В поста се подготвяме да посрещнем материализираното Божие Слово

15.11.2016 г.
www.blagovesnik.rs
Автор: Даниела Стойнова

Разговор с отец Дончо Александров, свещеник в храма „Свети Атанасий",  в предаването „Новият ден” на радио Варна.

От днес започват Коледните пости, които ще приключат на Рождество Христово. Какъв е смисълът да се пости, едва ли само за да прочистим тялото си?

Постът не е само за тялото, но и за душата. Преди Коледа вярващите християни постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие Слово – Сина Иисус Христос. Това е един процес, който не става за ден или два, но този пост може да е едно добро начало, в което ние да се постараем да видим всичко това.

Този опит просветлява ума?

И сърцето.

По време на Рождественския пост се почитат и много старозаветни пророци, които предсказват идването на Спасителя. Сигурно не е случайно?

Да, не случайно Църквата е установила тогава да се честват, защото това са пророците-предизвестители, тоест старозаветните евангелисти.Със своите пророчества те оповестиха благата вест, че Христос ще дойде. И то с конкретни събития – те са предсказали и Неговото рождество, и кръстната Му смърт, и възкресението Му. Дори подробностите, ето, както Исая казва: „Девица ще зачене и ще роди син, и ще нарекат името Му Емануил”. Тоест, че именно ще се роди от жена, че Богородица ще Го роди.
Църквата чества тези пророци и напомня на всички християни, че всичко става по Божия воля, и Той е предизвестил хората още преди Христос да се е родил.

Чували сме да се говори, че Рождество е един, сякаш по-радостен празник, защото тогава Христос се е родил, докато на Възкресение също се стига до радост, но се минава през голямото страдание. За вас какво е Рождество Христово?

Има го този момент, че днес ние много сме комерсиализирали празника Рождество Христово, докато при Възкресението е в по-слаба степен. Подаръците, украсата, елхата – всичко това, което иначе създава едно добро настроение, но като че ли, малко или много, измества смисъла и целта, към които сме се насочили. А това е раждането на Христос. Благата вест, която Той донесе, Ангелската песен – „Слава във висините Богу и на земята мир, и между човеците благоволение” – тоест това е добра воля.

Затова и нощта е „тиха и свата”.

Да, и това е посланието, което е важно да превъплътим в празника. Всичко друго вече е следствие от това послание. Защото, когато ние имаме тази любов Христова, тогава ще имаме и любовта към нашите близки, ще искаме да ги зарадваме, да поднесем нещо. Подаръкът н винаги е материален, той е в усмивката, в доброто отношение, което е нужно през цялата година, а не само на празника. В този смисъл за мене Рождество Христово е един празник на светлината, празник на човешкото спасение. То е изключително духовен празник, в който е нужно акцентът да бъде на християнския начин на живот – посещението в храма и участието в Светата Литургия на празника и всичко оттам да тръгне, като една истинска любов и добри отношения между хората.

Текстова обработка на записа: Архангел.бг

Още от Интервю

И днес има будители

31.10.2017 г. | Деян Енев | Интервю

Деян Енев: Познанството ми с такива хора ми връща донякъде вярата в доброто бъдеще на България. Тези хора не са един и двама. Те носят своя кръст съвсем незабележимо – но усилията им постоянно превръщат мрака там, където се намират, в светлина.

Св. Йоан Рилски в духа и държавата

18.10.2017 г. | Архангел.бг | Интервю

На 19 октомври честваме свети Йоан Рилски, когото наричаме покровител на България. Честванията на тази дата обаче не са подобаващи като за патрон на нацията. Може ли този ден да се превърне в събитие и какво би означавало това за нас?

Игра на криеница с Господа

10.07.2017 г. | протойерей Андрей Лоргус | Интервю

Човек трупа опит, когато прави съзнателен, свободен избор, носи за него отговорност и приема последствията от него – ако е сбъркал, кае се, ако е успял – благодари. От това се натрупва опит и човек съзрява духовно ...

Какво се случва в центъра