В поста се подготвяме да посрещнем материализираното Божие Слово

15.11.2016 г.
www.blagovesnik.rs
Автор: Даниела Стойнова

Разговор с отец Дончо Александров, свещеник в храма „Свети Атанасий",  в предаването „Новият ден” на радио Варна.

От днес започват Коледните пости, които ще приключат на Рождество Христово. Какъв е смисълът да се пости, едва ли само за да прочистим тялото си?

Постът не е само за тялото, но и за душата. Преди Коледа вярващите християни постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие Слово – Сина Иисус Христос. Това е един процес, който не става за ден или два, но този пост може да е едно добро начало, в което ние да се постараем да видим всичко това.

Този опит просветлява ума?

И сърцето.

По време на Рождественския пост се почитат и много старозаветни пророци, които предсказват идването на Спасителя. Сигурно не е случайно?

Да, не случайно Църквата е установила тогава да се честват, защото това са пророците-предизвестители, тоест старозаветните евангелисти.Със своите пророчества те оповестиха благата вест, че Христос ще дойде. И то с конкретни събития – те са предсказали и Неговото рождество, и кръстната Му смърт, и възкресението Му. Дори подробностите, ето, както Исая казва: „Девица ще зачене и ще роди син, и ще нарекат името Му Емануил”. Тоест, че именно ще се роди от жена, че Богородица ще Го роди.
Църквата чества тези пророци и напомня на всички християни, че всичко става по Божия воля, и Той е предизвестил хората още преди Христос да се е родил.

Чували сме да се говори, че Рождество е един, сякаш по-радостен празник, защото тогава Христос се е родил, докато на Възкресение също се стига до радост, но се минава през голямото страдание. За вас какво е Рождество Христово?

Има го този момент, че днес ние много сме комерсиализирали празника Рождество Христово, докато при Възкресението е в по-слаба степен. Подаръците, украсата, елхата – всичко това, което иначе създава едно добро настроение, но като че ли, малко или много, измества смисъла и целта, към които сме се насочили. А това е раждането на Христос. Благата вест, която Той донесе, Ангелската песен – „Слава във висините Богу и на земята мир, и между човеците благоволение” – тоест това е добра воля.

Затова и нощта е „тиха и свата”.

Да, и това е посланието, което е важно да превъплътим в празника. Всичко друго вече е следствие от това послание. Защото, когато ние имаме тази любов Христова, тогава ще имаме и любовта към нашите близки, ще искаме да ги зарадваме, да поднесем нещо. Подаръкът н винаги е материален, той е в усмивката, в доброто отношение, което е нужно през цялата година, а не само на празника. В този смисъл за мене Рождество Христово е един празник на светлината, празник на човешкото спасение. То е изключително духовен празник, в който е нужно акцентът да бъде на християнския начин на живот – посещението в храма и участието в Светата Литургия на празника и всичко оттам да тръгне, като една истинска любов и добри отношения между хората.

Текстова обработка на записа: Архангел.бг

Още по темата
Още от Интервю

Отец Василий Шаган: Изгубихме любовта и човечността си, затова някой дръзва да посегне на брат си с война

14.03.2022 г. | Светлана Вълкова, иконом Василий Шаган | Интервю

За всеки един от нас трябва да настъпи промяна. Ако не настъпи никаква промяна, значи ние пореден урок или поредна неслучайна ситуация, предоставена ни от Бога, ще я пропуснем и пак ще останем като една неразорана, безплодна нива...

Какво значи да бъдеш патриот

03.03.2022 г. | Оксана Головко | Интервю

Мисля, че когато хората се учат да обичат един другиго – това е патриотизъм. Тук не върви психологията на инквизитора: ние ще го изгорим на кладата, но затова пък ще спасим душата му. Патриотизъм се проявява и тогава, когато хората се учат да се обичат едни други, колкото и да е сложно...

На Богоявление се освещава водата, която е в основата на всичко

05.01.2022 г. | Марияна Валентинова, д-р Дарин Алексиев | Интервю

Този празник всъщност ни напомня, че трябва да се осветим отново. Не просто да отидем да запалим свещичка... И да не се ограничаваме само с някакво външно религиозно почитание, а да пристъпим към този Христос, към въплътеното Слово, като се очистим от всички лоши мисли...

Какво се случва в центъра