите желаната книга по куриер...

Енорийската детска школа „Кандилце” възобнови заниманията си

15.02.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

След дългата пауза, наложена от противоепидемичните мерки в страната, на 14 февруари енорийската детска школа „Кандилце” възобнови своите занимания. Първи бяха поканени по-малките деца от школата и техните родители.

Алтернатива - февруари, 2021

12.02.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В новия брой се обръща внимание на подготвителните недели преди Великият пост – време, което Църквата ни дава да се приготвим за предстоящото духовно пътуване. И макар че мнозина не за първи път ще се включат в него, тази начална равносметка не е излишна за никого...

Какво се случва в центъра