Алтернатива, март 2019

13.03.2019 г.
Автор: Архангел.бг

Излезе от печат третият брой на „Алтернатива” за 2019 г. Темата на броя – Благовещението е диалог – отвежда както към очаквания празник на Пресвета Богородица, така и към същността на започналия пост. Великият пост ни води към Възкресението. Той не е просто християнска практика за самоусъвършенстване, не е само един хранителен режим. Той е аскеза, подвижничество към Бога. По този път се тръгва с пълното съзнание, че предстои диалог – със себе си, с другите, с Бога. В анонс вижте откъси от статиите:

Като говорим за църковния живот, често се концентрираме изключително върху външните аспекти. Те са важни, разбира се, но като нещо спомагателно, нещо, което допълва главното... В центъра на християнството стои Христос и личната връзка с Него. И когато правилата за поведение заменят Христос, то това изобщо не може да го наречем православна вяра; точно както не можем да говорим за любов и семейство с човек, с когото живеем в общо жилище и имаме общо домакинство, но нямаме лична духовна връзка.
Из: „За нашата зависимост или как да станем деца” - Владимир Легойда

Ние сме призвани да живеем аскетически, което означава да живеем с истина и с любов, да бъдем свободни от нещата, които рушат нашето сърце и душа, които рушат нашите човешки отношения... Двама млади се женят, но не след дълго се карат. Значи? Провалили са се в съществените неща от живота... Защо се проваляме? Именно защото изгубихме мярата и се научихме на егоизъм, но не и на любов... Църквата чрез своя аскетически опит иска да ни изцели, да ни покаже защо се провалихме, и да ни помогне да намерим нашия път.
Из: „Аскезата е пътят на свободата” - Сисанийски митрополит Павел

Духовността, братя мои, е състояние, в което човек е преодолял егоизма си, своята себичност, преодолял е световните грижи и вече в смирение и покаяние живее за Христа чрез Христа. Живее – това означава – не за да изгради добро име в обществото, не за да стане известен и почитан между хората заради чистотата на своя живот или заради многото си добродетели, а живее за Христа, живее за другите, живее чрез Христа, т.е. в Христа, чрез тайнствата на Църквата, и стига дотам, че да каже заедно с апостола: „Вече не аз живея, а Христос живее в мене”. Духовен човек не е онзи, които изучава световната мъдрост, не е и моралният човек, а този, който е посветен в тайната на Любовта.
Из: „Духовният човек е обичащ” - архимандрит Павел Пападопулос

Религията не е една от частите на опита, не е една от областите на познанието, религията е именно взаимната обвързаност и цялостност на света и затова е окончателната истина за всичко. Религията – това е дълбината и висотата на нещата; религията е светлината, лееща се от всичко, затова и освещаваща всичко; религията е опитът от проникването във всичко, отвъд всичко на онази есхатологична реалност, без която всичко се обезсмисля. Тази цялостна Божествена реалност се постига само с цялостно възприятие – ето това означава „обърнете се и станете като деца”. Към това призовава Христос, когато казва, че „който не приеме Царството Божие като дете, той няма да влезе в него” (Марк 10:15).
Из: „Вечната детскост на Бога” - протойерей Александър Шмеман

Благовещението е диалог. Между Девата, Архангела и Бога. Това е много важен момент. Изобщо, цялото Евангелие се състои от диалози, което показва важността на пряката реч за Бога и човека. У нас се е установила традицията на страха от лични отношения с Бога. Смята се, че да разговаряш лично с Него, е дръзко… С лека ръка делегираме възможността за общуване с Бога на старците и се отказваме от личния диалог с Него… Пречистата Дева не само приела думите на Архангела, но заедно с тях тя поела и отговорността за тази постъпка. Много силно решение. Много мъжествено и смело.
Из: „Благата вест и смелостта на Мария” - свещеник Константин Камишанов

Неминуема част от диалога през поста, е разговорът с децата – какъв е смисълът на този период в живота на Църквата и конкретно на тяхното семейство, как те ще се включат в този пост, и не защото родителите го искат, а защото сами искат да направят нещо за Бога, като свой личен опит в диалога с Него. За това по-подробно може да прочетете в интервюто „Постът при децата” с протойерей Алексий Умински.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още от Какво се случва в центъра

Открит урок по история в навечерието на празника

01.03.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В навечерието на 3 март с открит урок, посветен на Освобождението на България, в Духовно-просветния център гостуваха ученици (от 9 и 11 кл.) и учители от ПГ по електротехника. Тук, където споменът за епохата на Възраждането е по-осезаем...

Алтернатива, февруари 2019

12.02.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Новият брой на сп. „Алтернатива” е посветен на два юбилея за Варненския и Великопреславски митрополит Йоан – на 23 декември 2018 г. се навършиха 5 години от избирането му за архиерей на нашата епархия, а на 13 февруари той навършва 50 години...

Първи брой на сп. „Алтернатива” за 2019 г.

18.01.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Какво ни пречи да пуснем Бога в живота си и защо смятаме, че това би довело да загуба на личната ни свобода?! И ако всяка нова година си пожелаваме нещо да се промени, да е по-добра от старата, не е ли логично да променим и своята гледна точка, и пътя, по който сме вървели досега?

Какво се случва в центъра