Алтернатива, март 2018

07.03.2018 г.
Автор: Архангел.бг

Излезе от печат мартенският брой на „Алтернатива”, 2018 г. Темата на броя е Великият пост.
Как да преминем светата Четиридесетница, така че да извлечем полза за душата си? Какъв е смисълът на поста, щом не се изчерпва само с хранителния режим? Защо понякога не постигаме промяна, въпреки строгостта, с която постим? Различни гледни точки и отговори на тези и много други въпроси ще намерите в статиите на изданието: „Бог чува гласа на сърцето ни” на Лимасолския митрополит Атанасий, „Смисълът на православната аскеза” на протопрезвитер Николаос Лудовикос, „Християнският живот е лечение” на проф. д-р Жан-Клод Ларше,  „Постът – начин на употреба” на свещеник доц. Стоян Чиликов, „10 правила за Великия пост” на Мария Сенчукова и втората част на интервюто с руския свещеник Павел Великанов.

В изданието ще намерите и третата част от представянето на постоянната експозиция „Проглас към Евангелието”, оформена в двора на Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”. Тя е посветена на третия от изобразените светци – свети Климент Охридски. Ученикът на светите братя Кирил и Методий, който заедно с неколцина съратници успява да спаси и продължи делото им – християнски книжовен език за просвещаване и на славянските народи с Божието слово.

Разбира се, не сме забравили и предстоящия празник в края на месеца. На него са посветени думите на св. Димитрий Ростовски „Тайнството на Благовещение”.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Предлагаме ви в анонс колонката на броя:

Постът е време, в което може да опитаме да съберем своята разпиляност. Да застанем лице в лице със себе си, с нашите ближни и с Бога.

Всеки със сигурност се е замислял за слабостите си и се е питал: как да се променя, как да подходя към най-близките за мен хора или към конкретен човек, и може би, как да открия или как да разбера Бога?

Да се подготвиш за среща със себе си, с ближния и със Самия Бог. За онази жадувана истинска среща – искрена, с вяра и любов. Постът е именно онова време, в което може да се постараем да превъзмогнем всички неприязнени или затормозяващи чувства, за да започне движението на ума и сърцето ни към очакваната среща. Време е да се учим как да се отнасяме към ближните, към себе си, към Бога и света, как да прощаваме, как да търпим, как да се жертваме и как да обичаме. Време за голяма и решителна творческа промяна. Време е за покаяние – за промяна на ума и на мислите.

Тежко е, но не е невъзможно. Църквата, като майка, внимателно и трепетно ни предлага много начини за наша промяна. Въздържането от блажни и в големи количества храни, например, може да усмири нашите страсти, да премахне нашата физическа и духовна немарливост и леност. Въздържането от лоши мисли и дела премахва нашето равнодушие и слабост и ни дава бодрост, желание за творчество и добри мисли за Бога и за нашето единство с Него.

Целта на поста е да се доближим до Бога, да станем причастни на Него. Думата цел идва от корена „цял”. Целта не може да е просто удовлетворяване на някакви наши желания – тя би трябвало да е това, което ни прави цялостни и свободни, завършени и пълни, радостни и щастливи. Сигурно в любовта, в онази възвишената и чистата, сме си представяли или сме се чувствали така, нека кажем, щастливи. И ако щастието е в любовта, то нека да се опитаме да я придобием. Решително, с цялото си сърце и сила.

Постът може да ни помогне да достигнем до онова духовно усещане, в което ще дойде неистовото желание за любов. Той ни помага и да не униваме, ако осъзнаем, че не можем нищо да направим, за да обичаме искрено, а да повярваме, че любовта е дар Божий, и да викаме към Бога: „Ей, ела, Господи, и ме научи на Твоята любов!”    (иконом Василий Шаган)

Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива, октомври 2018

17.10.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Трябва да се занимаваме със себе си, да проучваме нашето извънредно сложно битие... Но за да поправяме себе си и да се променяме, вървейки по пътя, който ни е дал Бог чрез Христос, е нужно нещо, което не винаги имаме – доверието в Бога и Неговата любов...

Открива се учебната година в енорийската детска школа „Кандилце”

28.09.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 30 септември в храм „Св. Николай Чудотворец” ще бъде открита новата учебна година на енорийската детска школа „Кандилце”. Към последованието на Литургията ще бъдат добавени специални прошения за преуспяване на децата от енорията в учението...

Два семинара на тема: „Православните семейни ценности срещу хазарта”

25.09.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Хазартните игри са факт в обществото ни днес. Възприемаме ги почти като нещо естествено. До момента, в който наш близък или приятел не потъне в тази зависимост. Как допринасяме за развитието на проблема и каква е превенцията му...

Какво се случва в центъра