Никулден - 2017

07.12.2017 г.
Автор: Архангел.бг

Празникът на св. Николай Чудотворец в Морския храм на Варна започна с вечерната служба на 5 декември. На Вечернята посрещнахме гостите от гр. Тараклия (Молдова) – бесарабски българи от енорията на храм „Св. Георги Победоносец” със своите свещеници, отец Николай и отец Александър, и заедно отслужихме акатист пред иконата на св. Николай.

Малко по-късно в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” беше открита изложбата „Свети образи” на Българското иконографско сдружение, посветена на празника. Г-н Димчо Димчовски, председател на сдружението и организатор на събитието, приветства всички, дошли на тази среща с иконите. Много често, - каза той, - когато купуваме икона, си мислим, че ние я избираме, а всъщност се оказва, че тя избира нас. Какво представлява иконата? Тя е служение. Ако светският човек рисува творението, то задачата на иконографа е да рисува Твореца, да рисува образите на Неговите сподвижници, на Неговите угодници, тези, които са на Неговата трапеза. Иконата свидетелства за истината, свидетелства за Царството Божие. Затова светите Отци, когато определяли канона за иконата, са решили в нея да присъства златото. Като светоносен материал златото символизира Царството Божие, символизира нетварната светлина на Тавор и от първия творчески ден.

Празничният 6 декември започна с Утреня, изпълнена от хора за източноцърковни песнопения с диригент Мартин Димитров, и посрещане на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Преди Архиерейската св. Литургия бяха постригани за четци трима наши събратя, а в края на служението радост в празничния ден прибави и новата икона с лика на св. Николай Чудотворец, дар за храма от енорията в гр. Тараклия.

След св. Литургия с молебен, водосвет и военноморския ритуал празникът се пренесе навън. С литийно шествие там бяха изнесени и светините на храма. Вярващите имаха възможност да се поклонят и на красивото изображение, с не по-малко красив обков, на св. Николай Чудотворец - най-голямата икона от експозицията „Свети образи”, открита в навечерието на празника.

След молебена Варненският и Великопреславски митрополит Йоан се обърна към хората с думите:
„Като честваме паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец, ние се връщаме във втората половина на III век и първата половина на IV век, почти 1700 години назад, спомняме живота и делото и архипастирското служение на един велик достославен мъж, който беше участник в Първия вселенски събор, в защитата на вярата против арианството, който беше защитник на различни човеци, който имаше силно присъствие в църквата и чийто прекрасен образ изписаха поколения иконописци на прекрасни икони, много от които чудотворни. Не е случайно, че тези хилядолетия след неговата смърт не изличават паметта му, защото той е Божи любимец. Той е онзи праведник, който направи с живота си така, че да не бъде забравен. Много пъти ние забравяме отделни исторически събития и почти не си спомняме за тях, но паметта на Църквата е жива чрез нейното предание. Църквата не забравя своите си. Ние и днес се радваме, чуваме изпълнението и гласа от небесата на молитвите на св. Николай. И не е нужно, човек да изпита грандиозни беди върху себе си, за да разбере застъпничеството на един Божи угодник. Винаги трябва да благодарим на всеподателя Бога, че ни е дал възможност да бъдем днес в Божия дом. Да благодарим на Бога, че е направил възможно някога, чрез отделни човеци, да се съгради този храм и да го посветят на името на св. Николай, и той да бъде прибежище на тези, които са се молили и се молят,  и ще се молят за този град, за нашето войнство, за хората, пътуващи по море, за всички болни, страдащи, немощни, за всички, които са загубили надежда в живота си. Винаги трябва да помним, че вярата спасява човека. Искрената, добре опозната света православна вяра”.

По-късно в ДПЦ „Св. Архангел Михаил” официалните гости също имаха възможност да разгледат иконописната изложбата „Свети образи”, а свещениците от Молдова поднесоха на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан почетен знак от името на Негово Преосвещенство епископът на Кагул и Комрат Анатолий.

Още за празника: mitropolia-varna.org
Снимки от празника - в Галерията.

 

Още по темата
Още от Коментар

Празник на хляба в ДЦ „Ривиера”

12.10.2018 г. | Архангел.бг | Коментар

Разказахме за традицията, която някога е била част от културата на всеки християнски дом – приготвянето на хляб за богослуженията в храма. Традиция, която се е предавала от поколение на поколение заедно с вярата...

Да учим децата със своя пример

01.10.2018 г. | Архангел.бг | Коментар

За да се открие на детето реалността на този чуден свят на блага вест за вечния живот, то трябва да го види около себе си – доколко реално е всичко това в нашия живот, да види нашия пример, как ние го живеем...

Три дни на Атон

26.09.2018 г. | Архангел.бг | Коментар

Въпреки краткото време, в което се докоснаха до живота и традициите в манастирите там, всеки от младежите отнесе в сърцето си своята Света Гора и добави в своя житейски опит нови преживявания – на поклонник...

Какво се случва в центъра