Духовно просветен център

Варна, град на българската писменост

02.02.2016 г.
Автор: Архангел.бг

През 2015 година се навършиха две важни годишнини - 1150 години от Покръстването на България и 1130 години от успението на св. Методий и пристигането на учениците на светите братя в България. В чест на тези паметни събития, по инициатива на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” и с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в Царския манастир „Св. Богородица” край Варна на 23 декември 2015 година беше издигнат 8-метров дървен кръст.

Днес ни е трудно да си представим огромния мащаб и значението на случилото се някога на това място. Царският манастир „Св. Богородица” е бил най-големият извънстоличен духовен център на България. Строен е в края на 9 век и просъществува до 11 век. Обхваща площ от около 10 дка и в изграждането му българските царе са вложили огромни средства, за да го превърнат в средновековен монашески, духовен и книжовен център за просвещение на народа в североизточната част на българското царство. За това свидетелстват украсата, както и откритият скрипториум - една от най-големите средновековни сгради в България от 10 -11 век. Книжовният център е с размерите на дворците в Плиска и Преслав. В него се е развивала огромна книжовна дейност – превод и преписване на книги от гръцки на български. В огромната сграда се помещавали също библиотека и училище. В района на манастира е намерен първият официален печат на св. княз Борис, както и други два царски оловни печата – на цар Петър и на цар Симеон.

Издигнатият в края на миналата година кръст е с размери 8 м. височина и 4 м. ширина. Изработен е от дърво с метален обков и релефни надписи. Автор на проекта е архитект Огнян Каменов.

С тази инициативата отбелязваме не само християнската принадлежност на мястото, но и правим още една стъпка към формиране на културния профил на Варна. Тъй като този манастир е един от малкото съхранени манастирски центрове от периода на Първото българско царство, поставянето на кръста и социализирането на археологическия обект може да го превърне в привлекателно място за посещение или за провеждане на открити уроци по история и литература, където учениците на място да усетят духа на времето. За да се осъществи докрай идеята, е необходимо създаването на инициативен комитет за привличане на общественото внимание и насочването му към конкретни действия.

Варна е исторически и културен наследник на манастирските духовно-просветни школи от времето на Златния век. Затова решихме предстоящите инициативи на Духовно-просветния център по този проект да бъдат обединени под мотото „Варна, град на българската писменост”.

За освещаването на кръста - тук
Още по темата - тук
Галерия - тук

Още по темата
Още от Събития

Светлината на празника

24.05.2020 г. | отец Владимир Дойчев | Събития

Единственият начин нашият празник да има смисъл… Какво говоря? Нашето съществуване да има смисъл, е то да бъде подчинено на срещата с Христос. На разговора с Него. Именно затова са важни светите Кирил и Методий, защото разговорът с Христос без тях би бил много труден.

Велика Събота. Смъртта на самата смърт

18.04.2020 г. | Архим. Андреас Конанос | Събития

Тази гробница е празна, никога празната гробница няма такава ценност, каквато има Божият гроб! Никога съкровищницата не е толкова ценна, когато е изпразнена от своето съкровище, колкото Божият гроб...

Вечерята на Царството

16.04.2020 г. | протойерей Димитрий Дудко | Събития

На Твоята Тайна Вечеря, за участник ме приеми днес, Сине Божий. Защото няма да издам на враговете Ти тайната, нито целувка ще Ти дам като Иуда…

Какво се случва в центъра

Любов и брак

Женските избори