Истината не е въпрос на гледна точка

01.12.2016 г.
addiyar.com
Автор: Калин Руменов

Интервю на журналиста Калин Руменов с иконом Василий Шаган от храм „Св. Николай Чудотворец” и доц. Бойчо Бойчев от ВСУ по повод  Деня на християнското семейство.
Оригинално заглавие - „Допуска ли човешката природа еднополови семейства?”

Доц. Бойчо Бойчев:  Съвестта на човека трябва да води към това да отстоява природно  присъщото, а именно, че семейството се състои от мъж и жена и техните деца. Човешката природа не допуска хората да са с еднакъв пол в семейството, това е противоречие.

Преследването на материални цели не може да бъде оправдание за физическия разпад на семейства, които търсят препитание в чужбина. Всеки носи лична отговорност за това, което прави. Когато той сведе живота си до „тук“ и „сега“ и до измеренията на материалното и успеха, тогава той не понася отговорността си. При формално съществуващи семейства, в които има разделение – единият работи в чужбина например, връзката отслабва. По този начин и връзката с децата се изчерпва. По-добре да дадем на детето нашето присъствие, отколкото пари, които то може всякак да похарчи.

Иконом Василий Шаган: Страхът и човешката неориентираност са причина много родители да живеят на семейни начала без да искат да сключат брак. Това обаче влияе на възпитанието на децата... Мъжът по природа е отговорен човек и не може да мисли за живот на семейни начала. Най-голямата язва е изгубването на истинските разбирания какво е човекът и към какво е призван, всеки пол е изгубил основните си характерни черти - мъжът – отговорност, а жена своята женственост. Еманципацията сложи мъжа в особена ситуация, но мъжете сами дадоха право на жените да заемат подобни позиции, защото изгубиха своята мъжественост. Не можем да мислим, че истината е въпрос на всяка гледна точка, истината е една и тя е изворът. Ние трябва да го търсим, да разберем къде е той и да черпим от него. В него се разрешават всички антропологични въпроси. Когато човек знае кой е като пол и какво представлява, тогава по друг начин от рано може да формира живота си. По един начин да се възпитават момчетата, по друг момичетата.

Ние трябва да признаем своето поражение. Живеем в трудни времена, много хора са принудени да работят далеч, но това не е повод за отчаяние. Ние празнуваме като осъзнаваме своето човешко поражение. Но точно това е празник, да виждаме тази ценност, която трябва да поставим в основата на своя живот. Ако Бог е на първо място в живота ни, всичко останало ще си дойде на мястото.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл (тук).
Източник: Дрик радио

Още от Интервю

И днес има будители

31.10.2017 г. | Деян Енев | Интервю

Деян Енев: Познанството ми с такива хора ми връща донякъде вярата в доброто бъдеще на България. Тези хора не са един и двама. Те носят своя кръст съвсем незабележимо – но усилията им постоянно превръщат мрака там, където се намират, в светлина.

Св. Йоан Рилски в духа и държавата

18.10.2017 г. | Архангел.бг | Интервю

На 19 октомври честваме свети Йоан Рилски, когото наричаме покровител на България. Честванията на тази дата обаче не са подобаващи като за патрон на нацията. Може ли този ден да се превърне в събитие и какво би означавало това за нас?

Игра на криеница с Господа

10.07.2017 г. | протойерей Андрей Лоргус | Интервю

Човек трупа опит, когато прави съзнателен, свободен избор, носи за него отговорност и приема последствията от него – ако е сбъркал, кае се, ако е успял – благодари. От това се натрупва опит и човек съзрява духовно ...

Какво се случва в центъра