Духовно просветен център

Алтернатива - декември, 2020

04.12.2020 г.
Автор: Архангел.бг

Излезе от печат декемврийският брой (254) на списание „Алтернатива”. Темата на последния брой за тази година е в императив – Иди и ти прави също така (Лука 10:37) – и може би неслучайно. В подбраните статии има много призиви. Призиви, които наложи реалността на изтичащата 2020 година. Но същата реалност показва, че призивите са действащи най-вече, когато не чакаме друг да ги чуе, и от това да стане по-леко и на нас, а когато ги приемем лично и ги отправим и към себе си. И както казва митрополит Киприан в една от статиите, нека като вярващи хора да си припомним думите на Спасителя: „Аз Съм пътят и истината, и животът”, и да последваме примера на един от най-вдъхновените му последователи, св. ап. Павел, който ни завещава „За всичко благодарете” (1Сол. 5:18).

Последният текст в броя също призовава, и този призив е може би най-дългоочакваният – Христос се ражда, посрещнете Го! Нека не изместваме смисъла и центъра на празника, а да славим Бога, както ангелите, и като пастирите да разнасяме вестта за идването на Спасителя в света. Най-радостната вест за изминалите вече 2020 години.

В броя още четете текстове на: св. Николай Велимирович, Черногорски и Приморски митрополит Амфилохий (Радович), Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Лимасолски митрополит Атанасий, архимандрит проф. Павел Стефанов, архимандрит Варнава Янку, архимандрит Павел Пападопулос, протoпрезвитер Николаос Лудовикос, иконом Василий Шаган, свещеник д-р Робърт Арчън, Александра Карамихалева.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - юни, 2021

04.06.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат юнският брой (260) на „Алтернатива”. Месец след Христовото възкресение и в очакване на Неговото възнесение и слизането на Светия Дух върху апостолите избираме за тема на броя смирението...

Летни уроци в Първото българско училище на Варна - 2021

03.06.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В тези уроци децата получават знания за възрожденската история на нашия град и за православните традиции и ценности на нашия народ, а от друга страна – практически умения за нещо много важно от бита на всеки дом в миналото – как се прави хляб.

Младежки ораторски форум „Св. Климент Охридски” - лято 2021

25.05.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Започна лятното издание на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски”. На 25 май проведоха своя вътрешен кръг учениците от ПГ по туризъм „Проф. Асен Златаров”, втора възрастова група (10-12 кл.). Основната тема тази година - „Светът на читалището и на българската книга”...

Какво се случва в центъра

Любов и брак

Женските избори