Нашата застъпница пред Христа

15.08.2020 г.
Смоленската икона на Божията Майка, 11 в. (LiveInternet)
Автор: о. Василий Шаган

Много неща пропускаме, братя и сестри. Но като пропускаме завета на Божията Майка, каквото и друго да правим, нищо не може да се случи. Защото само това ни е казала тя: Каквото ви каже (Христос), сторете! Но мнозина от нас, в своето формално отношение към всичко, което ни е казал Христос, униват в своето безнадеждно състояние.
А Богородица е нашата надежда. Тя е тази, която Христос ни завеща да бъде наша майка. Тази, на която може да се молим, и ще бъдем милвани от нея, като от родната си майка. Дори повече от това. Тя може всичко това, което сме ние, да представи на своя Божествен син и да каже: Погледни на този Твой раб, на тази Твоя рабиня, и смили се над тях. Тя е нашата ходатайка пред Христос, а Христос – пред небесния Отец. И ние така я почитаме – като наша застъпница пред Христос – Той да ни види и чуе, и да се смили. И затова трябва да ѝ се молим.

Нека Божията Майка да стопля нашите сърца в нашите молитви и надежди на нея. Да не преставаме да се молим за нашите деца, за своето спасение и за спасението на целия свят. Защото тя е тази, което се е представила пред Живота, бидейки майка на Живота. И по нейните молитви молим Христос да ни спаси. Амин!
Думи на о. Василий на Предпразненство на Успение Багарадично - 14 август 2016 г., храм "Св. Николай Чудотворец", Варна.

Още по темата
Още от Успение Богородично

За живота след смъртта и единението с Бога

15.08.2023 г. | иконом Василий Шаган | Православни празници

Днес честваме Успението на Божията Майка, тази, която е родила Спасителя на света. Празнуваме нейната безсмъртна смърт, единението й с нейния Божествен син. Това единение, в което вече не може да става дум за смърт, макар то да се случва именно в деня на нейната земна кончина...

Защо Мария?

15.08.2021 г. | иконом Василий Шаган | Православни празници

И тя е като вас! И тя е като вас родена от човеци, расла между хората. Но живя така, че стана още приживе не просто майка на Божествения Син, но и златна ключалка за всички вас. Като подражавате на нейния живот, ще ви се отвори чрез нея вратата към рая...

Какво се случва в центъра