Алтернатива - май, 2022

05.05.2022 г.
Автор: Архангел.бг

Излезе от печат майският брой (271) на „Алтернатива”. Този път темата за духовните ориентири обединява статиите, подбрани в него. За много християни празниците на Църквата са такива ориентири – богослужебният годишен цикъл задава ритъм и в техния духовен живот. Но има хора, които все още са в търсене. Други тепърва осъзнават, че без духовния елемент животът им не е пълен, че в тях остава празнина, която нищо материално не може да запълни... Как Православието отговаря на търсенията на човека в нашето време? Защо то по-скоро не е религия, а личен опит и съпреживяване на живота в Църквата? Трудно ли е да вярваме по християнски? Защо е важно да се пазим от духовните заблуди? Кой всъщност е духовният компас на нашето време?

В анонс – редакторската колонка на броя:

Отмина Пасха Христова, преживяхме с оптимизъм и Светлата седмица, дойде и големият християнски празник Гергьовден. След тези радостни събития настъпва времето да се върнем емоционално към нашето ежедневие. Въпреки че на нас, които знаем думите на Господа при Възнесението: Аз съм с вас през всички дни до свършека на света” (Мат. 28:20), би трябвало да ни е по-лесно, за разлика от апостолите, които са преживявали всичко в личен досег с Христос, все пак този преход се оказва труден. Защо се получава така? Може би най-важната от причините е, че забравяме, срещу кого се изправяме, заявявайки, че сме христови. „Защото нашата борба не е против кръв и плът, а против началствата, против властите, против светоуправниците на тъмнината от тоя век, против поднебесните духове на злобата” (Еф.6:12).
Притисната под тежестта на забързаното ежедневие, ние много скоро забравяме за преживените радостни събития на празниците. Отново ни завладяват егоизмът и желанието да господаруваме на другите. Започваме да търсим своето, забравяме за любовта и прошката. Оставаме равнодушни дори пред ужасното лице на разгорялата се война. И неусетно се оказва, че отново се стремим да постигнем някакъв рай в този свят, вместо да се устремим към рая, който Бог ни е приготвил. А пътят към него е съвсем близо – тръгва от нашето сърце, очистено и просветено. Както е казал Христос: „Царството Божие вътре във вас е” (Лука 17:21). 
Явор Георгиев

В броя четете текстове на: преподобни Йосиф Оптински, Лимасолски митрополит Атанасий, протопрезвитер Йоан Романидис, отец Спиридон Скутис, протойерей Александър Шмеман, иконом Василий Шаган, протойерей Михаил Манев, Оливие Клеман.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още от Коментар

Библейски мотиви в богослужението в първите дни на Страстната седмица

10.04.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

Над кои теми Църквата ни предлага да се замислим в богослужението през първите дни на Страстната седмица? Време за размисъл, но и за отговор на един важен въпрос: как се променям аз, знаейки, че за мене е дал живота Си Христос?

Алтернатива - февруари, 2023

10.02.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

Темата на броя – Благодатният дар на синовството – конкретно насочва вниманието ни към наближаващата неделя на блудния син. Тя, както и отминалите вече недели на Закхей и на митаря и фарисея, ни подготвят за наближаващата света Четиридесетница...

Алтернатива - януари, 2023

15.01.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

За духовната радост, която не зависи от календара и в трудни житейски минути не изчезва, а ни дава сили и ориентир. Тази основна тема следва януарският брой на „Алтернатива”...

Какво се случва в центъра