Алтернатива - август, 2022

10.08.2022 г.
Автор: Архангел.бг

Излезе от печат августовският брой (274) на „Алтернатива”. В очакване на празника на Успението на Божията майка, текстовете в броя фокусират вниманието на читателите към личността на Пресветата Дева и към начина на живот, който ни води към уподобяване на нея. Защото е факт, че от всички хора на земята именно тя е тази, която се удостои да роди Спасителя. Със своя начин на живот тя постигна единението с Бога, към което е призван всеки от нас. Как е живяла в света, за да постигне това съвършенство? Нима в нейния живот не е имало сложни обстоятелства? Или в живота на всички Божии светии, минали преди нас по пътя към единението с Бога? Техният живот може да бъде пример за нас, пример за живот в Христа. Пример за отхвърляне на всичко, което ни прави бездействени, безрадостни и уязвими за противника на нашите души.

В анонс – редакторската колонка на броя:

Личността на света Богородица е неизмерима висота за човешката природа. Чрез нея Божият Син и Слово, нашият Господ Иисус Христос, се въплъти и стана човек. Именно затова почитта към Пресветата Дева е толкова голяма, още от новозаветната епоха.
Апостолите съпровождат Божията майка в най-важните моменти от спасителния път на нейния Божествен Син. Те са заедно с нея на първото чудо, сторено от Христос в Кана Галилейска. А след Разпятието на Господа, апостол Йоан, любимият Христов ученик, я приема за „своя майка”. Божият народ, както е описано в Новия Завет, също изразява почитта си към Мария и я „облажава”, защото е майка на Христос. Тази почит на Църквата към Пресвета Богородица продължава и се разраства през следващите векове до днес.
Според св. Йоан Златоуст, най-голямата почит е да усвоиш мисленето на почитания от тебе светец и да му подражаваш. Но днес смирението, скромността, чистотата, непоклатимата вяра и неизчерпаемата любов на Пресвятата влизат в остро противоречие със съвременния свят. Вглеждайки се в нея, ние можем да осъзнаем доколко нашето духовно бездействие ни отдалечава от Бога. Затова нека с усърдие се молим на Света Богородица, да се застъпи за нас пред своя Син, изпълнявайки пророческите й думи: „Защото, ето, отсега ще ме облажават всички родове; задето Силният ми стори велико нещо, и свето е името Му” (Лука 1:48-49).
Явор Георгиев

В броя четете текстове на: Лимасолския митрополит Атанасий, архимандрит Захариас Захару, архимандрит Вартоломей Газетас, протойерей Владан Перешич, свещеник Илия Попов, игумен Нектарий Морозов, отец Александър Лашков, Владимир Басенков.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.
Поради увеличените разходи за печат, които наложи печатницата, от м. юли цената на един брой вече е 0,70 лв.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Да имаме доверие на Бога и Неговия промисъл

21.05.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Младежи и сътрудници от Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, Варна, се включиха в подготовката за празника на аязмото и параклиса „Св. св. Константин и Елена” в кв. „Владислав Варненчик”...

Пътуване в епохата на Възраждането

19.05.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Пътуване на енорийската школа „Кандилце” до с. Николаевка, където започва Възраждането във Варненския регион, а също и историята на нашия храм „Св. Архангел Михаил”. А защо в Николаевка, ще прочетете в статията...

Бинарен урок на школите „Православни християнски ценности и традиции” към ЦПЛР-ОДК, Варна

18.05.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” се проведе бинарен урок на две школи „Православни християнски ценности и традиции” към ЦПЛР - Общински детски комплекс, гр. Варна. Децата разшириха своите знания за устройството на храма и иконописната традиция...

Какво се случва в центъра