Алтернатива, февруари 2018

14.02.2018 г.
Автор: Архангел.бг

„Алтернатива” в този брой насочва вниманието ни към темата за прошката, така актуална в навечерието на Великия пост.

Предлагаме ви в анонс колонката на броя:

„Простено! Прости!” Това е най-простата формула на човешките отношения. Тя не е създадена в научни институции, нито е открита при лабораторни експерименти. Няма нужда да бъде доказвана, нито статистически проверявана. Тя ни е дадена от нашия Господ Иисус Христос: „Прощавайте и простени ще бъдете…” (Лук. 6:37) Нейната простота е в това, че казва всичко необходимо и нищо излишно. Дефектираната от греха наша природа може да бъде възстановена само с връщането към първоначалната й простота. Като допускане на зло, грехът пряко променя битието на човека. Злото е отрицание, а от отрицанието следва противоречието, раздвояването, усложняването… С прошката започва възстановяването на целостта и единството на нашия живот – простеното вече не е противоречиво, вече не е раздвоено, не е сложно. То е именно просто и в това „просто” ние сме в цялост със себе си, с другия, с Бога. За да се осъществи това опростяване, ние трябва да знаем, че в основата и на искането, и на даването на прошка стои съзнаването и признаването на собствената греховност. Затова и прошката не е извинение; тя не е и признаване на някаква мнима невинност, която може да ни се привиди извън самосъзнанието за грях и греховност. Прошката няма за цел да обвинява или осъжда, нито да оневинява. Човек прощава не заради невинността на другия, нито заради „правото” да бъде негов съдник, а заради възможността прощаващият и простеният да се покаят, а с това и да преобразят своето съществуване. Принципът „Простено! Прости!” не фаворизира даващия прошка, защото моето даване на прошка не е жест, не е снизхождение, не е ларж; моето даване на прошка е от позицията на нищия, на смирения – за мен това е последното, което изобщо мога да дам. Затова аз го давам сърдечно и всеотдайно, а го искам съкрушено, защото зная, че то е единственото значимо, което мога да получа като дар. От друга страна, ние не искаме прошка, защото я заслужаваме , а я измолваме с приемането и убеждението, че нищо не може да оправдае греха, който сме сторили. Тогава прошката, която измолващия получава, не е оправдание, а милост. За да стане това реалност, човек трябва избягва безразсъдството, което го води до себеоправдание и съдене на другия. И да е изпълнен с любов към ближния!   (доц. д-р Бойчо Бойчев)

Още по темата за прошката четете в проповедта на отец Илия Попов и в интервюто с руския свещеник Павел Великанов. За хората, които са осъзнали, че трудно могат да направят стъпката към прошката, са съветите на православния психолог Марина Филоник.

В изданието ще намерите и: продължението на „Духовните съвети” на стареца Гавриил Карейски, напътствия за духовния живот от архимандрит Павел Пападопулос и свещеник Ставрос Акротирианакис, разсъжденията на дякон Павел Сержантов за рекламата като „пътеводител в страната на страстите” и интервюто с протодякон Андрей Кураев за тайната на пола в православната традиция.

Продължава представянето на постоянната експозиция „Проглас към Евангелието”, оформена в двора на Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”. В този брой ще прочетете за втория от изобразените светци – мъченик Боян-Енравота, княз български. Най-големият син на хан Омуртаг, лишен от престола заради изповядване на християнството и приел мъченическа смърт за вярата около 833 година.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още от Какво се случва в центъра

Четвърта публична среща по програмата „Съпричастност”

09.02.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Четвъртата публична среща по програмата „Съпричастност” ще бъде на 12 февруари от 18.30 ч. в залата на Духовно-просветния център. Тема: „Работа с мислите” - 2 част.

Проглас към Евангелието – ново културно пространство в двора на Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” Варна

24.01.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Ново пространство за срещи и общуване, място за осмисляне на православната вяра – в образи и слова, които възкресяват паметта и историята и показват, че в основата на българското самосъзнание и култура винаги е стояло Светото Евангелие.

Алтернатива, януари 2018

23.01.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В първия брой на „Алтернатива” за 2018 г. започва представянето на едно ново културно пространство в града ни – постоянната експозиция „Проглас към Евангелието”, оформена в двора на Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”. Четете още (...)

Какво се случва в центъра