Търпението: ключът към хармонията в семейството

29.12.2016 г.
orthodoxwayoflife.blogspot.bg
Автор: дякон Чарлз Джойнър

Какво да направим, когато виждаме някой член на семейството ядосан? Св. Паисий Светогорец ни съветва да мълчим и да се молим с Иисусовата молитва.

Той казва:

„Виж, когато някой е изпаднал в гняв, без значение какво ще кажеш, той няма да чуе нищо. По-добре е да останеш тих и да си казваш Иисусовата молитва. С молитва той ще се успокои, а след това можеш да общуваш с него. Виждаш ли, дори рибарите не отиват за риболов в бурно море, а само ако морето е спокойно; те чакат търпеливо бурята да премине”.

И така, защо ние сме толкова нетърпеливи към другите? Откъде произхожда търпението? Старецът казва, че то произхожда от любовта.

Той казва: „Търпението идва от любовта. За да понасяш друг човек, ти трябва да чувстваш дълбоко състрадание и болка за него… Аз съм виждал как зверове се превръщат в агнета. С упование в Бога всичко се развива нормално и духовно”.

Повечето от трудностите, пред които сме изправени в семейния живот, произтичат от незначителни неща. Когато погледнем назад към тях, дори и тези, които водят до развод, ние често виждаме, че причините са поради дребни неща. Това, което се изисква от нас, е да не позволяваме на тези малки неща да ни надвият.

Старецът казва още: „Най-големите скандали, не само в семействата, но и в държавната власт, произтичат от най-незначителни неща. В семейството човек трябва да се смирява пред другия; трябва да подражава на добродетелите на другия и също така да бъде търпелив към немощите и особения характер на другия”.

Как може това да се случи? Старецът отговаря: „За да стане това възможно, много помага да мислим за това, как Христос пожертва Себе Си за нашите грехове, и че Той ни търпи всички – милиарди хора – въпреки че е без грях. Обаче, когато ние страдаме от особеностите на другите, ние изплащаме дълга на нашите собствени грехове. Бог в Неговата благост е подредил нещата съвършено, така че с нашите дарования ние можем да си помагаме един на друг, а с недостатъците си можем да се смиряваме пред другите. Защото всеки човек има някакви дарования; но всеки също така има и някои недостатъци, с които трябва да се бори, за да ги преодолее”.

За да има хармония в семейството или в дадена общност, ние трябва постоянно да осъзнаваме, че всички ние сме грешници, включвайки и себе си в това число. Ние трябва да развиваме търпение и да не позволяваме грешките на другите да ни извадят от равновесие. Ние трябва да помним жертвата, която Христос направи за нас, и как Той претърпя огромни болки заради нашето спасение. Такъв е и нашият път. Чрез нашето търпение, което произхожда от истинската любов, другите също ще чувстват тази любов и ще се стараят също да се научат на любов. Ние трябва да си помагаме един на друг да преодолеем нашите слабости. Когато разпалим в себе си гняв към някого, ние само усложняваме нещата. Когато сме смирени и осъзнаваме собствените си грешки, и се стараем да бъдем търпеливи, тогава ще намерим начин да търпим и да преодоляваме всички пречки за хармонията в живота. Тези, които тук се упражняват в търпение, ще намерят вечен покой на небето с Христос. Да следваме примера Му, и ние винаги ще бъдем на правия път.

Запомнете добре тези думи на св. Паисий:

„Духовният човек трябва да посреща всичко с Божествена справедливост, търсейки това, което е от полза за другия човек. Защото когато човек е слаб и прави грешка, тогава той заслужава до известна степен снизходителност, защото има смекчаващи вината обстоятелства. Но когато някой, който е в по-добро духовно състояние, не проявява никакво разбиране, тогава той ще има най-голяма вина”.

Източник: orthodoxwayoflife.blogspot.bg, прикачено от: bogonosci.bg
Превод: Павел Стефанов

Отец Чарлз служи в гръцката православната катедрала „Свети Георги” в Грийнвил, Южна Каролина. Поддържа блога Orthodox Way of Life, където публикува информация и съвети на светите отци и старци за православния начин на живот.

Още по темата
Още от Семейство и възпитание

Най-важното условие за щастието на детето

17.05.2019 г. | Дмитрий Семеник | Семейство и възпитание

Желаете ли щастие за децата си? Разбира се, всички родители желаят най-доброто за своите деца. Но тъкмо това добро всеки родител го разбира по своему. Или поне има различно виждане за постигането му на практика...

Защо работохолизмът е болест, а не достойнство

09.02.2019 г. | Олга Красникова, Даря Рощеня | Семейство и възпитание

Ние самите, съгласявайки се с такива условия, потвърждаваме, че може да бъдем третирани по този начин. Което означава, че проблемът не е само в общественото съзнание, но и в самия човек, в неговото чувство за собствено достойнство...

Семейството като рай за детето (+Видео)

19.12.2018 г. | доц. д-р Бойчо Бойчев | Семейство и възпитание

Когато се появи на този свят, детето няма никакъв друг опит в своя живот. Първият му опит е в семейството. То е фундамент за него. Първо там то започва да живее. След това идват всички други приобщавания на човека, всякакви групи, общности...

Какво се случва в центъра