Духовно просветен център

Алтернатива - август, 2020

08.08.2020 г.
Автор: Архангел.бг

Излезе от печат новият брой (250) на „Алтернатива”. В дните, когато празнуваме Преображение Господне, статиите в броя ни карат да се замислим както за празника и неговия смисъл, така и за преображението, което се случва в нас, когато се докоснем до Божията светлина или когато Бог освети нашия живот и се докосне до нас. Но случва ли се наистина нашето преображение? Как реагираме на Божието докосване? Него ли търсим и искаме ли Го в живота си, или употребяваме и това за насъщните ни (а и недотам насъщни) земни нужди?

Предлагаме в анонс уводната колонка на редактора на изданието:

Понеже всеки човек е различен и е на различно ниво в своята връзка с Бога, не всяко празнуване ни докосва еднакво. Но тогава, когато някой празник е успял да ни докосне духовно, не бива да изпускаме момента, а да се възползваме от прилива на енергия, който сме получили при това невидимо докосване до Христос. Един такъв голям празник, който може да ни накара дълбоко да се замислим, и да ни изведе от унеса на сивото ежедневие, е предстоящият празник Преображение Господне.

Защо Господ се е преобразил пред своите ученици? Защото Христос познава нашата слабост и малодушие и е решил да ни даде кураж и търпение в борбата с греха. Царството, за което се бори и копнее християнинът, не е от тоя свят, и желанието да продължим борбата, се дължи на вярата, надеждата и любовта ни към Господа. Но понеже живеем в този свят, на нас ни трябва нещо, което да ни помогне да не изпаднем в малодушие, отчаяние и леност. Трябва ни знак от Господ. И той ни го дава с Преображението на Христос – показва ни, че търпението ни ще ни изведе до слава и тържество заедно с Него.

По примера на Нашия Господ и ние трябва да се стремим към преобразяване от тъмнина към светлина, от греховен към добродетелен живот, от непослушание към послушание на Божиите заповеди. Нека се преобразяваме не само с външни прояви на живота, а с усилване на вътрешния живот на вярата. Ние знаем, че „целият свят лежи в зло” (1Йоан 5:19), и сега е време да се обърнем с вяра към Господ: „Къде ще просияе Твоята светлина, Господи, ако не на тези, които се намират в тъмнина?” (Пс. 66:2-3). Осъзнавайки, че живеем в тъмнина, тогава ще започнем да търсим светлина. И ще намерим истинската светлина в преобразилия се Христос!

Явор Георгиев

В броя четете текстове на: св. Тихон Задонски, игумен Пьотър Мещеринов, протойерей Ясен Шинев, протoйерей Алексий Умински, протойерей Андрей Ткачов, свещеник Стивън Фрийман, отец Спиридон Скутис, отец Харалампос Пападопулос, акадамик Владета Йеротич, Венцислав Каравълчев.

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.

Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - септември, 2020

05.09.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Празниците на Църквата ни помагат не само да се докоснем до вечността на Божието царство, но обръщат погледа ни и към нашия живот. Надяваме се, че статиите в новия брой ще бъдат добър повод за размисъл в началото на Църковната нова година...

Животът като отговорност - трети модул в „Съпричастност”

28.08.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Третият модул на „Съпричастност” започва. В сряда, 2 септември, от 18:30 ч. е първата среща на тема: „Отговорност и безотговорност в нашия живот”. Водещ: иконом Василий Шаган. Мястото е известно – в двора на Духовно-просветния център, ул. „27 юли” № 9.

Олицетворение на чистотата

14.08.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Образа на Пресвета Богородица – нейната външна красота и изключителна вътрешна чистота и кротост – ще се опитат да наподобят участниците в интензивния курс по иконопис за деца....

Какво се случва в центъра