Посрещане на иконата на св. Георги в храм „Св. Николай Чудотворец”

27.06.2017 г.
Автор: Архангел.бг

На 1 юли (събота), от 17.00 ч., на вечерното богослужение в храм „Св. Николай Чудотворец” ще бъде тържествено посрещната иконата на св. Георги Победоносец, осветена на Света Гора Атон – до оригиналния чудотворен образ на светеца (Фануилската икона) в Зографския манастир, и в Рилската света обител – до мощите на св. Йоан Рилски. (Вж. тук) Копието на чудотворната зографска икона ще остане за постоянно в храм „ Св. Николай”. След бдението пред нея ще бъде отслужен акатист и молебен към св. Георги.

Не случайно св. Георги е почитан от всички православни народи , а и не само от християните. Той е пример за нас как трябва да свидетелстваме за Христос в този свят. Той е украшение на нашата Църква и венец на християнската чистота – която трябва да носим и ние в себе си – помогнала му да пожертва живота си за Христа и да прослави името Му с многобройни чудеса.

След молебена вечерта ще продължи на двора на храм „Св. Архангел Михаил”, където ще бъде показан документалният филм „Св. Георги Победоносец” на грузинския режисьор Ираклий Квирикадзе (2006 г.) и снимки от пътуването на поклонническата група до Света Гора с иконата на светеца.

Да не пропускаме тази добра възможност да бъдем заедно и да засвидетелстваме нашето единство.

Още от Събития

Летен младежки форум - 2018

19.07.2018 г. | Архангел.бг | Събития

С благословението на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан за трета година се организира Летен младежки форум. Конкурсните есетата трябва да се изпратят до 26 юли 2018 г. на електронната поща на Духовно-просветния център...

1 юли - Литургия в древната базилика „Св. св. Козма и Дамян” край Каварна

22.06.2018 г. | Архангел.бг | Събития

Рано сутринта на 1 юли, с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, сред руините на раннохристиянската базилика „Св. св. Козма и Дамян” от VI век край Каварна ще бъде отслужена Света Литургия.

Форумът е открит

08.06.2018 г. | Архангел.бг | Събития

Младежкият ораторски форум на Варна се събира за своето четвърто издание. Започнаха училищните кръгове в първа възрастова група (8 - 9 кл.). Пожелаваме успех на всички и очакваме победителите на финала в Духовно-просветния център!

Какво се случва в центъра