Алтернатива - март, 2023

10.03.2023 г.
Автор: Архангел.бг

Излезе от печат третият брой (280) на „Алтернатива” за 2023 г. Началото на Великия пост за мнозина е трудно, пристъпват предпазливо, внимават да не се отклонят от предписаното. Има и други, които почти в еуфория се втурват да извършват духовни подвизи, понякога дори пряко силите си. Трети подхождат по-смирено, знаейки добре своите немощи, опирайки се на предишен свой опит... Различни са подходите към светата Четиридесетница – може би толкова, колкото сме и ние, подвизаващите се. Едно е сигурно, за да има полза за нас този пост, е добре да сме си поставили добра цел, спрямо която да ориентираме своите духовни подвизи. Какво искаме да постигнем със себе си в периода на пост? Кое в нас ни пречи, за да се доближим с поне още крачка към Бога? За да изпълним думите на Спасителя: „Бъдете свети, понеже и Аз съм свет”.

Тази основна тема следва и новият брой на „Алтернатива”, на нея са посветени няколко от статиите в изданието. Какво е светостта и всеки духовен опит ли води към нея? Има ли „указателни знаци” и „пътеводители”, за да не се отклоним в погрешна посока? Добър пастирски съвет откриваме в думите на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, поместени в колонката на броя:

Светите отци по изключителния дар на благодатта през двете хилядолетия опит на Църквата, който неизменно се повтаря от век във век, категорично твърдят, че единственият верен път към спасението, е пътят на покаянието, и друг път няма. На покаянието, което произтича от истинското и дълбоко съзнание за собствената вина и отговорност... В тези хора, които имат дълбок покаянен подвиг, неминуемо той прераства в една дълбоко проникновена молитва, и молитвата по своята същност представлява действие на Бога вътре в нас.

Подвига на нашите отци много пъти много хора не са го разбирали, особено които не са православни. Те считат, че нашият подвиг, покаянният, нашето старание, аскезата, е едно изключително дълбоко страдание за всеки човек… Обаче посещението Божие е различно за всички човеци. Едни имат жестоки изпитания и много страдания, а други, които имат по-слаба вяра, Господ на тях не им дава такива тежести. Значи носим такъв кръст, какъвто можем да носим, не по-тежък. Всеки на своето място, с послушание, със скромност, с търпение, със смирение… Да, малки сме, но да сме си на своето място, а Бог вижда старанието на човека и му подпомага това, което не стига, с благодатта.

Из проповед на Великото повечерие с 3 част от Великия покаен канон на свети Андрей Критски, храм „Св. Николай Чудотворец” – Варна, 2019 г. ( (Вж. целия текст Тук)

В мартенския брой може да прочетете текстове на св. Николай Велимирович, митрополит Йоан Зизиулас, митрополит Калистос Уеър, архимандрит Георги Капсанис, стареца Никон Светогорец, протопрезвитер Томас Хопко, отец Харалампос Пападопулос, проф. Алексей Осипов, Владислав Митев.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още по темата
28.02.2023 г.
19.03.2024 г.
Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - юни, 2024

05.06.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Хората виждат Бога от различно разстояние. Бог може да бъде видян и съвсем отблизо, но за тази цел очите на душата трябва да се очистят. Как да придобием духовното зрение да прозрем, че сме се отделили се от Бога...

Подготовка за празника на аязмото и параклиса „Св. св. Константин и Елена” в кв. „Владиславово” - Варна

14.05.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 18 май (събота) 2024 година се организира доброволческа инициатива за почистване и подготовка за празника на аязмото и параклиса „Св. св. Константин и Елена” в кв. „Владислав Варненчик”, местност „Ментеше”, гр. Варна. Подробности - в статията...

Започва вторият модул в Детска школа „Кандилце”

07.03.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Темата на модула е Възкресението на Господ Иисус Христос. Заниманията ще се провеждат всяка неделя от 11:30 ч. в храм „Св. Архангел Михаил”. Поканени са и двете възрастови групи заедно с родителите. Първата тема: Началото на поста. Защо постим? Чудото на Свети Теодор Тирон...

Какво се случва в центъра