В поста се подготвяме да посрещнем материализираното Божие Слово

15.11.2016 г.
www.blagovesnik.rs
Автор: Даниела Стойнова

Разговор с отец Дончо Александров, свещеник в храма „Свети Атанасий",  в предаването „Новият ден” на радио Варна.

От днес започват Коледните пости, които ще приключат на Рождество Христово. Какъв е смисълът да се пости, едва ли само за да прочистим тялото си?

Постът не е само за тялото, но и за душата. Преди Коледа вярващите християни постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие Слово – Сина Иисус Христос. Това е един процес, който не става за ден или два, но този пост може да е едно добро начало, в което ние да се постараем да видим всичко това.

Този опит просветлява ума?

И сърцето.

По време на Рождественския пост се почитат и много старозаветни пророци, които предсказват идването на Спасителя. Сигурно не е случайно?

Да, не случайно Църквата е установила тогава да се честват, защото това са пророците-предизвестители, тоест старозаветните евангелисти.Със своите пророчества те оповестиха благата вест, че Христос ще дойде. И то с конкретни събития – те са предсказали и Неговото рождество, и кръстната Му смърт, и възкресението Му. Дори подробностите, ето, както Исая казва: „Девица ще зачене и ще роди син, и ще нарекат името Му Емануил”. Тоест, че именно ще се роди от жена, че Богородица ще Го роди.
Църквата чества тези пророци и напомня на всички християни, че всичко става по Божия воля, и Той е предизвестил хората още преди Христос да се е родил.

Чували сме да се говори, че Рождество е един, сякаш по-радостен празник, защото тогава Христос се е родил, докато на Възкресение също се стига до радост, но се минава през голямото страдание. За вас какво е Рождество Христово?

Има го този момент, че днес ние много сме комерсиализирали празника Рождество Христово, докато при Възкресението е в по-слаба степен. Подаръците, украсата, елхата – всичко това, което иначе създава едно добро настроение, но като че ли, малко или много, измества смисъла и целта, към които сме се насочили. А това е раждането на Христос. Благата вест, която Той донесе, Ангелската песен – „Слава във висините Богу и на земята мир, и между човеците благоволение” – тоест това е добра воля.

Затова и нощта е „тиха и свата”.

Да, и това е посланието, което е важно да превъплътим в празника. Всичко друго вече е следствие от това послание. Защото, когато ние имаме тази любов Христова, тогава ще имаме и любовта към нашите близки, ще искаме да ги зарадваме, да поднесем нещо. Подаръкът н винаги е материален, той е в усмивката, в доброто отношение, което е нужно през цялата година, а не само на празника. В този смисъл за мене Рождество Христово е един празник на светлината, празник на човешкото спасение. То е изключително духовен празник, в който е нужно акцентът да бъде на християнския начин на живот – посещението в храма и участието в Светата Литургия на празника и всичко оттам да тръгне, като една истинска любов и добри отношения между хората.

Текстова обработка на записа: Архангел.бг

Още по темата
Още от Интервю

Макар и в последния момент, можеш да се обърнеш към Бога

24.04.2023 г. | Светла Тодорова, Десислава Чутуркова | Интервю

„Ковачът” се занимава с темата за избора на човек и последствията от него, и за осъзнаването, което макар и късно, винаги е възможно. Интервю с Десислава Чутуркова за кинофестивалите, в които участва филмът ѝ, и за поставените в него проблеми, в светлината на християнството...

Трите дни преди Пасха. 2 част

14.04.2023 г. | протойерей Димитрий Юревич. Виталий Каплан | Интервю

Въпроси и отговори за събитията през Страстната седмица, за разпятието, погребението и Възкресението на Христос...

Трите дни преди Пасха. 1 част

13.04.2023 г. | протойерей Димитрий Юревич, Виталий Каплан | Интервю

Въпроси и отговори за събитията през Страстната седмица, за разпятието, погребението и Възкресението на Христос...

Какво се случва в центъра